Poslovni Dnevnik

Volkswagen gasi proizvodnj­u Bube

Odlazak legende U srpnju 2019. posljednji model sići će s proizvodni­h traka u Meksiku

-

Prodaja posljednji­h godina sve više pada na ključnom američkom tržištu gdje kupci više traže veće aute

Nova Volkswagen­ova politika fokusiranj­a na obiteljske i električne modele uzela je prvu žrtvu legendarnu Bubu. Njemačka tvrtka poručila je u petak kako će proizvodnj­a tog modela završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega srpnja nakon što se proizvedu slavljenič­ki modeli. Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

“Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatel­ja“, rekao je Hinrich Wöbcken, izvršni direktor američ- ke Volkswagen grupe. Volkswagen je tijekom ove godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prodaju modela oživljenog krajem prošlog stoljeća, radi se o vrlo slabom rezultatu.

Redizajnir­ana “Nova Buba“90-ih godina pomela je američkog tržište prodano je više od 80.000 vozila u 1999. godine. Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednji­h godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se tamošnji kupci okreću većim automobili­ma. Volkswagen je razmatrao mogućnosti modernizac­ije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnj­e.

Ipak, Wöbcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne. Buba vuče korijene u nacističko­j Njemačkoj kada je stvoren “narodni automobil”. Automobil je 1930. izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porsche po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnj­u dostupan njemačkom narodu. No, izbijanjem rata proizvodnj­a je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke saveznika.

Proizvodnj­a je dobila zamah u kasnim 40-im godinama, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milijun automobila.

GUBITAK BUBE NAKON TRI GENERACIJE, NAKON SEDAM DESETLJEĆA, IZAZVAT ĆE NIZ EMOCIJA OBOŽAVATEL­JA, REKAO JE HINRICH WÖBCKEN, DIREKTOR VW-A ZA AMERIKU

 ?? REUTERS ?? U osam mjeseci prodano samo 11.151 Buba
REUTERS U osam mjeseci prodano samo 11.151 Buba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia