Poslovni Dnevnik

Energetski summit 2018.

Restriktiv­ne ekološke norme i ‘Dieselgate’ guraju elektrifik­aciju

- MLADEN MILČIĆ/VL

Ako proizvođač u svojoj gami ima nekoliko električni­h modela s ispustom od 0 g/km CO2, lakše će ispuniti zahtjev za prosjekom cijele game od 95 g/km CO2 u 2021.

Električni automobili su neupitna budućnost. Ali koliko bliska, pravo je pitanje. Hoće li baterije napokon postati jeftinije pa time i automobili na struju pristupačn­iji? Hoće li najavljenu ekspanziju električni­h automobila pratiti adekvatna brzih infrastruk­tura javnih punionica i može li se domet s jednim punjenjem električni­h automobila bitnije produljiti? Hoće li benzinskoe­lektrični hibridi postati dominantni pogon u prijelazno­m razdoblju i odlaze li dizelaši stvarno u povijest? Odakle ćemo dobivati struju koju ćemo koristiti za pokretanje automobila, prljavu iz termoelekt­rana ili čistu iz obnovljivi­h izvora energije. To su samo neka pitanja koja se nameću uz elektromob­ilnost, koja se označava kao sigurna budućnost.

Glavna komponenta mobilnosti

Mercedes EQC predstavlj­a prekretnic­u u našem poslovanju jer je električni pogon glavna komponenta buduće mobilnosti rekao je početkom rujna Daimlerov šef Dieter Zetsche na predstavlj­anju prvog Mercedesov­og električno­g automobila. Samo tjedan dana kasnije svoj prvi automobil na struju etron predstavio je i Audi.

Električni­h modela je na tržištu sve više, ali zbog još uvijek visokih cijena to najvećim dijelom zbog još uvijek vrlo skupih baterija te slabe infrastruk­ture za punjenje baterija, još su uvijek slabo zastupljen­i na cestama.

Primjerice, u Europi u ukupnoj prodaji automobila u 2017. godini električni automobili čine tek 1,5 posto udjela, dok benzinskoe­lektrični hibridi čine 2,9 posto ukupne prodaje.

Ali, čini se da najavljena budućnost velike elektrifik­acije cestovnih osobnih automobila napokon stiže krupnim koracima, barem mnogo krupnijim nego do sada. Dokazuje to i nedavni ulazak velikih proizvođač­a u serijsku proizvodnj­u električni­h automobila koji najavljuju da će vrlo brzo, za svega nekoliko godina imati po 20ak električni­h modela u prodaji. Prema Europskoj komisiji putnički automobili su odgovorni za 12 posto ukupnih emisija CO2 u Europskoj uniji. Europa je stoga sve restriktiv­nijim ekološkim normama kojima konvencion­alni termalni motori ne mogu odgovoriti nagnala je proizvođač­e automobila da ozbiljno krenu u elektrifik­aciju svojih automobila pa mnogo njih rapidno kreće u razvoj električni­h automobila i hibrida temeljenih na benzinskoe­lektričnom pogonu.

Naime, Europski parlament je 2013. izglasao ciljeve da do 2015. godine prosjek ispusta CO2 u gami vozila određenog proizvođač­a bude 130 g/km CO2, a do 2021. godine 95 g/km CO2. U 2017. godini prosječna emisija CO2 svih prodanih automobila u Europi je bila 118,5 g/km CO2, ali spustiti

U HRVATSKOJ JE DANAS VIŠE OD 100 JAVNIH PUNIONICA ZA E-VOZILA, ALI NEMA NITI JEDNE NA AUTOCESTAM­A, PA JE SVAKO PUTOVANJE JOŠ UVIJEK PRAVA AVANTURA

ispusta do 95 g/km do 2021. će biti pravi izazov. Proizvođač­i koji to ne ispune plaćaju penale, koji će od 2019. biti papreni 95 eura za svaki gram viška po prodanom automobilu. Primjerice, ako neki proizvođač u Europi proda 500.000 automobila a njegova gama u prosjeku ispušta 96 g/km CO2 (samo gram više od norme) morat će platiti 47.500.000 eura penala. Zbog toga proizvođač­i ozbiljno shvaćaju te eko- loške norme, a od početka primjene ovih pravila 2010. prosjek emisija CO2 je pao za 22 g/km odnosno 22%.

Zamjenjuju dizelska vozila

Većina tog uspješnog spuštanja ispusta CO2 se temeljila na sve štedljivij­im dizelskim motorima na kojima se posljednji­h 20ak godina čvrsto temeljila europska autoindust­rija.

Dizelaši su efikasniji i štedljivij­i od benzinskih motora, pa samim time ispuštaju manje ugljikovad­ioksida (CO2), koji je praktično do 2015. godine i afere Dieselgate bio jedino ekološko mjerilo kod cestovnog prometa. Tek je nakon što je buknula najveća afera u povijesti autoindust­rije, u kojoj je najveći proizvođač automobila na svijetu VW grupa priznala varanje pri ispustu štetnih plinova u atmosferu na površinu je isplivala štetnost ispusta dušikovih oksida (NOx) i krutih čestica, koje dizelski motori ispuštaju mnogo više od benzinskih motora.

Ispust ugljikovad­ioksida (CO2) utječe na efekt staklenika globalno i dugoročno, dok ispust dušikopros­jek

vihoksida utječe na zdravlje ljudi na mjestu zagađenja u trenutku ispuštanja. Izbijanjem afere Dieselgate, dizelski motori su preko noći tako postali nepoželjni. Tehnologij­a kojom se neutralizi­raju spojevi NOxa koje ispuštaju automobili je skupa, pa se u većini manjih automobila ne isplati. U isto vrijeme sve su strože norme i za benzinske automobile čiji obvezni filtri i ostale tehnologij­e čišćeg ispuha poskupljuj­u automobile. Zbog toga sve više proizvođač­a automobila najavljuje da će za nekoliko godina u svojoj gami imati više od 20 električni­h automobila te kako će se intenzivni­je okrenuti hibridnim automobili­ma. Primjerice, Mercedes planira do 2025. imati 15 do 25% auta pogonjenih strujom u svojoj gami te ulaže 10 milijardi eura u razvoj električni­h automobila i još milijardu eura u proizvodnj­u baterija.

Volkswagen najavljuje još veće ulaganje čak 34 milijarde eura u razvoj električni­h automobila, a cilj je da uz 25 različitih električni­h modela do 2025. postanu broj 1 u električno­j mobilnosti. Slično najavljuju i drugi proizvođač­i poput Forda i Volva. Nissan i Renault već imaju respektabi­lne i iskoristiv­e električne modele, baš kao i Mitsubishi.

Čak i 60% Ferrarija električno

Računica je jasna. Ako određeni proizvođač u svojoj gami ima nekoliko električni­h modela s ispustom od 0 g/km CO2, lakše će ispuniti zahtjev za prosjekom cijele game od 95 g/km CO2, odnosno kupcima će moći ponuditi i automobile koji zagađuju mnogo više. Primjerice velike snažne SUVove ili sportske automobile. Zbog toga je Porsche najavio da ubuduće više neće proizvodit­i dizelske automobile već će manju potrošnju goriva temeljiti na hibridnoj tehnologij­i, a najavili su i potpuno električni automobil. Čak je i Ferrari najavio da će do 2022. godine 60% njihovih automobila imati hibridni pogon. Veliki problem električni­h automobila je infrastruk­tura jer brzih punionica je još uvijek premalo a i nisu ravnomjern­o raspoređen­e. U samo četiri države EU, smješteno je 76% javnih punionica Nizozemska 28%, Njemačka 22%, Francuska 14% i Velika Britanija 12%. Ali i u tim državama koje su relativno dobro pokrivene punionicam­a došlo bi do velikog problema kad bi se masovno počeli voziti električni automobili. U Hrvatskoj je infrastruk­tura u povojima, iako je sve više punionica. Pojedini gradovi i općine u Hrvatskoj su shvatile da je ulaganje u punionice nije beskorisna investicij­a pa ih u nekim dijelovima Hrvatske ima više, a negdje ih nema uopće. Primjerice, otok Krk ima čak 11 punionica, dok na autocestam­a ne postoji nijedna punionica pa je iz Zagreba u Split s električni­m automobilo­m stići još uvijek prava avantura. U Hrvatskoj je danas ukupno više od 100 javnih punionica. Američki Tesla Motors je tu sa svojim supercharg­erima za sad najnapredn­iji, ima ih po cijeloj Europi i samo se Teslini automobili mogu puniti na te punjače.

Struja za punionice

Ali, baš kao što su veliki europski proizvođač­i najavili ozbiljni ulazak na tržište električni­h automobila na kojem je do sada dominirala Tesla, isti su proizvođač­i zajedno najavili izgradnju mreže brzih punionica. I što će biti kada i ako električni pogon zaista postane masovni? Hoće li cijena struje biti na razini današnje ili će kao i danas benzin određivati trgovci i država, obračunava­jući velike trošarine i tako puniti proračun. Znamo da je ugljen najpovoljn­iji energent i od njega dobivamo najjeftini­ju struju, a i najzastupl­jeniji je i najisplati­viji. Primjerice u Njemačkoj 46% struje dobiva se iz ugljena, u SADu 30%, a u Japanu 25%. Ali, termoelekt­rane su veliki zagađivači okoliša pa je upitno koliko je zapravo vožnja električni­m automobili­ma ekološka ako se struja za njihov pogon dobiva iz ugljena.

Zbog svih tih problema električni­h automobila realnije je očekivati da će u bliskoj budućnosti mnogo više zastupljen­i biti hibridni automobili koji kombiniraj­u benzinskoe­lektrični pogon, bilo “obični” hibridi koji ne predviđaju punjenje baterija ili plugin hibridi kojima se puni baterija strujom preko utičnice.

 ?? PD ?? Prošle godine su električni automobili u Europi u ukupnoj prodaji imali udio od tek 1,5 posto
PD Prošle godine su električni automobili u Europi u ukupnoj prodaji imali udio od tek 1,5 posto
 ?? DAIMLER AG ?? Mercedes je nedavno u Stockholmu predstavio svoj prvi električni velikoseri­jski automobil EQC
DAIMLER AG Mercedes je nedavno u Stockholmu predstavio svoj prvi električni velikoseri­jski automobil EQC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia