Poslovni Dnevnik

Oročavanje novca nakon 10 godina opet je atraktivno

Povratak prinosa Fedovim podizanjem kamatnih stopa dionice dobivaju konkurenta

- TOMISLAV PILI

Povratak prinosa Fedovim podizanjem kamatnih stopa dionice dobivaju konkurenta

Ako se ostvare očekivanja tržišta, tržište novca prvi put od početka 2008. donosit će realni pozitivan prinos

Dioničko tržište ovoga će tjedna dobiti vrlo ozbiljnog konkurenta gotovinu. Ovaj tjedan zasjedaju dužnosnici američke središnje banke Fed, a ako odluče opet podignuti kamatne stope kao što se predviđa, to će oročavanje gotovine učiniti opet atraktivno­m investicij­skom odlukom, nakon deset godina.

Obveznice na margini

Tijekom ovog razdoblja “bikovskog dioničkog tržišta” koje traje od ožujka 2009. godine i najduže je u modernoj povijesti kamatne stope bile su toliko nisko da je većina finantreba­lo cijske imovine s fiksnim prinosom osim obveznica sa statusom “smeća” donosila manji prinos od stope inflacije. To je investitor­e usmjeraval­o u dionice, jedinu investicij­sku klasu koja je u tim uvjetima pružala pozitivan realan prinos, odnosno prinos umanjen za inflaciju.

Kako za Reuters kaže Jack Ablin, glavni investicij­ski direktor Cresset Wealth Advisora, jedna od velikih promjena na financijsk­om tržištu posljednji­h 10 godina bilo je guranje na marginu investiran­ja u obveznice. “Od financijsk­e krize ulaganje u obveznice sudjeluje u povijesnom ‘ratu’ s ulaganjem u dionice s jednom rukom svezanom na leđima”, ističe Ablin. To bi se uskoro promijenit­i. Od kraja 2015. kada je Fed započeo s podizanjem kamatnih stopa obvezničko tržište polako počinje investitor­ima donositi pozitivne realne prinose. No, sada će, po prvi put od početka 2008. godine i tržište novca početi donositi pozitivan realni prinos.

Ovotjedno podizanje kamatnih stopa zasigurno će dati poticaj gotovini, smatra Ablin. “To će dati poticaj averziji prema riziku”, dodaje taj analitičar. “Režim nestašice sigurnije imovine je završen”, napisao je u bilješci klijentima Zoltan Poszar, analitičar banke Credit Suisse. Još jedno podizanje kamatnih stopa dioničko tržište očekuje s omjerom cijene i zarade (P/E) od 17,2 što znači da za dolar zarade kompanija investitor­i u dionice trebaju platiti više od 17 dolara. Povi- jesni je prosjek 15. Ova vrijednost ne bi bila problemati­čna za dionice tri ili pet godina ranije, kada su drugi investicij­ski “konkurenti” donosili slabašne prinose.

Previsoka vrednovanj­a

No, u kontekstu podizanja kamatnih stopa ovakva vrednovanj­a dionica mogu izgledati malo previsoka, posebice zbog očekivanja da će usporiti rast dobiti kompanija nakon ovogodišnj­eg izvanredno­g doprinosa poreznog rasterećen­ja. Prema podacima Thomson Reutersa, rast dobiti kompanija iz sastava S&Pa 500 svoj će vrhunac dosegnuti ove godine kada bi trebao dosegnuti 23,2 posto. No, već će iduće godine oslabiti na svega 10,2 posto. “Dokle god rast zarada kompanija nadmašuje rast kamatnih stopa, dionice nemaju razloga za brigu. Ako rast zarada uspori, tada imamo problem”, ocjenjuje Oliver Pursche, glavni strateg Bruderman Asset Management­a iz New Yorka.

Unatoč rastu atraktivno­sti imovine s fiksnim prinosom, analitičar­i smatraju da dionice neće tako brzo izgubiti status tržišnih “ljubimaca”. No, valja primijetit­i da se u tjednu koji je završio 19. rujna iz dioničkih fondova odlilo preko milijardu dolara, što je već 13. uzastopni tjedan u kojem se bilježe neto odljevi.

UNATOČ USPONU IMOVINE S FIKSNIM PRINOSOM, INTERES ZA DIONICE NEĆE SPLASNUTI DOKLE GOD RAST ZARADA KOMPANIJA NADMAŠUJE RAST KAMATNIH STOPA, KAŽU ANALITIČAR­I

 ?? FOTOLIA ?? Rast kamatnih stopa započeo je krajem 2015. godine
FOTOLIA Rast kamatnih stopa započeo je krajem 2015. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia