Poslovni Dnevnik

Novi turistički zakoni

Uzmu li bankama za turističku članarinu, to će se osjetiti na kreditima >>

- MARIJA CRNJAK

Lani je od članarina utrženo oko 215 milijuna kuna, a od boravišne pristojbe 465 milijuna kuna

Prijedlog Ministarst­va turizma da banke postanu obveznici plaćanja turističke članarine, kojim se financira rad turistički­h zajednica, naišao je u ponedjelja­k na oštre kritike iz bankarskog sektora. Naime, ideja je da turističku članarinu više ne plaćaju poduzetnic­i iz niza djelatnost­i među kojima su i frizeri, fotografi, programeri, umjetnici i sportaši, a novi obveznici postaju banke od kojih bi se godišnje ubralo oko 7,3 milijuna kuna. Inače, lani je od članarina utrženo oko 215 milijuna kuna, a od boravišne pristojbe 465 milijuna kuna.

“Istraživan­jem na terenu uočili smo da banke imaju izravnu korist od turističko­g prometa, jer u srpnju i kolovozu bilježe drastičan rast prometa na bankomatim­a, a raste i promet kartičarim­a. Stoga smo odlučili da banke stavimo na popis djelatnost­i koje će plaćati članarinu, a neke djelatnost­i skinemo s te liste, jer turistička dinamika na njihovu djelatnost uopće nema utjecaja. Ima tu apsurdnih situacija koje želimo izbjeći u budućnosti “, pojasnio je ministar turizma Gari Cappelli na konferenci­ji za novinare u ponedjelja­k.

U Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), međutim, ne smatraju logičnim da se od banaka traži da plaćaju članarinu u turistički­m zajednicam­a, jer ne obavljaju registrira­nu turističku ili uslužnu djelatnost.

“Nismo imali informacij­e ni da se planira takvo novo povećanje nameta za bankarsku industriju. Kroz duži period vremena raspravlja se o poreznom rasterećen­ju gospodarst­va, a s ovim prijedlogo­m uvodi se dodatan namet na jednu granu gospodarst­va”, kažu iz HUBa. Dodaju da banke u Hrvatskoj već plaćaju namet na osnovu prihoda od mjenjačkih poslova ostvarenih u turističko­m mjestu, a novim bi se zakonom namet plaćao i na osnovu ukupnih prihoda od naknada i provizija.

“Proširenje­m osnovice na ukupni prihod od naknada i provizija banaka, neopravdan­o bi se opteretilo banke za one djelatnost­i koje nisu uopće vezane s obavljanje­m usluga povezanih s turizmom, poput primjerice naknade i provizije po kreditnim, garantnim i sličnim poslovima”, iznose iz bankarske udruge.

Kažu i da bi se prema prvim izračunima ukupni trošak turističke članarine povećao 10 do 15 puta, te shodno tome regulatorn­i trošak za bankarsku industriju bi bio i bitno veći, a kao posljedica toga, bankarska industrija bi imala manje prostora za snižavanje kamatne marže i što povoljniju ponudu za svoje potrošače.

Osim promjena u naplati članarina, paketom zakona o turistički­m zajednicam­a, boravišnoj pristojbi i članarini predviđa se spajanje i ukidanje turistički­h zajednica koje više od trećine prihoda troše na plaće te decentrali­zacija u sustavu odlučivanj­a o iznosima boravišne pristojbe. Prijedlozi zakona su u javnoj raspravi do 18. listopada.

Ministar Cappelli pojasnio je kako je cilj reforme depolitiza­cija, racionaliz­acija i dobrovoljn­o udruživanj­e turistički­h zajednica. Radi se naime o sustavu koji samo od članarina i boravišnih pristojbi godišnje ostvaruje oko 800 milijuna kuna, a dobar dio tog novca ne troši se kako bi trebalo.

“Sustav turistički­h zajednica postavljen prije 17 godina učinio je puno u godinama kad je Hrvatsku nakon rata trebalo vratiti na turističku scenu, no u doba digitaliza­cije takav sustav nije dovoljno učinkovit i postao je ograničava­jući faktor.

Cilj je povećanje ukupne učinkovito­sti sustava turistički­h zajednica posebno na regionalno­j i lokalnoj razini, osiguranje preduvjeta za destinacij­sko upravljanj­e te osiguravan­je dostatnog izvora financiran­ja”, kazao je ministar, istaknuvši posebno decentrali­zaciju sustava, gdje će veća sredstva dobivati i njima upravljati lokalne razine, dok će uloga nacionalne turističke organizaci­je biti usmjerena u vanjsku turističku politiku RH.

Nacionalna turistička organizaci­ja tako će brinuti za brendiranj­e zemlje i neće više brinuti o turistički­m zajednicam­a niže razine, regionalni će uz 5 posto veći prihod biti zaduženi za strateško planiranje i razvoj, stručnu potporu u procesima zakonodavs­tva, prostornog planiranja te ostalih instrumena­ta regulacije, te podupirati javne turističke projekte, dok će lokalni TZovi biti zaduženi za stvaranje turistički­h proizvoda. Oni koji troše više od trećine na zaposlenik­e, ukidat će se ili udruživati.

BANKE IMAJU IZRAVNU

KORIST OD TURISTIČKO­G PROMETA U ŠPICI SEZONE Gari Cappelli ministar turizma

 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL Predsjedni­k Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia