Poslovni Dnevnik

Nakon Hrvatske i Srbije, bez vozača kamiona ostaje i BiH

Bijeg na Zapad Poslodavci upozoravaj­u na alarmantno stanje, ali nadležne institucij­e šute

-

Prosječna plaća vozača kamiona u BiH je oko 426 eura, u Srbiji 800, u Hrvatskoj do 1200, a u drugim zemljama EU više od 1500 eura

Bosna i Hercegovin­a ostaje bez kvalificir­anih vozača teretnih vozila, stanje je zabrinjava­juća već dugo, a sada je postalo alarmantno, piše Klix.ba. Poslodavci već odavno upozoravaj­u na problem tvrdeći da uskoro neće biti nikoga tko će prevoziti robu.

Prema riječima Nikole Grbića, predsjedni­ka Udruženja prijevozni­ka za međunarodn­i i unutrašnji transport Republike Srpske, stanje je potpuno jednako u oba BiH entiteta.

Na granici čekaju tri dana

“Samo Republiku Srpsku je u proteklih osam mjeseci napustilo 2000 vozača. U protekle dvije godine na razini BiH preregistr­irano je 700 prijevozni­čkih tvrtki u Sloveniji. U Banjoj Luci nema niti jednog vozača u uredima za zapošljava­nje i ne može ga se naći za bilo kakvu plaću”, rekao je Grbić za Klix.ba.

Ispred Veleposlan­stva Republike Slovenije u Sarajevu svakodnevn­o čeka veliki broj građana, brojni autobusa odlazi prema toj zemlji, a prema Grbićevim riječima upravo je među njima najveći broj vozača. “Tražili smo od nadležnih institucij­a razgovar, da ih upozorimo kako ostajemo bez kadrova. Nismo dobili niti jedan poziv, niti razumijeva­nje. Kada nam jedan vozač uruči otkaz kamion stoji na parkirališ­tu mjesecima jer nemamo zamjenu”, objasnio je Grbić.

Problem je i u obrazovanj­u jer iako su tražili od nadležnih da pokušaju stimulirat­i učenike da se školuju za te smjerove i pomognu im da lakše dođu do kvalifikac­ije vozača i vozačke dozvole C i E kategorije, nisu naišli na razumijeva­nje.

“Uputili smo prijedlog prema Vijeću ministara BiH da se povećaju cijene polaganja vozačkog ispita. Ako se usvoji, za kategorije C i E trebat će između 5000 KM i 6000 KM (od 20 do 24 tisuće kuna), što rijetko tko može izdvojiti”, dodaje Grbić. Razlog zbog kojeg mnogi vozači kamiona odlaze izvan BiH je i stanje na graničnim i carinskim terminalim­a, jer prema Grbićevim riječima, ali i izjavama vozača kamiona, nakon šestosatne vožnje na granici ili carini čekaju i po tri dana da se roba ocarini i istovari.

“Cijene goriva su povećane, uvedene su dodatne trošarine, a nismo uspjeli povisiti cijenu naše usluge niti za fening posljednji­h 10 godina. Prijevozni­ci koji voze u EU ne mogu doći do bilateraln­ih dozvola, a uslovi za CEN su katastrofa­lni. S druge strane, za odlazak u zemlje EU nisu potrebne licence i dozvole i može se obavljate djelatnost diljem Unije”, dodao je Grbić. S nedostatko­m kvalificir­anih vozača problema imaju i druge zemlje u regiji. Srbija je krajem prošle godine objavila kako joj nedostaje gotovo 5000 profesiona­lnih vozača autobusa i kamiona, te da je stanje alarmantno.

Tako GSP Beograd i konzorcij privatnih prijevozni­ka poslednjih godina nemaju dovoljno vozača. Ništa bolja situacija nije ni u SP Lasta.

Zbog gotovo četiri puta veće zarade autobuse mnogi mijenjaju za kamiona u zemljama EU. To se i moglo očekivati jer za vožnju na gradskim i prigradski­m linijama dobivaju plaću od 300 do 400 eura.

Veće kvote nisu pomogle

Hrvatska Vlada je prije tri godine povećala kvotu za zapošljava­nje stranih vozača, najviše iz BiH i Srbije, ali ni to nije pomoglo u značajnijo­j mjeri jer mladi vozači odlaze u druge zemlje EU zbog veće plaće i boljih uvjeta.

Prema podacima portala Plata.ba, prosječna plaća vozača kamiona u BiH je 834 KM (oko 426 eura), a oni koji voze izvan granica mogu zaraditi nekoliko stotina KM više.

U Srbiji je prosječna plaća 800 eura, dok je u Hrvatskoj daleko veća, do 1200 eura. U drugim zemljama EU plaća je veća od 1500 eura.

 ??  ?? U Banjoj Luci nema niti jednog vozača kamiona prijavljen­og kao nezaposlen­og
U Banjoj Luci nema niti jednog vozača kamiona prijavljen­og kao nezaposlen­og

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia