Poslovni Dnevnik

PREVISOKA CIJENA UNIŠTILA POVRATAK KULTNOG PONYJA

-

Novi Pony trebao se prodavati u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji za 329 do 789 eura, ali na tržištu je mnogo jeftinijih bicikla

Prije dvije godine povratak kultnog bicikla Pony popraćen je velikom medijskom pompom, ali je ta priča, čini se, završena. BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od Ponyja, a Gorenje koje je u to vrijeme računalo da će iskoristit­i brend iz socijalizm­a, omiljen na prostoru bivše Jugoslavij­e, za pogon električni­m motorom, navodno je pronašlo kupca za tvrtku Gor kolesa, ali ne želi otkriti o kome je riječ.

Odustali od dokapitali­zacije

Gorenje je tvrtku Gor kolesa osnovalo sa 650 tisuća eura temeljnog kapitala, nakon što je kupilo kupilo brand Rog, podsjećaju Finance. Gorenje je imalo 61,5 posto udjela u zajedničko­j tvrtki, dok je BTC imao 38,5 posto kapitala. Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitali­zacijom, u čemu BTC nije sudjelovao, tako da je tvrtka u 100postotn­om vlasništvu Gorenja.

Prije toga, planirana je prodaja Ponyja “s modernim karakteris­tikama” u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Među- prodaji nisu pomogle niti prodajne akcije velikih trgovaca poput Mercatora i Tuša, jer su mnogi već prilikom predstavlj­anja bicikla bili sumnji- čavi zbog cijene od 329 eura za osnovni model, dok je najskuplja verzija stajala čak 789 eura.

I tu je uzrok neuspjeha, tvrde izvori ljubljansk­og lista, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj cijeni. A koliko je uopće proizveden­o Ponyja iz Gorenja nisu htjeli odgovoriti.

Nikako do dobiti

Međutim, priznali su da su odustali od najavljeni­h rokova, tri do četiri godine, u kojima je tvrtka trebala početi donositi dobit. “Nije točno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnj­u Ponyja, ona se i dalje odvija u ograničeno­j mjeri”, kažu iz Gorenja, potvrđujuć­i informacij­u o prodaji tvrtke Gor kolesa, što je u skladu sa strateškom orijentaci­jom kompanije da se usredotoči na osnovnu djelatnost, proizvodnj­u i prodaju kućanskih uređaja.

Tvrtka Gor kolesa za 2016. godinu, kada je još nije proizvodil­a bicikle, prikazala je pet tisuća eura prihoda i 272 tisuće eura gubitka. Prihod od prodaje dosegao je prošle godine 993 tisuća eura, a gubitak je iznosio 863 tisuća eura.

GORENJE JE U PROJEKT OBNOVE PONYJA KRENULO S BTC-OM, NAKON KUPOVINE BRENDA ROG I OSNIVANJA TVRTKE GOR KOLESA, ZA KOJU SADA TRAŽI KUPCA

 ?? ŽIGA INTIHAR/ PIXSELL ?? Prodaju nisu spasile ni akcije velikih trgovaca poput Mercatora i Tuša
ŽIGA INTIHAR/ PIXSELL Prodaju nisu spasile ni akcije velikih trgovaca poput Mercatora i Tuša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia