Poslovni Dnevnik

U NJEMAČKOJ KRENUO PRVI EKO PRIHVATLJI­VIJI VLAK NA VODIK

Skuplji, ali Kupovanje vlakova na vodik skuplje od dizelskih, ali je jeftinije u održavanju

-

Alstom, proizvođač francuskih TGV-ova, kaže da planira isporučiti još 14 vlakova Donjoj Saskoj do 2021. Ali i drugim njemačkim državama koje pokažu interes

UNjemačkoj je sredinom rujna u promet pušten prvi svjetski vlak na vodikov pogon čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatlji­vija tehnologij­a suprostavl­ja dizelskim vlakovima koji onečišćuju zrak. Dva plava vlaka koje je proizveo francuski Alstom krenula su sto kilometara dugom trasom između gradova Cuxhavena, Bremerhave­na, Bremervoer­dea i Bruxtehude­a u sjevernoj Njemačkoj.

“Prvi svjetski vlak na vodik ulazi u komercijal­nu djelatnost i spreman je za proizvodnj­u”, rekao je Henri PoupartLaf­arge, izvršni direktor Alstoma na svečanosti u Bremervoer­du, stanici na kojoj će se vlak puniti vodikom.

Alstom, proizvođač francuskih TGVova, kaže da planira isporučiti još 14 vlakova Donjoj Saskoj do 2021., ali i drugim njemačkim državama koje pokažu interes. Vlakovi na vodik opremljeni su ćelijama koje kombinacij­om vodika i kisika proizvode struju s vodenom parom kao jedinim nusprodukt­om. Višak energije skladišti se u litijionsk­im baterijama u vlaku. Vlak može voziti oko tisuću kilometara s jednim spremnikom vodika, što je sličan doseg kao i kod dizelskih vlakova.

Alstom ulaže u tehnologij­u koja je zelenija i tiša alternativ­a dizelu na neelektrif­iciranim prugama, što je privlačno brojnim njemačkim gradovima koji se bore sa zagađenjem zraka.

“Sigurno da je kupovanje vlakova na vodik skuplje od dizelskih, ali je jeftinije u održavanju”, rekao je projektni menadžer Alstoma Stefan Schrank za AFP. Druge zemlje se također interesira­ju za vlakove na vodik, kažu iz Alstoma, uključujuć­i Britaniju, Nizozemsku, Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu. Francuska vlada se već izjasnila da do 2022. želi imati vlak na vodikov pogon na tračnicama.

VLAKOVI NA VODIK OPREMLJENI SU ĆELIJAMA KOJE KOMBINACIJ­OM VODIKA I KISIKA

PROIZVODE STRUJU S VODENOM PAROM KAO JEDINIM NUSPRODUKT­OM. VIŠAK ENERGIJE SKLADIŠTI SE U BATERIJAMA

 ?? FOTOLIA ?? Francuska vlada se već izjasnila da do 2022. želi imati vlak na vodikov pogon na tračnicama
FOTOLIA Francuska vlada se već izjasnila da do 2022. želi imati vlak na vodikov pogon na tračnicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia