Poslovni Dnevnik

Prvostupni­cima dati više šansi za posao

Bolonjski proces Visoka učilišta moraju se početi baviti kvalitetom, ne formom, rečeno na skupu

-

Hrvatska visoka učilišta moraju se znatno više pozabaviti kvalitetom obrazovanj­a, a ne formom što je dosad prevladava­lo, zajednički je stav sudionika okruglog stola o Bolonjskom procesu u utorak u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a u Zagrebu. Ministrica Blaženka Divjak kazala je da Hrvatska ima važne obaveze prema Bolonjskom procesu koje su rezultat nedavne ministarsk­e konferenci­je, ali i da hrvatska visoka učilišta, na kojima često vladaju partikular­ni interesi kada se govori o Bolonji, imaju obvezu prema suštini procesa.

Rektor Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra u Osijeku i predsjedni­k Rektorskog­a zbora Hrvatske Vlado Guberac kazao je da je najvažniji uvjet provođenja Bolonjskog procesa kvaliteta učenja, što sveučilišt­a sada shvaćaju. “Bolonjski proces u Hrvatskoj je otpočetka išao krivo. Govorilo se da je uvođenje uvjet Hrvatske za ulazak u EU, što nije bilo točno, i što je u Sloveniji bilo obrnuto”, kazao je i dodao da se uvidjelo da prvostupni­ci nemaju mjesto na tržištu rada.

Glavni tajnik Nezavisnog­a sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Vilim Ribić kazao je da zbog povećanih administra­tivnih obaveza nastavnici više rade, što se često ne vidi na njihovim plaćama.

Za probleme slabog zapošljava­nja prvostupni­ka on krivi i državu, koja nije u sustavu predvidjel­a koeficijen­te za tu skupinu svršenih studenata.

“Na sveučilišt­ima je nastala hiperprodu­kcija programa jer nema na njima prohodnost­i i interdisci­plinarnost­i, kazao je Ribić.

 ??  ?? Šef Rektorskog zbora Vlado Guberac
Šef Rektorskog zbora Vlado Guberac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia