Poslovni Dnevnik

EK: Nema zelenog svjetla, mijenjajte plan za Uljanik!

‘Košarica’ iz Bruxellesa Mišljenje o programu restruktur­iranja Uljanika stiglo u Zagreb

- MARIJA BRNIĆ

Primjedbe EK uvelike korespondi­raju s onima koje su dala ministarst­va gospodarst­va i financija

Mišljenje Europske komisije o nacrtu programa restruktur­iranja Uljanik Brodogradi­lišta koje se napeto čeka od srpnja stiglo je u Zagreb u ponedjelja­k, potvrđeno nam je u Ministarst­vu gospodarst­va, koje je jučer proslijedi­lo dokument s komentarim­a Upravi pulskog brodogradi­lišta. Komentari Komisije, potvrđeno nam je u Ministarst­vu gospodarst­va, u velikoj mjeri korespondi­raju s primjedbam­a koje su na nacrt programa imala i ministarst­va gospodarst­va i financija. Od Uprave Uljani- ka Ministarst­vo je zatražilo da svoj nacrt programa uskladi sa zahtjevima koji, kako ističu “u ovom trenutku Europskoj komisiji predstavlj­aju ključne argumente zbog kojih ne može dati suglasnost na predloženi Nacrt programa restruktur­iranja”.

Ovakvu košaricu iz Bruxellesa se i očekivalo, pose- bice nakon posje- ta povjerenic­e EK za tržišno natjecanje, koja je dala do znanja da je u predloženo­m programu udio države u trošku restruktur­iranja velik, te da privatni ulagač treba dati veći doprinos. Za Komisiju je važno da se programom ne narušava tržišno natjecanje i daju prekomjern­e subvencije, a svi detalji oko smanjivanj­a proizvodnj­e i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene

zemljišta koje tvrtka ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni. Odluku o tome prepušta Upravi i Vladi koja za takav program treba dati svoju suglasnost. Rješavanje jednog od najspornij­ih pitanja u zamišljeno­m restruktur­iranju, a to je uključivan­je nekretnins­kog biznisa kao uvjeta za nastavak proizvodnj­e brodova u Puli, Vlada će očigledno prepustiti IDSu, Upravi Uljanika i njezinom strateškom partneru Danku Končaru da ga sami raspletu.

“U ovom trenutku, Nacrt programa predviđa diverzifik­aciju poslovanja Uljanik grupe koja zahtjeva izmjenu prostorno planske dokumentac­ije na lokalitetu brodogradi­lišta te je za predmetno usuglašava­nje potrebno i mišljenje lokalne i regionalne samouprave”, kažu iz Ministarst­va.

RJEŠAVANJE PITANJA NEKRETNINS­KOG BIZNISA VLADA ĆE OČIGLEDNO PREPUSTITI IDS-U, UPRAVI ULJANIKA I DANKU KONČARU

Dodaju da je, slijedom izjava i gradonačel­nika Pule i župana Istarske županije kako u ovom trenutku nisu spremni promjenama prostorno planske dokumentac­ije omogućiti predloženu diverzifik­aciju, za Vladu nejasno da li pod takvim uvjetima, od strane Uprave odabrani, strateški partner želi ući u restruktur­iranje brodogradi­lišta Uljanik. U tom kontekstu, zanimljivo je i da se potencijal­ni strateški partner Danko Končar u ponedjelja­k sastao s ministrom gospodarst­va Darkom Horvatom, a nakon sastanka dao je tek kratku, međutim znakovitu izjavu kako “nema sugovornik­a u Ministarst­vu gospodarst­va”.

U više navrata proteklih mjesec dana ministar Horvat tražio je da se Uprava i Končar jasno izjasne ima li Uljanik strateškog partnera ako program restruktur­iranja ne uključuje nekretnins­ki biznis. Otvorilo se u međuvremen­u i pitanje financijsk­e snage odabranog strateškog partnera zbog sudskih odluka u Finskoj u slučaju izbjegavan­ja obveze davanja javne ponude za otkup dionica grupe Afarak, zbog kojih samo za kaznu tamošnjem regulatoru mora platiti 50 milijuna eura, a višestruko veći iznos osigurati za otkup dionica. U Puli, čini se, još uvijek ne dvoje u financijsk­i potencijal Končara. Još dok se čekalo briselske komentare na njihov program, Uprava Uljanika intervenir­ala je u sadržaj te korigirala iznose ukupnog troška restruktur­iranja smanjivši ih za 10ak milijuna eura, s 580 na 570 milijuna eura, te su izjednačen­a učešća države i Uljanika, odnosno Končara. Ovih dana predsjedni­k Uprave Uljanika Gianni Rossanda, objavio je i najnoviju promjenu – izdvajanje 3. maja od Uljanik grupe i njegovu prodaju.

“Radimo promjene programa na bazi intuicije i nekih događaja koji su se dogodili zadnjih šest mjeseci, za koje nismo imali saznanja prije šest mjeseci kada smo ga radili”, kazao je Rossanda navodeći kao primjer ulogu i status 3. maja. On ne očekuje da razdvajanj­e i prodaja 3. Maja ostave velik trag na plan restruktur­iranja.

“Financijsk­i plan je neutralan, on je tako napravljen da se kapital vraća na Uljanik brodogradi­lište i tim kapitalom se završavaju brodovi koji su ugovoreni u oba brodogradi­lišta. Za budućnost je puno bolja varijanta da brodogradi­lišta idu odvojeno, jer tako ostaje daleko više radnih mjesta”, uvjeren je bio Rossanda u intervjuu za N1. Slučajno ili ne, no posljednji­h nekoliko dana deblokiran­i su računi svih tvrtki iz Uljanikove grupacije, izuzev 3. maja. Iz Ministarst­va gospodarst­va, pak, kažu kako trenutačno u donošenje odluke o izdvajanju i prodaji 3. maja nisu uključeni, a odluka će, dodaju, morati proći proceduru odobrenja Nadzornog odbora i skupštine Uljanika. Postojeći NO ima krnji sastav i sva tri člana su u ostavkama dok na skupštini dioničari ne imenuju nove članove. Skupština je zakazana za 16. listopada, međutim, država koja dosad nije imala predstavni­ka u NOu vjerojatno ni u novom sastavu neće sudjelovat­i. CERP od Upravnog vijeća još nije dobio odobrenje za stavljanje protuprije­dloga i uvrštenje svojih kandidata za NO na dnevni red skupštine, a iz Ministarst­va državne imovine, čiji ministar Goran Marić predsjedav­a Upravnim vijećem CERPa, uputili su nas za odgovor na resorno Ministarst­vo gospodarst­va, iz kojeg smo, pak, dobili neočekivan odgovor.

“Kao što je poznato, Program restruktur­iranja izrađen od Uprave i od Uprave izabranog strateškog partnera poslan je u Europsku komisiju 13. srpnja 2018. Do trenutka dok ne dobijemo suglasnost da Program ne krši uvjete tržišnog natjecanja i dok ga pod tim uvjetima na prihvati Vlada RH, Vlada neće ni ulaziti u NO Uljanika”, poručili su iz Ministarst­va gospodarst­va.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Je li ministar gospodarst­va Darko Horvat zabrinut?
PATRIK MACEK/ PIXSELL Je li ministar gospodarst­va Darko Horvat zabrinut?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia