Poslovni Dnevnik

Plafon dosegnut, već 4 mjeseca negativan niz

Građevinsk­e dozvole U srpnju godišnji pad od 7,5 posto

-

Nakon osjetnog buđenja domaćeg građevinsk­og sektora, koji se ogledao i u dvoznamenk­astom rastu broja izdanih dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine, aktivnosti su se stišale. Ovogodišnj­i srpanj označio je već četvrti mjesec pada broja izdanih građevinsk­ih dozvola na godišnjoj razini i u tom je mjesecu on iznosio 7,5 posto. Bilo je izdano 677 dozvola, pri čemu su obja vrste - i one za zgrade i one za druge građevine zabilježil­e negativan predznak pa je prvih bilo 5,8% manje, a drugih 16,3 posto.

“Čini se da je dosegnuta razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarsk­og rasta i investicij­ske aktivnosti”, kažu analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore i upozoravaj­u da, potraje li zastoj u rastu izdanih dozvola, to predstavlj­a rizik za nastavak održivog rasta građevinsk­e aktivnosti u budućnosti.

I dok je, najvjeroja­tnije zbog nekog većeg infrastruk­turnog projekta, u srpnju predviđena vrijednost radova po izdanim dozvolama rasla čak 50,3% pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednost­i radova na ostalim građevinam­a, vrijednost onih na zgradama pala je čak 34,4%.

“U srpnju je kroz dozvole predviđena gradnja 863 stana korisne površine 80.347 m2, što je 4,6% stanova i 10,6% korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine”, ističu u HGK.

 ?? D. JELAVIĆ /PIXSELL ?? U srpnju izdano 677 dozvola
D. JELAVIĆ /PIXSELL U srpnju izdano 677 dozvola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia