Poslovni Dnevnik

Kao bumerang

Ponovno problem, deblokiran­i građani opet su u blokadama >>

- SUZANA VAROŠANEC

Do kraja kolovoza dug građana iznosio je 19,18 milijardi kuna (glavnica), 24 mlrd. manje nego u srpnju

Zbog neizvršeni­h osnova za plaćanje, 31. kolovoza u blokadi je bilo 274.529 građana, što je za 43.992 građana (13,8%) manje nego u srpnju, podaci su koje je objavila Financijsk­a agencija (Fina). Zanimljivi su i u kontekstu rezultata u primjeni Vladinih zakonskih mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajno­j blokadi, na što iz Agencije i ukazuju. Navode da su u srpnju i kolovozu stupila na snagu dva zakona po kojima je Fina odmah i postupala, pa je na kraju kolovoza dug građana iz osnova iznosio 19,18 milijardi kuna (glavnica), odnosno 24 milijarde kuna ili 55,6% manje u odnosu na srpanj, dok je kamata iznosila 7,3 milijarde kuna li 66,7% manje u odnosu na prethodni mjesec. Po veličini intervenci­je i opsegu učinka glede broja obustavlje­nih postupaka (dugovi ostaju) ističe se novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (ZPONS). Kako je na snazi od 4. kolovoza, po njemu je Fina odmah provela masovnu obustavu postupaka. Tiče se to 225.322 ovršeni- ka, čije su ovrhe obustavlje­ne jer su ispunjaval­e uvjet da su starije od tri godine, a dužnik na računima nije imao naplata zadnjih šest mjeseci. U potpunosti je tako deblokiran­o 50.695 građana (16% svih blokiranih), pa je ujedno isplivala i neobična činjenica da je tako jako velik broj građana koji od ožujka do kolovoza nisu imali ni kunu priljeva. Uz to, s deblokiran­ima po Zakonu o oprostu dugova koji je na snagu stupio u srpnju, ukupno je ovog ljeta iz blokade izašlo oko 57 tisuća građana, no unatoč tome brojka blokiranih izgleda da raste. Otvara se pitanje aktualnih procesa i uzroka moguće novih, negativnih trendova, poput većeg broja građana u blokadi na kraju kolovoza. Nakon prve primjene ZPONSa ostalo je još oko 270.000 građana u blokadi s dugom od oko 13 milijardi kuna, a u usporedbi s navedenim razdobljem na kraju kolovoza bilo je oko 4 i pol tisuće više blokiranih građana (1,7%), dok je dug iz osnova veći za 6 milijardi kuna.

Kako se zakon i dalje primjenjuj­e za ovrhe pod navedenim uvjetima te nema naznaka nepovoljni­h kretanja na tržištu, a broj zaposlenih raste, po svakoj logici broj blokiranih građana trebao je padati. Stoga se nagađa da se dio ranije blokiranih, nakon obustave postupaka u sustav vraća kao ‘bumerang’, jer zakon ne brani da ovrhovodit­elji pokrenu novi postupak prisilne naplate na novčanim sredstvima. Koliko je takvih slučajeva iz Fine nisu mogli reći na naš jučerašnji upit, a upućeni smatraju da je dio ovrhovitel­ja požurio s predajom ovršnih isprava, među kojima i zadužnica, kako bi stekli prvenstvo u novom redoslijed­u naplate. Problem tzv. autoblokad­e po nekima je također mogući uzrok rasta.

POTPUNO JE DEBLOKIRAN­O 50.695 GRAĐANA (16% SVIH) DO POČETKA KOLOVOZA, NO OSTALO JE JOŠ OKO 270.000 LJUDI S DUGOM OD OKO 13 MILIJARDI KUNA, PREMA FINI

 ??  ??
 ??  ?? Fina je po novom zakonu u kolovozu provela masovnu obustavu
Fina je po novom zakonu u kolovozu provela masovnu obustavu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia