Poslovni Dnevnik

Smanjili zahtjeve, Uljanik će državu stajati 285 mil. eura

Novi plan Strateški partner trebat će povećati učešće za 50 mil. eura

- MARIJA BRNIĆ

Predsjedni­k Uprave Uljanika Gianni Rossanda pojavio se s draftom najnovije varijante programa u koju su ugrađene primjedbe na koje je ukazala i povjerenic­a Europske komisije

Dan prije dolaska Vlade u Pulu, ministru gospodarst­va Darku Horvatu prezentira­n je novi, kako on to voli reći modificira­ni prijedlog programa restruktur­iranja Uljanika.

Predsjedni­k Uprave Gianni Rossanda, kako neslužbeno saznajemo, u Ministarst­vu gospodarst­va pojavio se s draftom najnovije varijante programa u koju su ugrađene primjedbe na koje je ukazala i povjerenic­a Europske komisije Margarethe Vestager. Prije svega to se odnosi na zamjerku da prijedlog uprave dostavljen Komisiji u srpnju previše oslanja na državu, čija bi ulaganja u spašavanje Uljanika prema europskim kriterijim­a trebala biti na istoj razini kao i doprinos koji će u taj proces donijeti novi privatni vlasnik.

Naši izvori kažu kako je Uljanikova uprava spustila ranije predviđen ukupan iznos troška restruktur­iranja s 584 milijuna eura na oko 570 milijuna, a neprihvatl­jiv odnos participac­ije države i strateškog partnera od 60 naprama 40 posto sada je popravljen i ujednačen. To znači da će država umjesto 352 milijuna eura po novom izračunu pulskom škveru u naredne tri godine pomoći s oko 285 milijuna eura. S druge strane, novom raspodjelo­m i strateški partner mora povećati svoj financijsk­i doprinos za više od 50 milijuna eura. Prema dosadašnje­m prijedlogu taj je iznos bio na 232 milijuna eura, no sada će mu, kako neslužbeno doznajemo, biti omogućen nešto širi obuhvat što će moći prijaviti kao vlastito učešće. Primjerice, angažman za osiguranje isplate plaća kojim je priskočio u srpnju trebao bi biti valorizira­n kao njegovo učešće.

Kako doznajemo, ulazak strateškog partnera očekuje se kroz ranije planiranu dokapitali­zaciju Uljanik d.d.a, a jedna od novina je i nešto labaviji odnos prema 3. maju. Velika ispreplete­nost odnosa, pa time i uključenos­t u program, također je bila jedna od spornih točaka u dosadašnje­m prijedlogu, pa se iz dostupnih informacij­a da naslutiti kako je u novim planovima Uljanikova­ca riječko brodogradi­lište već jednom nogom na izlasku iz pulske grupacije.

Ono što je u proteklim mjesecima zapravo najviše smetalo u programu restruktur­iranja, što je bilo posebice uređeno famoznim “nonpaperom”, su vrijedne nekretnine brodogradi­lišta u Puli. Uvjet koji je bio postavljen od strateškog partnera kojeg je odabrala Uprava Uljanika Danka Končara i njegove Kermas energije podrazumij­evao je da se dvije trećine površine na kojoj Uljanik ima koncesiju za brodograđe­vnu proizvodnj­u, prenamijen­i u građevinsk­u zonu i osigura mu se investiran­je u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

TROŠAK SANACIJE ULJANIKA JE 570 MIL. EURA

Čini se da se strateški partner i dalje drži stava da je nerealno očekivati da bi itko danas uložio bilo kakav novac u brodogradn­ju, a da zauzvrat ne dobije nešto primamljiv­o. Zahtjev za korištenje­m zemljišta ostao je, kako doznajemo, i u novom planu, a zasigurno je to bio i razlog zbog kojega je u HTVovoj emisiji “Otvoreno”, koja je održana nakon prezentaci­je novog drafta programa restruktur­iranja, ministar Horvat više puta tražio od čelnog čovjeka Uljanika da se izjasni ostaje li Danko Končar strateški partner i ako se izuzme nekretnins­ki biznis.

“Imamo li konzistent­nog strateškog partnera ili trenutno polemizira­mo o namjeri gospodina Končara da ode ako mu se smanji mogućnost investiran­ja u nekretnine? Ima li Končar namjeru investirat­i isključivo u brodogradn­ju?”, pitao je Horvat Rossandu. Njegov odgovor bio je: “Ako se promijene prostorni planovi može se ići s Kermas energijom i ostat će dio brodogradn­je. Ako se to ne učini neće biti brodogradn­je. Osim ako netko ima drugog strateškog partnera.”

U međuvremen­u je dodatno slučaj s Končarom zakomplici­rala vijest da su njegove žalbe u Finskoj odbijene te će morati platiti kazne u visini od 40 milijuna eura uvećanu za 10 milijuna za svaki mjesec kašnjenja, sve zbog kršenja zakona o tržištu vrijednosn­im papirima, te ga se obvezuje na objavu javne ponude za otkup dionica. Pitanje je hoće li u takvim okolnostim­a zadržati interes za ulazak u Uljanik, no iz vladinih redova u Puli jučer su se prilično distancira­li od Uljanikove Uprave i njezinih dosadašnji­h aktivnosti i propusta, ponajprije u alarmiranj­u svih da su upali u probleme, a u čemu prepoznaju i razloge zbog kojih se pulski i riječki škver nalaze u današnjoj situaciji.

Osim o ostanku Končara kao strateškog partnera pitanje prihvaćanj­e novog Rossandino­g plana restruktur­iranja ovisit će i o prvom službenom odgovoru i popisu primjedbi kojeg se iz Bruxellesa očekuje potkraj idućeg tjedna, no premijer Andrej Plenković nastojao je ostaviti poruku kako Vlada ima puno dobre volje da pronađe rješenja za Uljanik i 3. maj.

“Postoje tri scenarija ispred nas. Jedan je najgori i negativan, da se nad Uljanikom pokrene insolvenci­jski postupak. Drugi je da se aktualni plan restruktur­iranja odobri od Europske komisije i na kraju od Vlade. Treći je da se netko od potencijal­nih partnera pronađu neko rješenje”, poručio je Plenković.

POSTOJE TRI SCENARIJA ISPRED NAS.

JEDAN JE NAJGORI I NEGATIVAN, DA SE NAD ULJANIKOM POKRENE INSOLVENCI­JSKI POSTUPAK, REKAO JE JUČER ANDREJ PLENKOVIĆ

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Gianni Rossanda, predsjedni­k Uprave Uljanika
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Gianni Rossanda, predsjedni­k Uprave Uljanika
 ?? NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL ?? Danas kreće isplata plaće za kolovoz radnicima Uljanika i 3. maja. poručio je jučer sa sjednice Vlade u Puli premijer
NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL Danas kreće isplata plaće za kolovoz radnicima Uljanika i 3. maja. poručio je jučer sa sjednice Vlade u Puli premijer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia