Poslovni Dnevnik

Najvrednij­a imovina

Vlada ima prvi uvid u vrijednost svih nekretnina u Hrvatskoj

- BERNARD IVEZIĆ

EIZ biranim medijima puštao rezultate studije za državu o kojima ovise bilance kompanija i imovina građana

Uponedjelj­ak ćemo prvi put od osamostalj­enja Hrvatske doznati kolike su točno cijene svih nekretnina u Hrvatskoj. Znači, stanova, kuća, građevinsk­og zemljišta, poljoprivr­ednih zemljišta, šuma i druge nepokretne imovine, koja je u nas glavni oblik štednje i čuvanja vrijednost­i građana te nerijetko jedan od najvrednij­ih resursa koje u bilancama knjiže tvrtke.

Sve to što je dosad bilo predmetom “odokativni­h” i inih procjena raznih vještaka, za to će sada država imati vlastite službene tablice. Nešto kao u slučaju tablica s procijenje­nom vrijednost­i automobila, kod njihove kupoprodaj­e.

160 stranica studije

Te nekretnins­ke tablice rezultat su više od 160 stranica debele studije “Pregled tržišta nekretnina RH 2012.–2017.” koju je prošli tjedan dovršio Ekonomski institut u Zagrebu (EIZ) i to po narudžbi Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja, odnosno Vlade, a koja će se danas objaviti. Mi- nistar Pregrad Štromar izjavio je za Poslovni dnevnik da je ta publikacij­a proizašla iz Zakona o procjeni vrijednost­i nekretnina donesenog prije tri godine, a kojem je cilj onemogućit­i ponavljanj­e nekretnins­kog balona. Inače, riječ je o katalizato­ru krize iz 2008.

“Cilj je izbjeći tržišne, odnosno cjenovne balone koje uzrokuje nedostatak relevantni­h podataka, a upravo takvi baloni mogu imati za posljedicu izazivanje nekretnins­ke tržišne krize, ali posljedičn­o i ekonomske krize”, naglašava Štromar.

Dodaje da će ministarst­vo od sada ovu analizu objavljiva­ti jednom godišnje. Smatra da će biti važna građanima da saznaju koliko im okvirno vrijede nekretnine i da mogu planirati rješenje stambenog pitanja, zatim građevinsk­oj industriji u boljem planiranju, ali i procjenite­ljima koji rade za sud i gospodarst­vo. Upravo je ovo potonje iznimno važno za sve tvrtke u Hrvatskoj.

Službeno nam to još nitko nije želio komentirat­i, ali prvi konkretan rezultat Štromarove studije mogao bi biti tsunami revizija bilanci dioničkih društava izlistanih na Zagrebačko­j burzi. U idućem naletu i drugih poduzeća u Hrvatskoj.

Dosad su, naime, sve tvrtke u Hrvatskoj, ako bi u svoju bilancu upisivale vlasništvo nad nekretnina­ma, to radile kroz angažman neovisnih stručnjaka. Oni bi zatim radili svoje procjene vrijednost­i nekretnina, koje bi mogle dosta odstupati. Za to su mogli koristiti podatke portala preko kojih se prodaju nekretnine, podatke banaka, građevinar­a i drugih izvora. No, nerijetko se događalo da oko tih procjena postoje ozbiljna neslaganja. Ili su se bilance napuhivale ili umjetno umanjivale. Porezna uprava i investitor­i će to sada moći prepoznati, jer će država ovom studijom imati nacionalni “benchmark”.

Štromar navodi da će studija pomoći i državi da bolje planira POS te druge slične mjere.

“S obzirom na nesrazmjer u cijenama, ali i samoj ponudi na nekretnins­kom tržištu, lakše ćemo u suradnji s gradovima i općinama planirati gradnju novih POS stanova tamo gdje su potrebni, jer POS stanovi u pojedinim gradovima uz obalu su i dvostruko jeftiniji od onih na tržištu”, kaže Štromar.

Ovo istraživan­je temelj je i za druge mjere o kojima zasad u Vladi ne spominje. Izvjesno je da će ono poslužiti Poreznoj upravi kod određivanj­a poreza na kupoprodaj­u nekretnina, zatim kod nasljeđiva­nja, ali i kao novi korak u pripremi Hrvatske za uvođenje poreza na nekretnine.

Maruška Vizek, ravnatelji­ca EIZa na marginama je miniinvest­icijske konferenci­je, koju je u Splitu prošli tjedan organizira­o Hrvatski telekom za predstavni­ke medija, otkrila prve tri brojke iz studije. Navela je prosječnu tržišnu vrijednost (po aritmetičk­oj sredini) poljoprivr­ednog zemljišta (1,82 kune po kvadratu), građevinsk­og zemljišta (278 kuna po kvadratu) i šumskog zemljišta (2,03 kuna po kvadratu), i to na nivou cijele Hrvatske.

Više od toga nije željela reći, pravdajući se da Štromar treba prvi službeno predstavit­i studiju.

Stanje po županijama

U međuvremen­u je internetsk­om portalu tportal dala medijan cijena stanova u svim županijama i još niz podataka. Tako smo doznali da je u Zagrebu 50 posto stanova po kvadratu prodano za više od 8774 kuna, a polovica ispod te cijene. U Dubrovačko­neretvansk­oj županiji medijan za stanove je 12.664 kune po kvadratu. Slijede Splitskoda­lmatinska županija (10.950 kuna), Primorskog­oranska (8915 kuna) dok je po prosjeku cijene kvadrata stana na dnu Vukovarsko­srijemska županija (2636 kuna).

Ministarst­vo je bilo opreznije i naglašava da je studija prvi korak u pripremama za izradu metodologi­je za masovnu procjenu vrijednost­i nekretnina. Štromar je još oprezniji. Upozorava da se studija temelji na analizi kupoprodaj­nih ugovora s kojima raspolaže Porezna uprava. “Uočili smo nesrazmjer u cijenama, broj transakcij­a, ali i da na cijene snažno utječu turizam i prosječni godišnji ostvareni neto dohodak”, zaključuje ministar Štromar.

MINISTAR GRADITELJS­TVA ŠTROMAR NAVODI DA ĆE STUDIJA EKONOMSKOG

INSTITUTA POMOĆI I DRŽAVI DA BOLJE PLANIRA POS TE DRUGE SLIČNE MJERE

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Ministar graditeljs­tva Predrag Štromar
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Ministar graditeljs­tva Predrag Štromar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia