Poslovni Dnevnik

Njemački fond 4K doveo Adriju Airways do još većih gubitaka

Zrakoplovs­tvo Uz veći broj letova i više putnika slovenski nacionalni prijevozni­k tone u minus

-

Povećanjem prihoda od putničkog prijevoza za gotovo 9 posto uglavnom su pokriveni povećani troškovi

Slovenski nacionalni prijevozni­k Adria Airways u drugoj godini od kada je u rukama njemačkog investicij­skog fonda 4K dodatno je povećao svoje gubitke. Budući da cijene goriva rastu, hoće li kompanija preživjeti zimu, koja je tradiciona­lno najteži dio godine za zrakoplovn­e tvrtke, pita portal Siol.net.

Adria Airways je, istina, iskoristil­a lanjske iznimno povoljne uvjete u globalnom zračnom putničkom prometu i povećala broj letova za 5 posto, na 20.415 i putnika za 10 posto, na 1,2 milijuna.

Također su provedene “hrabrije mjere racionaliz­acije” i pokrenuta potraga za novim izvorima prihoda, ipak Adria Airways nije izašla iz minusa. Prema godišnjem izvješću o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježil­a više od 5 milijuna eura neto gubitka.

Pritisak skupljeg goriva

Prema upravi, za to postoji nekoliko razloga. Prvo, povećanje cijene zrakoplovn­og goriva odnijelo im je nemalih 4,4 milijuna eura. Zbog rasta potražnje, cijena na tržištu porasla je u prosjeku za 16%. Drugo, na rezultate su utjecale negativne tečajne razlike, koje čine više od 1,3 milijuna eura financijsk­ih rashoda.

Nadalje, tu je i prekid sporazuma o suradnji s Nordic Aviation Groupom, novoosnova­nom estonskom zrakoplovn­om tvrtkom, što se dogodilo nakon manje od godinu dana. Konačno, zatvorena je baza u zračnoj luci u Lodzu u Poljskoj, iz koje je Adria još prošlog proljeća letjela u Amsterdam četiri puta tjedno.

Povećanjem prihoda od putničkog prijevoza, koji je porastao za gotovo devet posto na 147 milijuna eura u odnosu na 2016. godinu, uglavnom su bili pokriveni povećani troškovi, a kompanija je radila i uz negativan novčani tijek iz poslovanja (EBITDA).

Zamijenili direktora

No u ovu godinu su ušli optimistič­no, najavili su da zimi, kada zrakoplovn­e tvrtke imaju problema s likvidnošć­u zbog manje letova, prvi put neće trebati financijsk­u pomoć odnosno dokapitali­zaciju.

Ipak, u siječnju i veljači ove godine od njemačkog vlasnika dobili su 500 tisuća eura svježeg kapitala, a došlo je i do zamjene direktora. Arna Schustera na čelu Adrije naslijedio je Holger Kowarsch.

Godinu dana prije, međutim, kao što je pisao Siol.net, od stečaja su se spasili računovods­tvenim manevrom. Neposredno prije kraja financijsk­e godine, sami sebi su prodali brend Adria Airways, prepoznatl­jiv i popularan na tržištima bivše Jugoslavij­e.

Ove godine najavili su povećanje flote, širenje mreže redovnih letova i obavljanje letova za druge zrakoplovn­e tvrtke. Operativni prihodi od siječnja do lipnja porasli su za 17,7%, a za cijelu godinu Adria predviđa porast prihoda od prodaje od 23%. Zbog poteškoće u pronalažen­ju kadrova, krajem kolovoza objavljen je natječaj u kojem traže 25 pilota.

 ?? FOTOLIA ?? Njemački investicij­ski fond preuzeo je Adriju Airways prije dvije godine
FOTOLIA Njemački investicij­ski fond preuzeo je Adriju Airways prije dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia