Poslovni Dnevnik

Različite računice

Dokapitali­zacija Petrokemij­e izglednija tek krajem godine

- JADRANKA DOZAN

Već neko vrijeme se radi na definiranj­u dioničarsk­og ugovora, ali o svemu se tek treba očitovati i EK

Premijer Andrej Plenković prvi je susret s novim predsjedni­kom Uprave Ine Sandorom Fasimonom iskoristio za razgovor o održivom razvoju te naftne kompanije, ali i o budućnosti Petrokemij­e za koju se već dugo sprema dokapitali­zacija, a važnu ulogu u njoj trebala bi imati i Ina. Potvrđujuć­i da se razgovaral­o i o kutinskoj kompaniji, Fasimon je tek kratko komentirao da se nastavljaj­u pregovori i da se nada dogovoru o dokapitali­zaciji. Podjednako šturo i uopćeno komentirao je i razgovore vezane uz rafinerijs­ko poslovanje koje je, kaže, “važno ostaviti u Hrvatskoj i namjerava ga se zadržati”, ali da to podrazumij­eva da “bude profitabil­no i održivo na duži rok”.

Odluka o dokapitali­zaciji Petrokemij­e donesena je još na srpanjskoj skupštini, a u Vladi se računalo da će se realizirat­i u listopadu. S tim u vezi neslužbeno se čuje da se već neko vrijeme revno radi na definiranj­u dioničarsk­og ugovora, a Petrokemij­a je za sredinu listopada najavila i novu skupštinu za koju su predviđene (i) promjene u Nadzornom odboru. One, doduše, imenima ne prejudicir­aju očekivanu buduću vlasničku strukturu, ali upućeni tvrde kako bi se u slučaju realizacij­e “dokapa” u međuvremen­u to lako riješilo. No, prilično je upitno može li se cijela priča o dokapitali­zaciji odraditi u tom vremenu. Za neka pitanja vezana uz nju potrebna je pa je i zatražena suglasnost Europske komisije. Premijer Plenković očekuje da bi odgovor EK mogao stići u idućih nekoliko tjedana. Međutim, neki stručnjaci primjećuju da je nedavno kutinsku kompaniju posjetio i američki veleposlan­ik, a ističu i da nisu svi potencijal­ni ulagatelji podjednako zainteresi­rani da se dokapitali­zacija obavi što prije. Pritom se ponajprije aludira upravo na Inu kojoj se, tvrde, ne žuri, a uz Prvo plinarsko društvo je strateški dobavljač (i vjerovnik) Petrokemij­e te bi nakon dokapitali­zacije (pretvaranj­a potraživan­ja u kapital) trebala postati i jedan od ključnih dioničara.

Financijaš­i ističu i da Ina, tj. Mol kao njezin najveći dioničar ima jake pregovarač­ke pozicije i da pregovore o Petrokemij­i na toj relaciji treba vezati uz druga otvorena pitanja između Mađara i Vlade. Inače, u dokapu Petrokemij­e otprije se računa i na uloge novca državnog Janafa i HEPa, dok je manje izvjesno ulaganje mirovinski­h fondova. Tko god sve participir­ao u toj operaciji, danas se čini da bi se ona mogla pomaknuti bliže kraju godine. No, to bi opet otvorilo problem likvidnost­i.

PETROKEMIJ­A JE ZA SREDINU LISTOPADA NAJAVILA I NOVU SKUPŠTINU ZA KOJU SU PREDVIĐENE (I) PROMJENE U NO-U, NO PITANJE JE HOĆE LI SE I ONA ODGODITI

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Novi šef Ine Sandor Fasimon tek uopćeno potvrdio da se nada dogovoru
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Novi šef Ine Sandor Fasimon tek uopćeno potvrdio da se nada dogovoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia