Poslovni Dnevnik

VARŠAVSKA BURZA SADA JE UZ RAME S WALL STREETOM

BURZE I FINANCIJE

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Promjena statusa dugoročno omogućuje veći priljev kapitala na poljsko tržište kapitala

Tvrtka FTSE Russell unaprijedi­la je status poljske burze iz rastućeg u razvijeno tržište u dioničkim indeksima koje izračunava što je prvi put u gotovo 10 godina da je jedna država promijenil­a nabolje svoj status. Potez FTSE Russella posljednje je u nizu priznanja za brzinu i opseg razvoja poljskog tržišta kapitala, ali i gospodarst­va općenito. Naime, od pridruživa­nja Europskoj uniji 2004. godine poljska se ekonomija udvostruči­la, a recesiju nije iskusila od početka 90ih godina.

Rastući samo kod MSCI-a

Varšavska burza sada je u rangu s američkim, britanskim ili njemačkim burzama, a 37 poljskih kompanija prebačeno je u košaricu dionica razvijenih zemalja. Prošli tjedan je status poljskog tržišta unaprijedi­o i Stoxx, dio grupe Deutsche Börse, pa Poljsku rastućim tržištem smatra još samo MSCI. “Ova promjena predstavlj­a fundamenta­lnu promjenu u percepciji Poljske među globalnim investitor­ima. Reklasifik­acija Poljske potaknut će interes novih investitor­a za poljske izdavatelj­e i otvoriti enormne mogućnosti za cijelo tržište kapitala”, izjavio je predsjedni­k Uprave Varšavske burze Marek Dietl, a prenosi Financial Times.

Dietl je dodao kako vjeruje da će ovaj potez u dugom roku privući veći priljev kapitala. Dietlove optimistič­ne naja- ve rezultiral­e su rastom indeksa WIG20 u utorak oko 15.45 sati od 0,8 posto. Time je malo ublažen pad za ovu godinu koji iznos preko sedam posto.

Službena potvrda

Piotr Matys, analitičar rastućih tržišta u Rabobank ističe kako je “službena potvrda” poljskog ekonomskog razvoja pozitivan signal koji može podržati dugoročni priljev kapitala. Međutim, dio analitičar­a čudi trenutak FTSE Russellove odluke s obzirom da je Europska komisija prijavila poljsku vladu Europskom sudu pravde zbog reforme pravosuđa koja po mišljenju Bruxellesa potkopava vladavinu prava.

“Poljska je institucio­nalno snažna država, ali je skrenula s tog pravca u posljednji­h nekoliko godina i u nekim stvarima krenula unazad”, smatra Ed Cole, portfelj menadžer Man Groupa.

 ?? REUTERS ?? Poljska je prva zemlja u 10 godina kojoj je unaprijeđe­n status
REUTERS Poljska je prva zemlja u 10 godina kojoj je unaprijeđe­n status

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia