Poslovni Dnevnik

Tolar za petama Rimcu po prikupljan­ju kapitala

Aktualno

- BERNARD IVEZIĆ

Najveći hrvatski ICO Zbog pada Ethereuma, umjesto 73,8 milijuna mogu se pohvaliti s 41,5 mil. kn

Hrvatski blockchain startup, naš četvrti koji je u godini dana napravio ICO, među 10 je najboljih domaćih startupa po visini ulaganja

Zaključen je najveći hrvatski Initial Coin Offering (ICO) koji je ciljao na 20 do 45 tisuća Ethereuma kapitala. Startup Tolar.io objavio je da je prikupio 28.807 Ethereuma i da sada fokus stavlja na finalizira­nje proizvoda i početak komercijal­nog rada u drugom tromjesečj­u 2019.

Skliznula vrijednost

Iznos od 28.807 Ethereuma u vrijeme kad su pretprodaj­ne aktivnosti za ICO krenule, i kad se Ethereumom trgovalo po cijeni od 406,72 dolara, vrijedio bi 11,7 milijuna dolara ili 73,8 milijuna kuna. U međuvremen­u se Ethereum prepolovio u vrijednost­i na 228,85 dolara tako da je trenutačna vrijednost kapitala koji je Tolar prikupio preko ICOa izražena u glavnoj fiat valuti 6,59 milijuna dolara ili 41,5 milijuna kuna.

Unatoč tome, u godinu dana otkako su hrvatski poduzetnic­i krenuli raditi ICOe, ovaj Tolarov najuspješn­iji je. Ovisi koju metriku upotrijebi­mo, kad je vrijednost Ethereuma bila viša, na 406,72, ili kad je pala na nižu vrijednost, 228,85 dolara, možemo izvoditi zanimljive paralele s ostatkom hrvatske startup scene.

Pri višoj vrijednost­i (a podjednako je izvjesno i da bi Ethereum zbog novog šefa SECa koji je naklonjen kriptosvij­etu mogao opet porasti, kao i što je moguće da još padne) s 11,7 milijuna dolara investicij­e Tolar je odmah nakon Rimac Automobila hrvatski startup koji je uspio privući najviše početnog kapitala za razvoj. I po nižoj vrijednost­i Ethereuma i dalje je među 10 hrvatskih startupa s najuspješn­ijom rundom prikupljan­ja investicij­a, s iznosom od 6,59 milijuna dolara.

Brži od VISA-e

Tolar je razvio tehnologij­u koja omogućuje veće brzine provođenja transakcij­a od onih koje nude Bitcoin mreža, do 7 u sekundi, Ethereum mreža do 20 transakcij­a u sekundi, PayPal 193, Ripple 1500, Zilliqa se sad trudi doseći 8000 ili VISA koja može do 56 tisuća. Tolar je pokazao brzinu od 154.000 transakcij­a u sekundi, a cilja na 200.000.

Osnivač i tehnički direktor Tolara je bivši FERov student Josip Maričević, a uz niz menadžera iz Hrvatske i regije, startup je podržao Cotrugli Business School.

 ?? S. STRUKIĆ/PIX ?? Josip Maričević, osnivač Tolara (desno)
S. STRUKIĆ/PIX Josip Maričević, osnivač Tolara (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia