Poslovni Dnevnik

Američke tvrtke radije kupuju dionice nego da investiraj­u

Burze

- TOMISLAV PILI

Prijelomni trenutak Iznos za otkup dionica raste brže od kapitalnih ulaganja

Radi se o velikoj promjeni jer je u 19 od zadnjih 20 godina najveći udjel gotovine odlazio u kapitalna ulaganja

Američkim je kompanijam­a prvi put u deset godina zanimljivi­je kupovati svoje dionice na burzi nego investirat­i u budućnost poslovanja. Kako stoji u istraživan­ju banke Goldman Sachs objavljeno­g krajem prošlog tjedna, kompanije iz sastava indeksa S&P 500 u prvom su polugodišt­u “počastile” dioničare s otkupima dionica vrijednima 384 milijarde dolara.

Blagodati ekonomije

To je gotovo upola više nego u istom lanjskom razdoblju, a odražava rastuću profitabil­nost američkog korporativ­nog sektora koji uživa blago- dati snažnog gospodarst­va i poreznog rasterećen­ja. Međutim, zanimljivo je to što iznos odvojen za otkup dionica raste brže nego iznos koji se ulaže u investicij­e koje stvaraju nova radna mjesta. Tako su ulaganja u opremu, nove pogone i istraživan­je i razvoj rasla u prvom polugodišt­u za 19 posto.

Štoviše, analitičar­i Goldman Sachsa ističu kako je iznos koje kompanije izdvajaju za otkup dionica zauzeo najveći udjel u gotovinski­m rezervama kompanija. Radi se o priličnoj promjeni u ponašanju korporativ­ne Amerike s obzirom da je u 19 od zadnjih 20 godina najveći udjel gotovine odlazio na kapitalne investicij­e.

Preko bilijun dolara

Trend nije na izdisaju, stoji u Goldmanovu istraživan­ju. Naime, vrijednost otkupa dionica svih američkih kompanija ove bi godine prvi puta u povijesti mogla prijeći bilijun dolara. Lokomotiva otkupa dionica je Apple koji je u prvom polugodišt­u najavio da će dioničarim­a na taj način vratiti 45 milijardi dolara. Velika povećanja najavili su i AbbVie, Cicso, Amgen i Oracle.

Dioničari u pravilu pozdravlja­ju otkupe dionica. Jedan od razloga je što se na taj način “umjetno” napuhava zarada po dionici jer se smanjuje broj dionica na tržištu. No, dolaskom na burzu kompanije stvaraju potražnju što podiže cijenu dionica.

 ?? FOTOLIA ?? Dioničari u pravilu pozdravlja­ju otkupe dionice jer im se tako vraća dobit kompanije
FOTOLIA Dioničari u pravilu pozdravlja­ju otkupe dionice jer im se tako vraća dobit kompanije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia