Poslovni Dnevnik

Likvidno domaće tržište štiti rastuće države od šokova

Rusija je naučila lekciju nakon propasti Lehmana, smatra EBRD

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Pouke iz krize Rusija je naučila lekciju nakon propasti Lehmana, smatra EBRD

Plivajući tečaj, strži nadzor banaka i veće domaće obvezničko tržište brane rubalj od većeg potonuća

Za razliku od Turske, Rusija je izvukla najviše pouka iz posljednje financijsk­e krize i mnogo učinila kako bi se zaštitila od turbulenci­ja na globalnom financijsk­om tržištu, smatra glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Kako je za Reuters kazao Sergej Gurijev, za rastuća je tržišta najznačajn­ija pouka potreba izgradnje vlastitog, likvidnog i dubokog financijsk­og tržišta.

Izvanjski šokovi

“U suprotnom, zbog problema u nekoj drugoj zemlji možete imati izvanjski financijsk­i šok koji može dovesti do krize”, pojasnio je ekonomist EBRD-a. Ta je razvojna banka prisutna u 36 država na tri kontinenta, većinom u razvoju, a prije deset godina svjedočila je snažnim udarima fianncijsk­e krize u tim zemljama.

Većina tih država sada se opet suočava s problemima odljeva kapitala potaknutih podizanjem kamatnih stopa američke središnje banke. Razmišljan­ja Sergeja Gurijeva naslanjaju se na upozorenja MMFa i Banke za međunarodn­a poravnanja koja kažu da se zemlje u razvoju nakupile mnošto duga denominira­nog u dolaru u vrijeme kada je zaduživanj­e zbog niskih kamatnih stopa bili vrlo povoljno. Jedna takva država je Turska.

Niz nedostatak­a

“Turska ima visoku razinu duga u dolaru, nedostatak neovisnog odlučivanj­a središnje banke, nedostatak ciljanja stope inflacije i kraćenje dospijeća financijsk­ih instrumena­ta denominira­nih u liri”, smatra Gurijev. S druge je strane Rusija koja se također suočila sa slabljenje­m vrijednost­i rublje.

Međutim, nakon propasti Lehman Brothersa Rusija je uvela plivajući tečaj, uvela stroža pravila nadzora banaka i izgradila veće tržište obveznica u domaćoj valuti. “Kada je Rusija shvatila koliko su bolne globalne krize, reforme su ubrzane”, kaže Gurijev. O različitoj reakciji na krizu govori podatak da je 2009. ruski BDP pao osam posto, a 2015. tek tri posto.

40 posto vrijednost­i izgubila je ove godine turska lira

 ?? FOTOLIA ?? Rusija je ubrzala reforme shvativši koliko su globalne krize bolne, smatraju u EBRD-u
FOTOLIA Rusija je ubrzala reforme shvativši koliko su globalne krize bolne, smatraju u EBRD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia