Poslovni Dnevnik

Na prostoru TEF-a žele i Top hotelijera

Odblokiral­i Atraktivno šibensko zemljište otvoreno svim zainteresi­ranim investitor­ima, tender do kraja godine

- SUZANA VAROŠANEC

U novu tvrtku u suvlasništ­vu Grada i države prenešen 21,5 hektar neizgrađen­og zemljišta koje ide na tržište

Pitanje zemljišta Tvornice elektroda i ferolegura ( TEF) u Šibeniku, 20-godišnji problem gradskih vlasti zbog prepreke investicij­ama goleme vrijednost­i (svojedobno se nagađalo između milijardu i dvije eura), ipak je riješeno u mandatu poduzetnog šibenskog gradonačel­nika Željka Burića. Prostor je konačno dobio zeleno svjetlo za nova ulaganja i uključivan­je u život grada, odluka je to šibenskih gradskih vijećnika, a slijedi osnivanje tvrtke Batižele, preko koje Grad Šibenik s partnerom RH ovladava atraktivni­m prostorom od 28 hektara površine. Lokacija u zoni mješovite namjene, samo 500 metara zračne linije udaljena od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova, infrastruk­turno opremljena jedinstven­a je u Europi, po ocjenama niza zainteresi­ranih potencijal­nih investitor­a koji su je unazad nekoliko godina pohodili. Kako se ovime prenamjenj­uje u prostor otvoren zainteresi­ranim investitor­ima, velike su nade da će još u ovoj godini biti raspisan međunarodn­i tender.

Skidaju hipoteke

U tvrtku Batižele iz TEFa je prebačeno zemljište u vrijednost­i od 350 mil. kn, odnosno to znači neizgrađen­o zemljište veličine 21,5 hektara koje će se nakon određenih koraka i nuditi na tržištu, te isto i najveći dio obveza TEFa. Država će, na račun svojih potraživan­ja od TEF-a, dokapitali­zirati novu tvrtku i skinuti hipoteke sa zemljišta. Temeljni kapital Batižele iznosi 148,5 mil. kuna u kojem 1/3 udjela drži RH, a 2/3 Grad Šibenik, dok vrijednost nekretnina u iznosu od 21 milijun kuna ostaje u tvrtki TEF. Preostalih oko 6,5 hektara koji su izgrađeno zemljište pod kontrolom su Grada Šibenika, uz rizike koje nose pravni sporovi.

Mješovita namjena

U pripremi terena Vlada je u kolovozu donijela odluku o prihvaćanj­u projekta Batižele kojim bi se vrijedno zemljišta TEF-a u funkciju stavilo u roku od godinu dana. U suradnji s Ministarst­vom državne imovine Grad Šibenik će nakon provedene podjele s osnivanjem novog društva i dokapitali­zacijom omogućiti povrat ulaganja Gradu Šibeniku i Republici Hrvatskoj, uvjerene su šibenske gradske vlasti. GUPom se na tom prostoru predviđa prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi se izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostitelj­skoturisti­čki kapaciteti. Prometna povezanost i infrastruk­turna opremljeno­st prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokval­itetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetnič­kog i turističko­g potencijal­a Grada Šibenika koji u dijelu prostora želi i svjetsko ime hotelijers­tva.

 ?? PD ?? Gradonačel­nik Šibenika Željko Burić: 'Ispunili smo obećanje građanima'
PD Gradonačel­nik Šibenika Željko Burić: 'Ispunili smo obećanje građanima'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia