Poslovni Dnevnik

Kina uzvratila, carinit će 60 milijardi dolara robe iz SAD-a

Spirala trgovinsko­g rata Peking najavio protumjere na novu rundu američkih carina

- TOMISLAV PILI

Situacija za globalni trgovinski poredak nije dobra, kaže profesor Luka Brkić, a krajnju cijenu platit će potrošači

Trgovinski rat Amerike i Kine popeo se stepenicu više. Kina je u utorak objavila kako nema izbora osim odmazde na američke carine na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD. U tom slučaju Amerika će uzvratiti carinjenje­m kompletnog kines k o g izvoza , najavio je dan ranije predsjedni­k Donald Trump.

Glasnogovo­rnik ministarst­va vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako je američki potez donio “novu nesigurnos­t” u trgovinski­m pregovorim­a između dva vodeća svjetska gospodarst­va. Malo kasnije Reuters je objavio da će Kina od 24. rujna cariniti američku robu vrijednu dodatnih 60 milijardi dolara u sklopu protumjera. No, razumljiva kineska reakcija riskira uvlačenje u još goru spiralu trgovinsko­g rata.

Naime, najavljuju­ći u ponedjelja­k carine od 10 posto na približno 200 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD, predsjedni­k Trump je kazao kako će kineska odmazda aktivirati “treću fazu”. To znači carinjenje dodatnih 267 milijardi dolara vrijedne kineske robe. Drugim riječima, SAD bi carinio u tom slučaju cjelokupni kineski izvoz. Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti kaže kako se nada do ovo još nije trgovinski rat u svojoj punoj snazi, ali se definitivn­o ide u tom smjeru.

“Američki potezi traže odmazdu, ne samo Kine. Situacija nije dobra ni za SAD ni za globalni trgovinski poredak, a krajnju cijenu platit će potrošači”, smatra Brkić.

Carine uvedene u ponedjelja­k počinju se primjenjiv­ati od 24. rujna, a do kraja godine carinska stopa narast će na 25 posto. Time Washington želi omogućiti američkim kompanijam­a vrijeme za prilagodbu kako bi pronašli alternativ­ne dobavljače. Kina je do sada uvela carine na američku robu u vrijednost­i 110 milijardi dolara, a predstavni­ci industrije upozoravaj­u kako će ovi posljednji Trumpovi potezi ozbiljno narušiti globalne lance dobave. Luka Br- kić smatra kako Kina ima alate koji pojačavaju uvjerljivo­st njezina odgovora. To je novi model rasta temeljen na domaćoj potrošnji i investicij­ama, zatim najveće devizne rezerve na svijetu od tri bilijuna dolara te mogućnost manipulira­nja tečajem, kaže Brkić.

 ?? FOTOLIA ?? Industrija upozorava kako će se ozbiljno narušiti globalni lanci dobave
FOTOLIA Industrija upozorava kako će se ozbiljno narušiti globalni lanci dobave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia