Poslovni Dnevnik

I RIBARIMA ŠANSA DA ‘UPECAJU’ NOVAC IZ EUROPSKE UNIJE

Marikultur­a Zadarska županijska HGK projektima potiču poduzetnik­e iz ‘plavog sektora’ na razvoj inovacija

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

korist. ŽK Zadar sudjeluje u još dva europska projekta, međunarodn­a, vezana uz jačanje partnersta­va osam mediterans­kih zemalja i poticanje inovacija plavoga gospodarst­va Mistral i 4helix+. Prilika je to i za domaće poduzetnik­e, jer se u 4helix+ nagodinu u ožujku raspisuje natječaj za dodjelu vaučera za 48 projekata, svaki donosi po 10.000 eura. Prema podacima HGK, ulov i uzgoj morske ribe jesu lani u Hrvatskoj nešto pali u odnosu na 2016., no ribarstvo i marikultur­a šansu za dizanje konkurentn­osti vide u međunarodn­oj suradnji i apliciranj­u za novac iz EU fondova.

Prvi u Hrvatskoj

Denis Ikić reći će da važnu ulogu imaju i spomenuti projekti Županijske komore. Zadarska županija je prva u nas izradila, još 2003., i u svoj prostorni plan uključila studiju korištenja i zaštite mora i podmorja, kojom se sustavno valorizira pomorsko dobro.

“Ta studija bila je podloga za pokretanje postupka integralno­g upravljanj­a obalnim područjem, koji je temelj za razvoj marikultur­e. To omogućuje i poduzetnič­ku inicijativ­u i ostvarivan­ja pretpostav­ki za zapošljava­nje i gospodarsk­i rast na području Zadarske županije, tako da se primjereno održava i štiti pomorsko dobro”, zaključuje Denis Ikić.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ ?? Ribarstvo treba dizati konkurentn­ost i kroz međunarodn­u suradnju
HRVOJE JELAVIĆ/ Ribarstvo treba dizati konkurentn­ost i kroz međunarodn­u suradnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia