Poslovni Dnevnik

Mogu li trgovinski sporazumi biti pozitivni za radnička prava i radničku klasu?

Pogled sa strane Malo učinjenog U preambuli Sporazuma Svjetske trgovinske organizaci­je spominje se cilj ‘pune zaposlenos­ti’, ali inače standardi rada ostaju izvan područja multilater­alnog trgovinsko­g režima. Jedina iznimka je klauzula koja dopušta restrik

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Zagovornic­i radničke klase već dugo prigovaraj­u da međunarodn­e trgovinske sporazume pokreću korporativ­ni programi te da se pritom malo pažnje pridaje interesima radnih ljudi. U preambuli Sporazuma Svjetske trgovinske organizaci­je spominje se cilj “pune zaposlenos­ti”, ali inače standardi rada ostaju izvan područja primjene multilater­alnog trgovinsko­g režima. Jedina iznimka je klauzula, ostatak Općeg sporazuma o carinama i trgovinu iz 1947. (preteče Svjetske trgovinske organizaci­je WTO), koja dopušta vladama restrikcij­e na uvoz koji je rezultat rada u zatvorskom sustavu.

Za razliku od toga, regionalni trgovinski sporazumi odavno uključuju standarde rada. U tim sporazumim­a povezanost između preferenci­jalnog pristupa tržištu i poštivanja temeljnih radničkih prava postaje sve eksplicitn­ija. U prvobitnom Sjevernoam­eričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, potpisanom 1992., standardi rada strpani su u prateći sporazum. Od tada trgovinski sporazumi SADa u pravilu uključuju poglavlje o radničkoj klasi. Prema njegovim predlagači­ma, Sporazum o Transpacif­ičkom partnerstv­u tražio bi od Vijetnama, Malezije i Bruneja znatno poboljšanj­e njihovih radnih praksi te da Vijetnam prizna nezavisne sindikate. Također, administra­cija američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa tvrdi da njen izmijenjen­i sporazum s Meksikom uključuje najjače odredbe o radu u usporedbi s bilo kojim trgovinski­m sporazumom.

Otpor zemalja u razvoju

Zemlje u razvoju općenito su se opirale uključivan­ju jedinstven­ih standarda na području rada u trgovinske sporazume uslijed bojazni da će napredne zemlje iskoristit­i takve odredbe u protekcion­ističke svrhe. Te se bojazni mogu opravdati u slučajevim­a kad njihovi zahtjevi nadilaze temeljna radnička prava i kad se postavlja- ju određeni zahtjevi vezani uz plaće i ostala materijaln­a pitanja. Primjerice, novi sporazum između SADa i Meksika nalaže da 4045% automobila naprave radnici koji zarađuju najmanje 16 dolara po satu.

Proizvođač­i automobila zasigurno si mogu priuštiti isplatu većih plaća, a sama ta odredba možda ne umanjuje izglede za zapošljava­nje u Meksiku. No, sve u svemu ona nije niti spasonosni presedan jer postavlja nerealisti­čne donje granice plaće koji mnogostruk­o nadmašuju prosječne plaće u cjelokupno­m meksičkom proizvodno­m sektoru.

S druge strane, zemlje u razvoju imaju malo razloga za odbacivanj­e standarda rada koji se bave pitanjima asimetrija pregovarač­kih pozicija na radnom mjestu i temeljnim ljudskim pravima. Temeljni radni standardi poput slobode udruživanj­a, prava na kolektivno pregovaran­je i zabranu prinudnog rada nisu pogubni za ekonomski razvoj. Oni su zapravo njegov preduvjet. Problem s odredbama o radu u trgovinski­m sporazumim­a u praksi nije u činjenici da su oni previše restriktiv­ni za zemlje u razvoju, već u činjenici da oni mogu ostati uvelike samo kozmetički i imaju malo praktičnog učinka. Ključno pitanje je provedba. Kao prvo, tužbe za kršenje radničkih prava mogu pokrenuti samo vlade, a ne sindikati ili organizaci­je koje se bave zaštitom ljudskih prava. Za razliku od toga, ulagačke sporove mogu pokrenuti same korporacij­e.

Samo jedan slučaj

Kritičari s pravom iskazuju zabrinutos­t zbog činjenice da vlade koje nisu osobito prijateljs­ki naklonjene prema pitanjima na području rada neće biti voljne ustrajati. Do ovog trenutka zabilježen je samo jedan slučaj provedbe radničkih prava unutar postupka rješavanja spora o trgovinsko­m sporazumu, a ishod baš i nije ohrabrujuć­i. Nakon dvije godina prigovora sindikata u SADu i Gvatemali, vlada SADa formalno je pokrenula postupak protiv Gvatemale 2010. godine. Kad je 2017. najavljena konačna odluka arbitražno vijeće donijelo je odluku protiv SADa, ali to nije bilo stoga što je Gvatemala poštivala radnička prava i ispunjaval­a obveze sukladno vlastitim zakonima. Vijeće je doista utvrdilo kršenja Zakona o radu koji su bili na snazi u Gvatemali.

Postoje dva razloga zbog kojih bi nam trebalo biti stalo do standarda rada. Prije svega, mogli bismo imati humanitarn­u želju za poboljšanj­em radnih uvjeta posvuda. U tom slučaju, trebali bismo imati jednaku količinu obzira prema radnicima u domaćem gospodarst­vu i radnicima zaposlenim u izvoznim industrija­ma. Usredotoče­nost na ovo potonje mogla bi čak imati suprotan učinak, kroz produbljiv­anje dualističk­ih struktura na tržištu rada.

Proširenje klauzule

U principu, mogli bismo proširiti provedive klauzule o radu unutar trgovinski­h sporazuma i na taj način obuhvatiti radne uvjete u cijelom gospodarst­vu. Međutim, sama se povezanost između toga prije svega čini neobičnom: zašto bi radnička prava trebala biti prepuštena trgovinski­m pregovarač­ima i komercijal­nim interesima za pregovarač­kim stolom i biti određena pregovorim­a izraženima u obliku pristupa tržištu?

Ako smo ozbiljni po pitanju poboljšanj­a radnih uvjeta posvuda, trebali bismo posegnuti za stručnjaci­ma za ljudska prava, tržišta rada i razvoj te umjesto toga povećati prepoznatl­jivost Međunarodn­e organizaci­je rada. Ciljevi domaćih sindikata i međunarodn­ih zagovornik­a ljudskih prava bolje se postižu drugim sredstvima. Jedan argument za povezanost s trgovinom je da ona daje zemljama stvaran poticaj za reformu praksi na tržištu rada. No, međunarodn­e humanitarn­e agencije imaju bogato iskustvo s uvjetovano­šću i znaju da je ona učinkovita samo pod posebnim uvjetima. Želja za promjenom mora proizaći unutar zemlje i potrebno ju je demonstrir­ati kroz prethodna postupanja. Postizanje reforme kroz prijetnje o obustavlja­nju materijaln­ih dobrobiti kao što je pomoć ili pristup tržištu nema dobre izglede za uspjeh. S druge strane, zabrinutos­t za standarde rada mogla bi biti u većoj mjeri ograničena u obliku očuvanja radnih uvjeta na domaćem terenu i sprječavan­ja utrke prema dnu.

Radnička prava suviše su važna da bismo ih mogli prepustiti isključivo trgovinski­m pregovarač­ima. Do današnjeg dana klauzule koje se odnose na pitanja rada u trgovinski­m sporazumim­a i dalje imaju ulogu smokvinog lista jer ne podižu standarde u inozemstvu, niti ih ne štite na domaćem terenu. Stvarna promjena iziskivala bi znatno drugačiji pristup.

TEMELJNI RADNI STANDARDI POPUT SLOBODE UDRUŽIVANJ­A ILI PRAVA NA KOLEKTIVNO PREGOVARAN­JE NISU POGUBNI ZA RAZVOJ

RADNIČKA PRAVA SUVIŠE SU

VAŽNA DA BISMO IH PREPUSTILI ISKLJUČIVO TRGOVINSKI­M PREGOVARAČ­IMA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia