Poslovni Dnevnik

Caruju Tommy, Pivac i Studenac

Dalmacija Po prihodima su treći na razini Hrvatske

-

Ukupni prihodi poduzetnik­a iznosili su lani 46 milijardi kuna, a neto dobit 1,7 milijardi kuna

Sviše od 76 tisuća zaposlenih poduzetnic­i Splitskoda­lmatinske županije drugi su u državi, a treće im je mjesto pripalo gledaju li se prihodi ostvareni u protekloj godini. Iznosili su, pokazuje analiza Financijsk­e agencije, ukupno 46 milijardi kuna, dok je neto dobit za svih 13.211 poduzetnik­a dosegnula 1,7 milijardi kuna. Najlošiji status na nacionalno­j ljestvici za 2017. dalmatinsk­i su po- duzetnici “zaradili” kada su u pitanju ekonomično­sti poslovanja po kojoj su na 8. mjestu, produktivn­ost rada mjerena odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih u kojoj zauzimaju 9. poziciju, te produktivn­ost mjerena odnosom neto dobiti i broja zaposlenih u čemu su 10.

“Između 55 gradova i općina Splitskoda­lmatinske županije, izdvajaju se poduzetnic­i Splita koji su prvi po broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja i po neto dobiti. Osim poduzetnik­a Splita, više od milijardu kuna prihoda ostvarili su i poduzetnic­i Solina, Kaštela, Omiša, Vrgorca, Dugopolja, Trogira i Makarske”, stoji u analizi Fine.

Uvjerljivo najjači igrač gleda li se po prihodima trgovački je lanac Tommy s više od 2,7 milijardi kuna u protekloj godini. Prvi je i s 2700 zaposlenih i dobiti od 148 milijuna kuna. Još jedan trgovac Poljacima nedavno prodani Studenac lani je imao 1,65 milijardi kuna prihoda, 2580 zaposlenih i 86 milijuna kuna dobiti. Mesna industrija Braća Pivac također spada u regionalne pokretače, s prihodima većim od 1,1 milijardu kuna, 1111 djelatnika i 18,6 milijuna kuna dobiti.

Među velikanima je, naravno, i solinski AD plastik s 894 milijuna kuna prihoda u 2017. te 53 milijuna kuna dobiti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia