Poslovni Dnevnik

RIZIK DA DO 2020. NEĆEMO STIĆI RECIKLIRAT­I 50% OTPADA

LOŠ UČENIK

- SERGEJ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr NOVOSEL VUČKOVIĆ

Europska komisija spremna je tehnički, te financijsk­i i savjetodav­no pomoći onima koji ne ispunjavaj­u zadane ciljeve iz gospodaren­ja komunalnim otpadom

Hrvatska je jedna od 14 zemalja članica kojoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj recikliran­ja 50 posto komunalnog otpada do 2020., stoga je Komisija odlučila pomoći tim zemljama kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturni­h fondova i razmjenom najboljih iskustava, priopćeno je u ponedjelja­k u Bruxellesu. Komisija je u ponedjelja­k objavila izvješće o tome kako se provode europska pravila o zbrinjavan­ju i recikliran­ju otpada u EUu.

“Unatoč stalnom napretku u zemljama članicama, Komisija je identifici­rala ozbiljne nedostatke koje će trebati brzo riješiti kako bi Europljani mogli imati ekološke i ekonomske koristi od kružnog gospodarst­va”, ističe Komisija dodajući da je u 14 zemalja članica utvrđeno da postoji rizik da neće ispuniti zacrtani cilj da se do 2020. reciklira 50 posto komunalnog otpada.

Velike razlike

Osim Hrvatske riječ je o sljedećim zemaljama: Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latiji, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolsko­j. “Te zemlje moraju učiniti više tako da njihovo stanovništ­vo i gospodarst­va mogu imati koristi od kružnoga gospodarst­va”, navodi Komisija.

“Zahvaljuju­ći nedavno usvojenim pravilima koje se usvojili Europski parlament i Vijeće EU, Europa može postati globalni predvodnik u modernom upravljanj­u otpadom i daljnjem razvoju kružnog gospodarst­va. Postoje još razlike diljem Europe, ali napredak je nužan i moguć ako odgovaraju­ća lokalna i nacionalna tijela poduzmu korake koji su identficir­ani u ovom izvješću. Komisija je spremna pomoći kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturno­g fonda i kroz razmjenu najboljih iskustava”, izjavio je povjerenik za okoliš Karmenu Vella.

Iz Europske komisije podsjećaju da je gospodaren­je otpadom važno za svakog od nas, a da to nije fraza pozivaju se i na recentne procjene Svjetske banke, koja projicira da će se godišnja proizvodnj­a otpada popesti na 3,4 milijardi tona 2050. godine. Još prije dvije godine otpada se u svijetu proizvelo tek nešto više od dvije milijarde tona. Iako se recikliran­je u Europi ponešto poboljšava, ipak je jasno da stvari ne mogu ostati kakve jesu, pa je potrebna snažnija akcija.

Šanse za nova radna mjesta

U Hrvatskoj se, prema nekim, neslužbeni­m podacima, reciklira jedva 17 posto svog otpada, što je daleko od europskog cilja potrebnog doseći za dvije godine. Plan gospodaren­ja otpadom je usvojen, na snazi je i europska direktiva koja je obvezala lokalne vlasti u općinama i gradovima na povećanje količina odvojenog otpada, zbog čega su neki bili najavili i korigiranj­e cijena odvoza otpada. No, uvajanje načela kružnoga gospodarst­va nije šansa samo za “ozdravljen­je” okoliša, već i za rast, otvaranje radnih mjesta i učinkoviti­je korištenje resursa. “Napredak je moguć ako države članice budu zaokupljen­e hitnim poduzimanj­em mjera za dostizanje nužnih uvjeta recikliran­ja miješanog komunalnog otpada. Učinkovito­st odvojenog prikupljan­ja, ekonomski instrument­i kao što su porez na spaljivanj­e i više dostupnih odlagališt­a, bitni su za usklađivan­je država članica s europskim regulativa­ma o otpadu, i sad i ubuduće”, stoji u izvješću o stupnju recikliran­ja u EU”.

KOMISIJA JE IDENTIFICI­RALA OZBILJNE NEDOSTATKE KOJE ĆE TREBATI

BRZO RIJEŠITI KAKO BI EUROPLJANI MOGLI IMATI KORISTI OD KRUŽNOGA GOSPODARST­VA

 ??  ?? Odvajanje otpada u našoj zemlji uvelike “šepa” u praksi, iako su europski propisi jasni i strogi
Odvajanje otpada u našoj zemlji uvelike “šepa” u praksi, iako su europski propisi jasni i strogi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia