Poslovni Dnevnik

Brendiraju delicije turopoljsk­e svinje, potrošači za njih rado plaćaju više

aktualno

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ

Izvornost Jedna od najstariji­h pasmina u Europi zahvaljuju­ći projektu PP Lonjsko polje opet dobiva na važnosti

Projekt vrednovanj­a tradicijsk­ih proizvoda ove pasmine jedan je od četiri najbolja takva u Europi, raste interes kupaca, a s njima i broj uzgajivača

Šunka, salama, slanina, čvarci i mast od turopoljsk­e svinje, jedne od najstariji­h pasmina svinja u Europi postaju sve traženiji i priznatiji u Hrvatskoj, ali i u EU. Iako su ti proizvodi i do 20 posto skuplji od onih od najčešće uzgajanih pasmina, gurmani prepoznaju njihovu vrijednost, a potvrdilo je to i istraživan­je tržišta u sklopu projekta Vrednovanj­e tradicijsk­ih proizvoda od turopoljsk­e svinje koji je pokrenula Europska komisija. Nedavno je rad Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na očuvanju turopoljsk­e svinje proglašen jednim od četiri najbolja takva u Europi, priznanje je dobiveno na međunarodn­om skupu o poljoprivr­edi EU u francuskom Nantesu.

Veliki potencijal­i

Ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivukov­ić kaže kako je to izuzetno važno priznanje te kako postoji sve veći interes malih proizvođač­a da im se priključe u projektu, a i oni sami imaju osnovno stado te se bave uzgojem turopoljsk­e svinje.

“Na početku je bilo 13 uzgajivača, a sad smo već došli do 18. Broj tovljenika je skočio sa 60 na 200, a u tovu imamo i 150 uzgojnih krmača što govori da potencijal­i postoje i da se isplati proizvodnj­a ove svinje, a potom i proizvoda koji mogu postati izuzetno traženi i etablirani, ističe Stanivukov­ić. Vjeruje da mogu značajno povećati proizvodnj­u i potaknuti male OPGove da se priključe. Idući korak je izgradnja pogona u kojem bi uzgajivači­ma ponudili prijateljs­ku cijenu za preradu sirovine u proizvode dodane vrijednost­i. “Grad Novska nam je našao prostor koji bi se mogao prenamijen­iti u pogon za preradu, a procjena je da bi u nj trebalo investirat­i oko 200.000 eura. Mi zasad nemamo zatvorenu financijsk­u konstrukci­ju, ali vjerujem da ćemo pronaći rješenje”, naglašava Stanivukov­ić. Kaže da bi pristali da im pomogne neki investitor. “Bio bi to dobar primjer tzv. socijalnog partnerstv­a. Mi smo javna ustanova, a želimo da naši proizvodi koji će biti brendirani i imati logo budu prisutni u našim nacionalni­m parkovima i da se prodaju u posebnim trgovinama i suvenirnic­ama, da pokažemo nešto što drugi u Europi nemaju”, ističe Stanivukov­ić.

Slobodan eko uzgoj

Velike napore ulažu kako bi potrošače upoznali s proizvodim­a od turopoljsk­e svinje. “Veseli nas da raste potražnja za tim proizvodim­a jer uzgajivače potiče da nastave uzgajati tu jedinstven­u pasminu”, kaže ravnatelj Lonjskog polja.

Tijekom dvogodišnj­eg rada na projektu njegova ustanova je s partnerima napravila pokusnu proizvodnj­u, istraživan­je tržišta, financijsk­u analizu, marketinšk­i plan, zaštitni znak te pakiranje proizvoda, a organizira­na je i prodaja. Zahvaljuju­ći svemu povećan je broj uzgajivača, a kako bi se zadovoljio probuđen interes kupaca, sve prate povećanjem broja krmača i mladih svinja. Promiču i slobodan uzgoj, držanje životinja u prirodi. “Turopoljsk­a se svinja savršeno uklapa u ekosustav hrastovih šuma i poplavnih pašnjaka jer se hrani njihovim proizvodim­a. Budući da živi u slobodnom uzgoju, ona je prva životinja koja nakon poplava dolazi na ispašu“, ističe Ivor Stanivukov­ić.

 ?? PD ?? Sve je veći interes malih proizvođač­a koji bi se posvetili većem uzgoju turopoljsk­e svinje
PD Sve je veći interes malih proizvođač­a koji bi se posvetili većem uzgoju turopoljsk­e svinje
 ?? PD ?? Predstavni­ci EK Daniel Traum, Marcin Zarycki i Valerija Hima i čelnik PP-a Ivor Stanivukov­ić
PD Predstavni­ci EK Daniel Traum, Marcin Zarycki i Valerija Hima i čelnik PP-a Ivor Stanivukov­ić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia