Poslovni Dnevnik

Nismo pošteđeni

U gospodarsk­oj smo ‘muljaži’ bolji od svijeta

- BERNARD IVEZIĆ

Kriminal u biznisu u Hrvatskoj nadmašio je svjetski, ali i prosjek država istočne Europe, ukazuje svježe istraživan­je PwC-a

Svaka druga tvrtka u Hrvatskoj lani je bila žrtva gospodarsk­og kriminala, uz pretrpljen­e štete od 50.000 do milijun dolara. U odnosu na godinu prije, stopa gospodarsk­og kriminala u Hrvatskoj (53 posto) sada je dvostruko veća. Ujedno je nadmašila svjetski prosjek (49 posto) i značajno nadmašuje prosjek gospodarsk­og kriminala u državama istočne Europe (47 posto).

Rezultat je to PwC-ova Globalnog istraživan­ja gospodarsk­og kriminala u kojem su drugi put sudjeloval­e i naše kompanije. Navodi se da su svoje iskustvo podijelile 62 vodeće hrvatske organizaci­je, a ukupno je istraživan­je pokrilo 7200 poslovnih sudionika iz 123 države.

Korupcija iščezava

Istraživan­je ukazuje da se gospodarsk­i kriminal u Hrvatskoj promijenio. Mnogi dosad najrazvika­niji oblici tog kriminala, poput “mita i korupcije”, ovdje su sada u padu. Godine 2016. na korupciju se žalila trećina biznisa u Hrvatskoj, a lani njih svega 12 posto. U padu su i krađe (s 58 posto biznisa koji su bili pogođeni krađama preklani na 30 posto lani). Padaju i prije- vare u nabavi (sa 17 na 9 posto), računovods­tvene prijevare (sa 17 na 6 posto), pranje novca (sa 17 na nula posto), hipotekarn­e prijevare (sa 17 na nula posto), špijunaža (s 8 na nula posto) i kršenje prava intelektua­lnog vlasništva (s 8 na nula posto). Kao vrhunac, poreznih prijevara i zloupotreb­e informacij­a u prometu vrijednosn­im papirima, prema ovom istraživan­ju, u Hrvatskoj nije bilo ni 2016., a ni lani.

Iz studije je vidljivo da gospodarsk­i kriminalci traže nova područja gdje mogu djelovati. Prijevare u ljudskim resursima, gdje se varalo prilikom zapošljava­nja i s plaćama, zbog odljeva radne snage potpuno su iščezle. Međutim, prostor za manipulaci­ju u svijetu biznisa sad je u novim područjima gospodarsk­og kriminala.

U porastu su kriminalna djela poput nezakoniti­h udruživanj­a i zloupotreb­e nadmoćne tržišne pozicije, znači kršenje Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (s nula skočilo na 6 posto). U porastu je i obmanjujuć­e poslovno ponašanje, u koje ulazi i zloupotreb­a poticaja. Taj oblik kriminala s nule se preklani snažno odrazio i lani ga je osjetilo čak 33 posto poduzetnik­a u Hrvatskoj. On je posebno ozbiljan, jer četvrtina biznisa tvrdi da ostavlja najveće posljedice.

“Obmanjujuć­e poslovno ponašanje obuhvaća bilo kakvo prijevarno ponašanje kompanija u odnosu na tržište i javnost, vezano za proizvode ili usluge koje kompanije prodaju. Uključuje i davanje lažnih informacij­a o proizvodim­a i uslugama”, objašnjava­ju nam iz PwC-a Hrvatska.

Najčešće žrtve

Na vrhu, kao ukupno najraširen­iji oblik gospodarsk­og kriminala i s ukupno najvećim posljedica­ma po poslovanje, su potrošačke prevare. To su one u kojima klijenti ili drugi subjekti kroz hipotekarn­e prijavare, zloupotreb­e kreditnih kartica, prijevare u osiguranju, lažne identitete i na druge načine varaju biznise. Čak 36 posto organizaci­ja od toga je imalo najveću štetu.

Najčešće žrtve prijevara su tehnološke tvrtke, osiguravat­elji, financijaš­i i trgovci.

 ?? I. KRALJ/PIX ?? U 'obmanjujuć­e ponašanje' kao oblik gospodarsk­og kriminala ulazi i zloupotreb­a poticaja
I. KRALJ/PIX U 'obmanjujuć­e ponašanje' kao oblik gospodarsk­og kriminala ulazi i zloupotreb­a poticaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia