Poslovni Dnevnik

Hisense istiskuje dioničare i povlači Gorenje s burze

Odlazak s tržišta Skupština slovenske kompanije odlučivat će 17. rujna o delistiran­ju

- TOMISLAV PILI

SLjubljans­ke burze odlazi jedna od najznačajn­ijih dionica - Gorenje. Poznati je slovenski proizvođač kućanskih aparata u četvrtak objavio poziv na skupštinu koja će se 17. rujna održati u Velenju. Na skupštini će dioničari, osim smanjenja temeljnog kapitala za 506.331 euro, odlučivati i o prijedlogu istiskivan­ja manjinskih dioničara te povlačenju dionica s burze. Prijedlog je očekivan s obzirom da je novi vlasnik Gorenja, kineski div potrošačke elektronik­e Hisense krajem lipnja nakon ponude za preuzimanj­e stekao ukupno 23,3 milijuna dionica Gorenja, odnosno 95,4 posto udjela. Za preostalih 1,1 milijun dionica Hisense će dioničarim­a isplatiti 12 eura po dionici, koliko je platio i u ponudi za preuzimanj­e.

Po istiskivan­ju malih dioničara slijedi povlačenje dionica iz uvrštenja na Ljubljansk­oj i Varšavskoj burzi. Prema podacima s internetsk­e stranice Gorenja, ta je kompanija uvrstila dionice na Ljubljansk­u burzu 10. studenog 2000. godine, a u prvoj kotaciji nalaze se od 3. listopada 2005. godine. Na Varšavsku burzu dionice su uvrštene 30. prosinca 2013. godine.

Prema podacima Ljubljansk­e burze, Gorenje je 2000ih bilo među pet najtrgovan­ijih dionica na slovenskom tržištu. No, posljednji­h godina interes ulagača je slabio. Tako je lani dionica Gorenja ostvarila promet od 13,2 milijuna eura, treći najmanji među devet izdanja iz prve kotacije. U četvrtak joj je cijena skočila 2,2 posto na 11,85 eura.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Tijekom 2000-ih dionica Gorenja bila je među pet najtrgovan­ijih na Ljubljansk­oj burzi
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Tijekom 2000-ih dionica Gorenja bila je među pet najtrgovan­ijih na Ljubljansk­oj burzi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia