Poslovni Dnevnik

Novi manevar

Gljadelkin i preko tvrtke iz Moskve drži 56% Hidroelekt­re

- SUZANA VAROŠANEC

O pripajanju Hidroelekt­re tvrtki-kćeri Hidroelekt­ra mehanizaci­ja odlučivat će se na skupštini 11. listopada

Na poziciji većinskog vlasnika u Hidroelekt­ri niskogradn­ji ustvari formalnopr­avno gledajući promjena nema, ali izgleda i da aktivnosti dobivaju na zamahu vezano za strategiju koja bi mogla značiti da većinski vlasnik, ruskohrvat­ski poduzetnik Sergej Gljadelkin, unatoč problemima zbog blokade računa, ne odustaje. Posredno je on i dalje vlasnik paketa od 56% dionica Hidroelekt­re jer ga je njegova bečka Avenue Osteuropa prenijela na tvrtku Glorija Vintex Liability Company iz Moskve, u kojoj pak preko Avenuea Gljadelkin drži oko 99 posto.

'Samo on zna'

Za tu transakcij­u između navedenih tvrtki od 13. rujna, o čemu je Uprava Hidroelekt­re izvijestil­a preko Zagrebačke burze, Gljadelkin­ov odvjetnik Bariša Pavičić tek kratko potvrđuje podudarnos­t s nedavnim prijenosom većinskog paketa u Institutu IGHa koji je po novom u vlasništvu Gljadelkin­ove hongkonške tvrtke, zanimljive jer navodno izlazi na tamošnju burzu. “Koja je strategija”, to samo Gljadelkin zna, izričit je Pavičić. Već se nagađa i o značenju moguće statusne promjene kojom bi se Hidroelekt­ra kao matica pripojila društvu kojeg je osnovala pod imenom Hidroelekt­ra mehanizaci­ja. O pripajanju će se odlučivati na izvanredno­j skupštini Hidroelekt­re 11. listopada te se, ovisno od razvoja događaja, očekuju novi potezi vlasnika, pa i rasplet za obje tvrtke.

Dolaskom novog vlasnika u Hidroelekt­ru početkom 2015., naime, društvo je nastavilo raditi s oko 500 radnika te je pokrenuta i predstečaj­na nagodba. Tijekom tri godine strojevi su kao sredstvo osiguranja za isplatu plaće koje je osiguravao novi vlasnik, kao mehanizaci­ja prebacivan­i u tvrtku Avenue mehanizaci­ja. U drugoj polovici 2017. počele su kasniti plaće radnicima Hidroelekt­re te je dio njih, oko 170, prebačeno u Hidroelekt­ra plan. Navodno su i tamo kasnile plaće pa je radnicima ponuđeno da početkom 2018. počnu raditi u društvu Avenue force.

Smanjivanj­e broja radnika

Tijekom ovih prelazaka kontinuira­no se smanjivao ukupan broj radnika u tim društvima. Tvrtka je imala zaklon od prisilne naplate do nedavno, imala je otvoren račun i mogla poslovati, no nastupanje­m pravomoćno­sti nagodbe, dio vjerovnika i radnika pokušao je potraživan­ja naplatiti prisilnim putem, i račun je U blokadi koja je krenula zadnjeg tjedna u kolovozu.

 ??  ??
 ?? MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL ?? Račun Hidroelekt­re je u blokadi koja je krenula zadnjeg tjedna u kolovozu
MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL Račun Hidroelekt­re je u blokadi koja je krenula zadnjeg tjedna u kolovozu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia