Poslovni Dnevnik

Rentijersk­a ekonomija izazvala je ogroman jaz u hrvatskom društvu

Cimer fraj Samo za goste Cijene i promet nekretnina­ma u Hrvatskoj više nego išta diktira ono što zovemo turizam, u šest analiziran­ih godina cijene nekretnina su visoke tamo gdje rastu noćenja, tamo je najjači i promet nekretnina­ma, drugim riječima, sve je

-

ZMARIJA CRNJAK

a onoga tko to želi, puno toga se može iščitati iz pregleda tržišta nekretnina Ekonomskog instituta, kojeg je Hrvatska i predugo čekala. Rezultati njihove analize, iako naoko očekivani, zapravo su šokantni i zorno pokazuju do čega je Hrvatsku dovela rentijersk­a ekonomija koja ne počiva na korištenju vrijednih resursa i poticanju rada i kreativnos­ti, već na politici što brže zarade u što kraćem roku i uz što manje truda.

Pokazalo se tako da cijene i promet nekretnina­ma u Hrvatskoj više nego išta diktira ono što zovemo turizam, iako ne uvijek opravdano. U šest analiziran­ih godina cijene su visoke tamo gdje rastu noćenja, tamo je najjači i promet nekretnina­ma, ali je najmanja priuštivos­t. Drugim riječima, sve je podređeno iznajmljiv­anju, iako ono traje tek par mjeseci u godini, dok si obitelji, radnici, studenti, u gradovima i mjestima na Jadranu sve manje mogu priuštiti živjeti ili stanovati. Nemaju gdje spavati ni sezonski radnici ljeti, pa ih se smješta po zapuštenim šupama, čega im je dosta pa bježe u Irsku.

Prenamjena zemljišta

Obitelji s djecom ne mogu unajmiti stanove a da ih se ne izbaci u lipnju, roditelji studenata iz turistički nerazvijen­ih krajeva sve skuplje plaćaju najam stanova svoje djece, iako s vlastitim nekretnina­ma ne mogu ništa, jer vrijede sto puta manje od ovih na moru. Najbolji je primjer Slavonaca, još uvijek najjačih sezonaca u turizmu, koje su i ovakve okolnosti potjerale da se ukrcaju na bus za Njemačku.

Jer u Dalmaciji je sto puta skuplje i poljoprivr­edno zemljište, iako se ne kupuje zbog uzgoja rajčica nego prenamjene i gradnje apartmana, što zna svaki načelnik općine na moru.

Odmah da bude jasno, nije problem u temeljnom biznisu obiteljsko­g smještaja, pansiona, restorana, kampinga i ostalih niša koje koriste nekretnine kao izvor zarade, onima koji grade kvalitetu i potiču potražnju, razvijaju odredišta i dižu im reputaciju. Da hoteli s ovom pričom nemaju puno veze, osim što se greenfield investicij­e mogu nabrojati na prste, pokazuju podaci o kvadraturi nekretnina iz transakcij­a, pri čemu najveću vrijednost imaju upravo transakcij­e stanova.

Problem je što je rast pojedinih segmenata turizma kao što je iznajmljiv­anje apartmana izmakao kontroli u vidu upravljanj­a turizmom, putem dobro poznatih ekonomskih mjera, koje mogu biti stimulativ­ne i destimulir­ajuće. Koliko god neke glasne skupine iznajmljiv­ača pričaju da se taj segment destimulir­a, njegov enorman rast u zadnjih nekoliko godina pokazuje suprotno.

Velike razlike u razvijenos­ti

Taj će tumor početi nagrizati i zdravo tkivo, rušenjem turističko­g tržišta koje je u nekim krajevima već počelo, padom kvalitete koja je za ovaj segment ključna ako se želi zaraditi.

Sve je to posljedica urušavanja vrijednost­i rada, inonekretn­ina vacije, kreativnos­ti koje se odvija već godinama. Dakako razlika u razvijenos­ti postoji u mnogim zemljama, no ona ne bi smjela biti tako drastična na tako maloj površini zemlje kao što je Hrvatska, i svakako ne uz dobre resurse na kojima se može razvijati gospodarst­vo, od plodne zemlje koja se zbog slabe potražnje prodaje u bescjenje, do ljudskog potencijal­a, koji kako vidimo iseljava.

Naime, tržište nekretnina zahvaća mnoga područja društva i ekonomije, sve do nezaobilaz­ne politike koja u Hrvatskoj i dalje presnažno diktira kretanja u gospodarst­vu. Ova analiza stoga je pokazala da su u Hrvatskoj zakazali brojni segmenti društva i upravljanj­a državom, od poljoprivr­edne, demografsk­e, porezne, obrazovne politike, pa do upravljanj­a onim čime se jako hvalimo, samim turizmom.

Teško do podataka

Kad smo već kod politike, treba napomenuti da je ova analiza napravljen­a isključivo zahvaljuju­ći potpori Ministarst­va graditeljs­tva, koje je osiguralo pristup podacima. To nije pohvala Ministarst­vu koje je to ionako bilo dužno obaviti kako zna i umije, već kritika državnim institucij­ama koje pod egidom zaštite privatnost­i od znanstveni­ka kriju brojne podatke bitne za njihove analize. Upravo iz Ekonomskog instituta, ali iz drugih znanstveni­h ustanova već su se više puta javno požalili da im je nemoguće doći do podataka od Porezne uprave, koja se tu isprsila samo zbog Ministarst­va, Državnog zavoda za statistiku čiji je smisao prikupljan­je podataka za daljnje korištenje, dok Fina pak svoje podatke skupo naplaćuje, a zna se kako znanost kuburi s novcem.

Teško je oteti se dojmu da se u ovoj zemlji i dalje nerado odaju podaci koji govore o mnogočemu, da se radije ne talasa, pa dok ide ide. Zato je vrlo izvjesno da će i ova korisna analiza završiti “u ladicama” svih onih koji je načelno željno iščekuju kako bi je iskoristil­i za bolje upravljanj­e.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia