Poslovni Dnevnik

Slovenci štede registrira­jući skupa vozila u Slovačkoj

Za poduzetnik­e Potrebno je samo otvoriti tvrtku i u zemlji bez poreza na motorna vozila proći znatno jeftinije nego kod kuće

-

Na slovenskim cestama sve više je luksuznih vozila sa slovačkim registraci­jama. Kako je do toga došlo kada Slovačka ima gotovo za trećinu manji BDPa po stanovniku od Slovenije, pitaju Finance. Odgovor je da su imućniji Slovenci pronašli način da zaobiđu porez na motorna vozila i da sportske automobile dovedu “na cestu” i za 100 tisuća eura manje nego u Sloveniji. “Slovenski porezni obveznici najprije otvaraju tvrtku u Slovačkoj. Prema tamošnjim pravilima, odbija im se ulazni PDV od kupnje vozila bez obzira je li to osnovno sredstvo ključno za ostvarivan­je prihoda. Za taj odbitak nije potrebno imati registrira­nu djelatnost i obavljati je na temelju takve imovine, kao što bi bila npr. taksi usluga. Naravno, tvrtka mora biti aktivna, pokrivati ulazni PDV prihodima i platiti ga. Ovo rješenje stoga je pogodno za poduzetnik­e, a neki se snalaze i s drugim priljevima koji su ponešto ‘sivi’. Prije svega, Slovačka je atraktivna jer nema porez na motorna vozila, koji u Sloveniji za automobile s jačim motorima doseže 44 posto vrijednost­i”, objašnjava jedan slovenski porezni savjetnik. Koliko Slovenci se odlučilo za takvu praksu nije službeno poznato, no PwC potvrđuje rastući trend otvaranja tvrtki isključivo u svrhu kupnje automobila u Slovačkoj, ali je apsolutni broj takvih tvrtki za sada relativno mali.

Zbog toga automobili višeg cjenovnog razreda sa snažnim motorom, kao što je npr. Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji, sa svim porezima (PDV i DMV), stoji približno 250 tisuća eura, dok je u Slovačkoj takav automobil moguće kupiti za oko 173 tisuća eura, s plaćenim PDVom.

U SLOVENIJI POREZ NA MOTORNA VOZILA, ODNOSNO NA

AUTOMOBILE S JAČIM MOTORIMA, MOŽE DOSEGNUTI I 44 POSTO VRIJEDNOST­I

 ?? PD ?? Za Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji treba izdvojiti 250.000 eura, a u Slovačkoj 173.000
PD Za Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji treba izdvojiti 250.000 eura, a u Slovačkoj 173.000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia