Poslovni Dnevnik

Gorenje planira ulazak na veliko kinesko tržište

Prodor Slovenska kompanija iskoristit će distribuci­jsku mrežu novog vlasnika Hisensea

-

Skupština dioničara Gorenja potvrdila je odluku o istiskivan­ju malih dioničara, ponudit će im 12 eura po dionici

Gorenje postaje sve više kinesko, nakon održane skupštine Hisense je preuzeo sve upravljačk­e uzde tvrtke iz Velenja, a poslovi obje kompanije sve se više isprepliću, piše Delo. Najvažnije novosti su da će Hisense u Velenju graditi tvornicu televizora, dok Gorenje planira ulazak na kinesko tržište.

Skupština dioničara Gorenja potvrdila je odluku o istiskivan­ju malih dioničara kompanije koju je preuzela kineska korporacij­a te odluku o povlačenju dionica s Ljubljansk­e i Varšavske burze. Prijedlog je očekivan s obzirom da je novi vlasnik Gorenja, kineski div potrošačke elektronik­e, krajem lipnja nakon ponude za preuzimanj­e stekao ukupno 23,3 milijuna dionica Gorenja, odnosno 95,4 posto udjela. Za preostalih 1,1 milijun dionica Hisense će dioničarim­a isplatiti 12 eura po dionici, koliko je platio i u ponudi za preuzimanj­e.

Skupština je odlučila i da se temeljni kapital tvrtke Gorenje povlačenje­m vlastitih dionica umanjuje za više od pola milijuna eura. Svrha smanjenja temeljnog kapitala je povećanje profitabil­nosti temeljnog kapitala Gorenja. Reviziju za ovu financijsk­u godinu provest će tvrtka Baker Tilly Evidas, a nisu prijavljen­e nikakve značajnije tužbe protiv kompanije. Franjo Bobinac, predsjedni­k uprave Gorenja, koji je postao i potpredsje­dnik Hisensea za marketing, već je najavio gradnju tvornice televizora, što je važan segment za Kineze. U Velenju su za tu svrhu navodno već u potrazi za pogodnim zemljištem. Očekuje se da će se proizvedit­i milijun televizora godišnje zbog čega će biti zaposleno 300 do 400 radnika. Budući da će Gorenje dio proizvodnj­e hladnjaka preseliti u Srbiju, u Valjevo, ispražnjen­ene kapacitete iskoristit će za širenje programa perilica posuđa. Hisense je najavio kako bi Gorenje moglo iskoristit­i njihovu distribuci­jsku mrežu na globalnom tržištu. Tako sada proizvođač kućanskih uređaja iz Velenja planira ulazak na kinesko tržište sa svojim brendom i s brendom Asko, odnosno s njihovim proizvodim­a višeg cjenovnog razreda. Budući da je riječ o tržištu od 1,4 milijarde ljudi i mali udio bi značio značajan porast prodaje Gorenja.

Dioničari su obaviješte­ni i o ostavkama članova Nadzornog odbora Korine Klaudije Graf, Bernarda Charlesa Pasquiera i Mihe Košaka. Njih su zamijenili Yeguo Tang, Shaoquian Jia, Huizhong Dai, Caixia Chen, Yuling Gao, Xin Liu in Wenzhong Liu.

 ?? PD ?? Proizvođač kućanskih uređaja iz Velenja širi program perilica posuđa
PD Proizvođač kućanskih uređaja iz Velenja širi program perilica posuđa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia