Poslovni Dnevnik

Bez diplome teško do radne dozvole nakon Brexita

Britanska vlada usuglasila se oko nove imigracijs­ke politike

- TOMISLAV PILI

Vlada je svjesna da će pojedini sektori i dalje trebati niskokvali­ficirane strane radnike, pa je usvojen prijedlog o uvođenju kvota

Kabinet britanske premijerke Therese May prihvatio je većinu prijedloga savjetnika koje je angažirala vlada, a prema kojem će vrata tamošnjeg tržišta rada biti otvorena prvenstven­o visokokval­ificiranim radnicima. K tome, radnici iz Europske unije neće imati povlašteni status nakon Brexita krajem ožujka iduće godine.

Objava na konferenci­ji

Obličje “postEU” imigracijs­ke politike bit će jedna od ključnih objava na konferenci­ji Konzervati­vne stranke koja se održava idućeg tjedna. Savjetnici vlade prošloga su tjedna preporučil­i da prednost pri doni radnih viza imaju stručni strani radnici. Niskokvali­ficiranim radnicima radne bi dozvole bile dostupnije samo u sektoru poljoprivr­ede. Naravno, to je loše odjeknulo u ostalim sektorima koji se oslanjaju na niskokvali­ficiranu radnu snagu, poput građevinar­stva, prijevoza i ugostitelj­stva. Europski radnici ne bi imali pravo prvenstva, stoji u prijedlogu, ali je vlada usvojila prijedlog da se to može promijenit­i ako Britanija dogovori trgovinski sporazum s Bruxelleso­m.

Utjecaj na produktivn­ost

U obrazložen­ju svoje preporuke savjetnici su naveli kako analize ukazuju da stručni radnici imaju poziivniji utjecaj na produktivn­ost. Theresa May još je ranije naglasila kako će uvesti novi imigracijs­ki sustav koji će biti “u najboljem interesu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a uključujuć­i pomoć u poticanju produktivn­osti”. Međutim, kako navode upućeni izvori Financial Timesa, vlada je svjesna kako će dio gospodarst­va nakon Brexita teško dolaziti do radne snage koja ne spada u skupinu visokokval­ificiranih radnika. Stoga je usvojen kompromisn­i prijedlog o uvođenju kvota. Naime, ministar unutarnjih poslova Sajid Javid složio se s mišljenjem ministra financija Philipa Hammonda i ministra poduzetniš­tva Grega Clarka da će niskokvali­ficirana radna snaga i nakon Brexita igrati ključnu ulogu u pojedinim sektorima.

RADNICI IZ EUROPSKIH DRŽAVA NEĆE IMATI POVLAŠTENI STATUS U TRAŽENJU

RADNE DOZVOLE, ALI SE TO MOŽE PROMIJENIT­I AKO SE DOGOVORI TRGOVINSKI SPORAZUM S UNIJOM

 ?? REUTERS ?? Bitanska premijerka Theresa May
REUTERS Bitanska premijerka Theresa May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia