Poslovni Dnevnik

SVAĐA U RIMU, MINISTAR FINANCIJA PRED OTKAZOM

SVIJET

- TOMISLAV PILI

Zamjenik Zamjeni premijera poručio je da ministar Giovanni Giovan Tria može ‘ići kući’ kući ako ne dopusti univerzaln­i univ dohodak

Talijanska vlada i dalje se ne može dogovoriti ritidogovo­riti kakkako će izgledati proračun računprora­čun za iduću godinu, a ministmini­stru financija “trese” se foteljafot­elj jer ne želi udovoljiti ljitiudovo­ljiti populipopu­lističkim zahtjevima Pokreta petpe zvijezda (M5S). Lider derLider te stranstran­ke i potpredsje­dnik vlade LuigLuigi Di Maio u utorak je izjavio za list La Stampa kako kokako bi miministar Giovanni Tria mogao izgubiti posao ako i dalje budeb odbijao uvođenje njeuvođenj­e ununiverza­lnog dohotka za sirosiroma­šne od 780 eura mjesemjese­čno. “OniO ne žele da uvedemo demouvedem­o univerzaln­i dohodak... dak...dohodak... ako će tako biti i dalje, lje,dalje, TriTria može ići kući”, kazao zaokazao je Di Maio. Podsjetimo,mo, “plaća za siromašne nesiromašn­e TaTalijane” najvažnije je prepredizb­orno obećanje M5S- M5Ska nestranačk­omne a. Di Maiova ministru poruka struminist­ru nastavakn je sukoba o pitanju visine proračunsk­og manjka. Vlada u Rimu sastala se u ponedjelja­k kako bi raspravila proračun za 2019., ali bez konkretnog rezultata. Sastavljan­je proračuna pozorno se prati izvan Italije jer bi probijanje granica deficita koje je bivša vlada dogovorila s Europskom komisijom zatreslo financijsk­a tržišta s obzirom da je Italija treća ekonomija eurozone. Tržišta strahuju da će deficit značajno narasti kako bi se financiral­o povećanje socijalnih davanja i poreznih rezova koje su obećavale vladajuće stranke.

Dnevne novine Corriere della Serra objavile su kako je Tria odlučan spriječiti da deficit proračuna bude iznad 1,6 posto BDP-a. To bi bilo dvostruko više od dosadašnje­g cilja od 0,8 posto, no niže nego što su tržišta donedavno očekivala. Izvor iz vlade tvrdi kako i Di Maio i lider desničarsk­e Lige Matteo Salvini žele deficit između dva i 2,5 posto. Vlada mora odrediti ograničenj­e deficita i zaduživanj­a do 27. rujna i predstavit­i proračun do 20. listopada.

 ?? REUTERS ?? Zamjenik premijera Luigi Di Maio
REUTERS Zamjenik premijera Luigi Di Maio
 ?? REUTERS ?? Nestranačk­i ministar Giovanni Tria
REUTERS Nestranačk­i ministar Giovanni Tria

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia