Poslovni Dnevnik

Pevec cilja 2 mlrd. kn prihoda i podiže plaće

Happy end Maloprodaj­ni lanac već je nadmašio rezultate iz vremena prije stečaja

- SUZANA VAROŠANEC

Tvrtka, koja je trenutačno najbrže rastuća u segmentu maloprodaj­e neprehrane, danas isplaćuje dividendu

Pevecov zaokret od prakse zadržavanj­a dividende njegovim je dioničarim­a trenutačno i najaktualn­iji poslovni događaj, dok onaj za radnike, potvrđeno je iz Uprave na čelu s Juricom Lovrinčevi­ćem, slijedi u vidu nove runde povišice plaće. Za dividendu kao dan dospijeća određen je 17. rujna, dakle dobit će je danas, a iznosi 61 kuna po dionici. Pravo na isplatu stječu dioničari koji su na dan 13. rujna evidentira­ni kao dioničari Peveca u SKDDu, na čiji je račun kompanija baš prošlog petka isplatila cijeli iznos.

“U 2019. planiramo povećanje plaća zaposlenik­a u maloprodaj­i”, otkriva predsjedni­k Uprave Jurica Lovrinčevi­ć. Glavno je pitanje za koliko, ali to još nije definirano jer su, veli, u tijeku procjene podataka i plana povećanja plaća za 2019. s ciljem “da i dalje značajno poboljšava­ju uvjete rada svim svojim radnicibur­ze ma, a posebice u trgovini”. Na kraju kolovoza u Pevecu su bila zaposlena 1803 radnika, dok su ih u istom razdoblju 2016., dakle prije mandata današnjeg šefa, imali 1371. U tom je razdoblju plaća narasla oko 10%. Prosječna bruto plaća kretala se od 6122 kuna u 2016. te 6197 u 2017. do 6705 kuna u razdoblju od siječanj do lipanja 2018.

Ovaj lanac maloprodaj­ne neprehramb­ene robe, sve za kuću i dom uz ostale prodajne niše, zbog sve raširenije prodajne mreže kao i najava daljnjeg širenja, ukratko zbog svog brzog rasta postaje zanimljiv i za dublje analize. Proučava se kako stoji u odnosu na konkurenci­ju, pa i u regiji. Sve što rade je super, kaže tako jedan analitičar, ali na dnevni red za potrebe detaljnih analiza tek dolaze usporedbe, primjerice naspram slovenskog Merkura u koji su prije dvije godi- ne ušli Amerikanci, ili, pak, Bauhausa u Hrvatskoj. S druge strane, iz redova investitor­a dolaze pozitivne vibracije, jer upućeni navode da Pevec, i mimo činjenice što još nije na burzi, opravdava njihovo povjerenje. Dio se poziva i na prošlogodi­šnji rast prometa od oko 19% te ukupne prihode od gotovo 1,7 milijardi kuna, uz interpreta­cije da je to trenutačno najbrže rastuća kompanija u segmentu maloprodaj­e neprehramb­enih proizvoda. O tome kako stvari stoje, odnosno koje su glavne poluge za rekordan rezultat u branši predsjedni­ka Uprave Jurica kaže:

“I najkvalite­tnija strategija poslovanja bez uspješnog je tima osuđena na neuspjeh. Stoga smo u posljednje dvije godine iznimne napore uložili u odabir kvalitetni­h ljudskih resursa i daljnje ulaganje u njihov razvoj, znanje, stručnost i nagrađivan­je. Uspješnost našeg poslovanja, značajan rast i razvoj kompanije upravo je rezultat takvog pristupa.”

23 centra danas ima Pevec i otvara 24. u studenome, a prije stečaja bilo ih je 13

Iprije i nakon recentne skupštine na kojoj je odlučeno da se kompanija ‘revanšira’ investitor­ima, i to prvi put od usvajanja stečajnog plana te financijsk­og i vlasničkog restruktur­iranja, te je dano i “zeleno svjetlo” novom članu Nadzornog odŠirenje bora financijsk­om direktoru PPD-a plinarskog društva Damiru Spudiću, Pevec je i na razini menadžment­a usmjeren kadrovskim pojačanjim­a. Pozornost plijeni i informacij­a da im je nova direktoric­a marketinga Dubravka Štefanac Vinovrški došla iz dma, koji je u vrhu ljestvice najtraženi­jih poslodavac­a. Pe- vec već danas nije usporediv s vremenom prije otvaranja stečajnog postupka. Tada je na području cijele države imao 13 centara, danas ih je 23, a sljedeći otvaraju u Samoboru već u studenom.

Riječ je o lokaciji bivšeg Mercatorov­og centra, prostirat će se na gotovo 4000 m2, a za njega će trebati 45 novih radnika. Poslovni prostor već su preuzeli, projektna dokumentac­ija je gotova i radovi su započeli, angažirano je društvo Rechner iz Osijeka. Ove godine Pevec planira ostvariti dvije milijarde kuna prihoda, što predstavlj­a nastavak pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama. Primjerice, ove su godine kupili nekretnine u Kutini te industrijs­koj zoni Bakar Kukuljanov­o na kojima imaju prodajne centre, a otvorili su nove u Čakovcu i Bjelovaru.

U šest prodajnih centara otvorili su caffe barove Samofino by Pevec, započela je s radom njihova internetsk­a trgovina te su postali član međunarodn­og udruženja za nabavu proizvoda iz “uradi sam segmenta” A.R.E.N.A. Osim toga, društvo Pevec logistika, čiji je jedini osnivač matica, kupilo je nekretninu u Vukovaru gdje bi navodno najesen 2019. trebao biti otvoren 25. Pevecov centar. Jurica Lovrinčevi­ć najavljuje da će nastaviti s razvojem i optimizaci­jom svih važnih segmenata – poslovnih procesa, tehnologij­e i ljudskih resursa.

1803 zaposlenih imala je na kraju kolovoza kompanija Pevec

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Jurica Lovrinčevi­ć
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Jurica Lovrinčevi­ć
 ?? PEVEC ?? Prosječna bruto plaća iznosila je 6705 kuna u razdoblju od siječnja do lipnja 2018.
PEVEC Prosječna bruto plaća iznosila je 6705 kuna u razdoblju od siječnja do lipnja 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia