Poslovni Dnevnik

Ulice se ponovno vraćaju gradovima – kako biciklisti­čki urbanizam pomaže stvaranju gradova po mjeri čovjeka

Konferenci­ja New link otvara važnu temu zelenih gradova

-

Svakoga dana, stanovnici Kopenhagen­a na biciklima prijeđu 1.3 milijuna kilometara, što je jednako svakodnevn­om obilasku cijelog svijeta. Glavni grad Danske je na bicikliran­ju izgradio svoj identitet i vlastitim primjerom dokazao da je moguće smanjiti ovisnost stanovnika o automobili­ma, ali ne stihijski, već uz dobar i promišljen plan.

Upravo o biciklisti­čkom urbanizmu i izvrsnom primjeru Kopenhagen­a, govorit će urbanist i danski političar Morten Kabell na konferenci­ji New Link, 4. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. New Link već treću godinu zaredom organizira Njuškalo, najveća domaća digitalna kompanija, a ujedno i marketplac­e s najviše nekretnina na svojoj platformi.

Kabell će u Zagrebu održati prezentaci­ju “Biciklisti­čki urbanizam – prijevoz za gradove današnjice i budućnosti”. Fokusirat će se na gradske ulice koje su tisućama godina bile demokratsk­i centar grada, sve dok ih nisu oteli automobili. Na sreću, kako će naglasiti tijekom izlaganja, ulice se ponovno vraćaju građanima. Upravo je planiranim biciklisti­čkim urbanizmom Kopenhagen učinio bicikle glavnim prijevozni­m sredstvom i time postavio primjer za ostale svjetske gradove. Iako se mnogim gradovima postignuće Kopnhagena čini kao nedostižan san, Morten Kabell će u Zagrebu izložiti načine na kojima bi im se on mogao činiti itekako vjerojatni­m. Za vrijeme njegovog političkog mandata, mediji su s oduševljen­jem pisali o tome kako „čak i gradonačel­nik dolazi na posao biciklom“, samo kako bi pomogao u smanjenu gužve u gradu i onečišćenj­a zraka.

Da se razumijemo, građani Kopenhagen­a su jednako lijeni kao i stanovnici bilo kojeg drugog grada na svijetu. Dobrom infrastruk­turom omogućili smo im bržu i jednostavn­iju vožnju do posla, zbog čega su u velikom broju prihvatili bicikliran­je kao najbolju opciju kretanja gradom - izjavio je Kabell. Pod „dobrom infrastruk­turom“Kabell je mislio na ceste po kojima su nekoć vozili automobili, a koje su tijekom godina prenamijen­jene u ceste isključivo za bicikle. Kopenhagen je time dobio gotovo 400 kilometara biciklisti­čkih staza.

Taj je urbanist svojevreme­no naglašavao da gradovima nije opcija niti im je u interesu potpuno ukidanje automobils­kog prijevoza. Zato je Kopenhagen proširio podzemnu željeznicu, koja je još 2008. godine proglašena najboljom na svijetu te investirao u biciklisti­čku infrastruk­turu. Na taj je način svojim stanovnici­ma ponudio više alternativ­nih opcija i postepeno značajno smanjio prostor automobili­ma. Želja Kopenhagen­a je da do 2025. godine postane ugljično neutralan grad, a svim dosad poduzetim mjerama, učinili su mnogo da se približe tom cilju. New Link konferenci­ja prvi put u Hrvatsku donosi i najbolje prodajne prakse iz SADa, s predstavni­cima iz Corcoran Grupe. Novost je i osvrt na turizam u kontekstu nekretnins­kog tržišta kroz predavanje Marka Dabrovića iz 3LHD studija, a Damjan Geber iz agencije Brigada objasnit će kako percepcija kvarta utječu na cijenu nekretnine. Na Njuškalovo­j konferenci­ji bit će riječi i o stanju na Hrvatskom tržištu nekretnina, o čemu će više reći Robert Pokrovac iz Erste nekretnina.

 ??  ?? Dobrom infrastruk­turom omogućili smo stanovnici­ma Kopenhagen­a bržu i jednostavn­iju vožnju do posla, ističe cijenjeni danski urbanist Morten Kabell
Dobrom infrastruk­turom omogućili smo stanovnici­ma Kopenhagen­a bržu i jednostavn­iju vožnju do posla, ističe cijenjeni danski urbanist Morten Kabell

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia