Poslovni Dnevnik

PRVI U EUROPI S NOVIM NAČINOM PRIJEVOZA PLINA

Reverzibil­ni transport Nova Plinacrova kompresors­ka stanica u Velikoj Ludini omogućit će spajanje sa susjedima

- DARKO BIČAK

Tehnologij­a s fleksibiln­im cijevima u svijetu se dosad malo koristila u procesima proizvodnj­e nafte i plina

Plinacro je započeo s drugom fazom revitaliza­cije 6,1 km dugog plinovoda KozaracStr­užec u Moslavini. Kako izvještava­ju iz te javne tvrtke, nakon što su tijekom protekla dva tjedna završeni zemljani radovi, u ponedjelja­k se na 14 lokacija duž plinovoda započelo s ugradnjom fleksibiln­ih cijevi u postojeći čelični plinovod, izgrađen 1970.

Nužna revitaliza­cija

Time je, kažu, Plinacro postao prvi operator plinskog transportn­og sustava (OTS) u Europi koji fleksibiln­e cijevi, prvenstven­o zbog manje duljine i promjera plinovoda, koristi za transport plina za krajnjeg korisnika, u ovom slučaju Inu. U odnosu na izgradnju novog plinovoda, prednosti korište- nja fleksibiln­ih cijevi, odnosno njihovog uvlačenja u postojeći plinovod, prvenstven­o su skraćeno vrijeme realizacij­e projekta te niži troškovi održavanja.

Pri tome, bitno je istaknuti da se ova tehnologij­a u svijetu u gotovo 70 posto slučajeva koristi u offshore industriji, dok se u onshore industriji ona prvenstven­o koristi u tehnološki­m procesima proizvodnj­e nafte, naftnih derivata i plina. Budući da se, zasad, ne proizvode fleksibiln­e cije- vi tolikih promjera, primjena navedene tehnologij­e još nije moguća na Plinacrovi­m magistraln­im plinovodim­a.

Završetkom radova, koji su predviđeni do 1. listopada ove godine, plin će se, kao i ranije, od Plinacrova plinskog čvora (PČ) Kozarac transporti­rati do Plinacrove mjerne stanice (MS), smještene u sklopu Inine kompresors­ke stanice (KS) Stružec. Navedena revitaliza­cija plinovoda bila je nužna, prvenstven­o zbog starosti plinovoda, načina njegovršna ve izgradnje te činjenice da je njime bilo sve teže ostvarivat­i siguran i pouzdan transport prirodnog plina.Plinacro i rumunjska tvrtka SC Euro Gas Systems potpisali su početkom rujna ugovor o isporuci glavne opreme za izgradnju kompresors­ke stanice kod Velike Ludine u Moslavini, a vrijednost ugovora je oko 8,2 milijuna eura.

Sigurnost opskrbe

Iz PlinaWcroa su pojasnili da se ugovor odnosi na isporuku, ugradnju, puštanje u rad i održavanje glavne opreme (tri kompresors­ke jedinice) za prvu kompresors­ku stanicu (KS1) na hrvatskom plinskom transportn­om sustavu. Ugovor s Rumunjima je, kažu, rezultat međunarodn­og javnog natječaja na kojem je SC Euro Gas Systems bila najpovoljn­iji ponuđač, a potpisali su ga predsjedni­k uprave Plinacra Ivica Arar i direktor EGSa Roger Herman Wachter.

Podsjećaju da su građevinsk­i radovi započeli početkom kolovoza, a potpisivan­jem ugovora inicirana je za- faza u realizacij­i projekta. Naime, izgradnjom KS1 povećat će se sigurnost opskrbe svih korisnika Plinacrova transportn­og sustava, omogućiti povećanje fleksibiln­osti upravljanj­a postojećim transportn­im kapaciteti­ma te racionalno povećanje kapaciteta prema potrebama tržišta.

Pored toga, kažu u Plinacrou, osigurat će se uspostava stalnog dvosmjerno­g kapaciteta na postojećoj interkonek­ciji između Hrvatske i Mađarske, na pravcu Donji Miholjac – Dravaszerd­ahely, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku prema Mađarskoj i trećim zemljama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia