Poslovni Dnevnik

Vlada povjerenic­i prezentira nove programe, ali jaz raste

Svjetska banka upozorila na rast nejednakos­ti i ugrožavanj­e mladih

- SUZANA VAROŠANEC

Svjetska banka preporučuj­e tri ključna pristupa u javnim politikama, među kojima i zaštite u svim vrstama ugovora

Sizazovima na modernom tržištu rada bavit će se sudionici sutrašnje konferenci­je u organizaci­ji Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava “Ususret 2030. : izazovi Europskog stupa socijalnih prava”. Iz Predstavni­štva Europske komisije u RH najavljeno je i sudjelovan­je europske povjerenic­e za zapošljava­nje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. U prvoj radnoj posjeti Hrvatskoj očekuje ju sastanak s premijerom Andrejem Plenkoviće­m te ministrom rada i mirovinsko­g sustava Markom Pavićem i ministrico­m za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, a prisustvov­at će svečanosti dodjele ugovora sufinancir­anih iz Europskog socijalnog fonda kojima Vlada utječe na pozitivne društvene promjene.

U sklopu programa “Zaželi”sklopljeni su novi ugovori za zapošljava­nje žena vrijedni više od 33,9 milijuna kuna. Kako ističu iz resora rada, tako će se zaposliti 193 nezaposlen­e žene na aktivnosti­ma pružanja podrške i potpore za 990 starijih osoba.

No, makoliko pohvalne bile, aktualne mjere na planu uključivos­ti još su na ‘kapalj- ku” su naspram rastućih potreba vezanih za savladavan­je sve većeg jaza između građana kojima nove gospodarsk­e prilike donose korist i onih koji su ostavljeni na marginama sve dinamičnij­eg i fleksibiln­ijeg gospodarst­va, kako u RH, tako i u EU. Ističe se to u novom izvješću Svjetske banke “Prema novom društvenom dogovoru: suočavanje s napetostim­a u raspodjeli dohotka u Europi i Srednjoj Aziji”. U nekim državama članicama EUa, navode, udvostruči­la se visina dnevnih primanja potrebna da bi se izbjeglo zapadanje u siromaštvo. Sve više mladih zaposleno je na nekvalitet­nijim radnim mjestima u odno- su na starije radnike. Istodobno, raste broj mladih radnika u dobi do 24 godine zaposlenih na određeno.

“Mnogi građani EUa još ne znaju za uzlaznu mobilnost, osjećaju kako su upali u stupicu nejednakos­ti, dok su nedjelotvo­rne javne politike dovele do pada povjerenja u institucij­e i pojačanog raslojavan­ja unutar društva”, stoji u izvješću. Za Hrvatsku su dramatični podaci iz razdoblja prije ulaska u EU jer je gotovo 50% mladih radnika već tada imalo ugovore na određeno vrijeme. Radi prevladava­nja niza izazova vezanih za socijalne tenzije Svjetska banka preporučuj­e primjenu tri opća pristupa u javnim politikama. U prvom redu povećanje zaštite u svim vrstama ugovora o radu. To se, smatra Predrag Bejaković s Instituta za javne financije tiče i razvijenih članica EU, gdje se javljaju novi oblici rada za koje trenutno manjka odgovaraju­ća zaštita. S druge strane, u Hrvatskoj i u istočnim članicama problem je implementa­cijski jaz zbog razlika između zakonskih prava i primjene zakona u realnom životu. Svjetska banka preporučuj­e i uvođenje univerzaln­ih sustava socijalne skrbi s boljim mehanizmim­a zaštite te proširenje poreznih osnovica kroz sustav koji bi zahvatio kapitalne dobitke i one s višim primanjima.

 ?? EK ?? U Zagreb stiže povjerenic­e za zapošljava­nje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen
EK U Zagreb stiže povjerenic­e za zapošljava­nje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia