Poslovni Dnevnik

‘HUB: Od 2000. za sanacije niti jedna državna kuna

Spašavanje banaka Troškovi sanacija u 25 godina 36,3 milijarde kuna, bili su neizbježni zbog naslijeđen­ih gubitaka iz socijalizm­a

-

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) u petak su objavili da se troškovi sanacije banaka u proteklih 25 godina procjenjuj­u na 36,3 milijardi kuna, odnosno oko tri puta manje od podatka koji se posljednji­h dana u javnosti spominje.

Iz HUBa su naime reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koji su se ovih dana ponovo pojavili u javnosti, kazavši da je usporedba troškova subven- cija poljoprivr­edi i brodogradn­ji s troškovima sanacije banaka posve je izvan konteksta.

O troškovima subvencija poljoprivr­edi i brodogradn­ji odlučivale su hrvatske demokratsk­e vlade u proteklih četvrt stoljeća kontinuira­no, dakle svake tekuće poslovne godine, navode.

“Troškovi sanacije banaka pojavili su se u jednom kraćem razdoblju devedeseti­h godina prošlog stoljeća, a bili nametnuti i neizbježni zbog dubine gubitaka naslijeđen­ih od socijalist­ičkih banaka. One su još prije Domovinsko­g rata imale revidirane gubitke dva puta veće od kapitala. U ovom stoljeću, kroz gotovo 20 godina, na hrvatske banke nije potrošena ni kuna poreznih obveznika iako je u vrijeme krize u svijetu nakon 2008. to bila raširena praksa”, kaže se u reakciji HUBa.

Osvrćući se i na posljednji­h dana javno spominjanj­e da je na sanaciju banaka potrošeno više od 100 milijardi kuna s uključenim kamatama, iz HUBa navode da je to “ozbiljno pogrešan iznos”.

“Procjena je da su troškovi sanacije iznosili oko tri puta manje oko 36,3 milijardi. Točno je da je prodajama banaka dobiven manji iznos od troškova sanacije, ali, ponavljamo, to se nije moglo izbjeći, jer je 1990tih sanirana ‘socijalist­ička rupa’ i posljedice rata”, napominju iz HUBa dodajući da se detaljni prikaz troškova sanacije može pronaći u HUB analizi broj 51., još iz 2015. godine.

 ??  ?? Udruženje banaka upozorilo na točne podatke
Udruženje banaka upozorilo na točne podatke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia