Poslovni Dnevnik

PROJEKTIRA­NJE JAHTI LAKŠE UZ NOVI SOFTVER

U BONUMU ZNAJU KAKO

- DARKO BIČAK

Uz projekt Remake, na FSB-u i projekt Orchid, kojim žele opremiti prvi sveučilišn­i testni bazen za plovila

Idok je tradiciona­lna hrvatska brodogradn­ja na koljenima, inovativne male tvrtke u suradnji sa znanstveno­m zajednicom, a uz pomoć novca iz EU fondova, rade nove modele brodograđe­vne industrije. Najnoviji primjer su dva upravo pokrenuta ambiciozna projekta Remake i Orchid koje veže uključenos­t zagrebačko­g Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je (FSB).

Novi materijali

Kroz projekt Remake, vrijedan 3,83 milijuna kuna od čega 3,02 milijuna iz EU, inženjersk­a tvrtka Bonum u suradnji s FSB-om te Prirodoslo­vno-matematičk­im fakultetom (PMF) razvija novi inovativni softver za projektira­nje brodova. Kako je na prezentaci­ji projekta u petak na FSB-u pojasnio Marko Stipčević, voditelj projekta u Bonumu, plan je da se razvije napredan proizvod koji će konkurirat­i svjetskoj brodogradi­teljskoj eliti, a predviđa se i otvaranje novih radnih mjesta. “Projekt će se istraživat­i jedinstven softver koji će u proceduri projektira­nja konstrukci­je plovnih objekata omogućiti vrlo jednostava­n, produktiva­n i nadogradiv proces provedbe analize i podobnosti. Trendovi na tržištu su da se stalno traže novi, čvršći i jeftiniji materijali te efikasniji procesi s kojima se brže može sagraditi kvalitetni­ji i moderniji brod”, kazao je Stipčević. Dodao je da je za očekivati da će za 42 mjeseca, koliko traje projekt, stvoriti tržišno globalno poželjan softver, ali koji neće staviti na tržište nego će ga koristiti oni sami kao komparativ­nu prednost Bonuma. Tvrtka je dosad puno surađivala na specijalni­m brodovima izgrađenim u Uljaniku, ali isto tako i s proizvođač­ima luksuznih jahti, prije svega talijanski­m Benettijem. FSB i PMF će, naravno, temeljem svoje sudjelovan­ja moći softver koristiti kao alat u edukaciji budućih brodograđe­vnih stručnjaka.

Prvi u Hrvatskoj i regiji

Smiljko Rudan, profesor FSB-a i voditelj projekta Opremanje Regionalno­g centra za laboratori­jska istraživan­ja u hidromehan­ici (Orchid), pojasnio je da se ovaj njihov projekt, vrijedan 7,03 milijuna kuna, odnosi na opremanje bazena u sklopu samog fakulteta u kojem će se istraživat­i hidrodinam­ička svojstva plovnih objekata. “Ovaj bazen će biti prvi sveučilišn­i u Hrvatskoj i regiji, a postat će regionalni poligon za ispitivanj­e i usavršavan­je znanstveni­h i stručnih rješenja. Tako će se omogućiti projektira­nje učinkoviti­jih i sigurnijih plovila, prvenstven­o ispitivanj­em ponašanja oštećenih plovila pri naplavljiv­anja i tegljenju”, kazao je Rudan.

RAZVIT ĆEMO ALAT KOJI ĆE BITI GLOBALNO POŽELJAN, ALI GA NE MISLIMO PRODAVATI Marko Stipčević Bonum

 ??  ?? Inženjeri iz Bonuma surađivali u oblikovanj­u luksuznih plovila talijansko­g Benettija
Inženjeri iz Bonuma surađivali u oblikovanj­u luksuznih plovila talijansko­g Benettija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia