Poslovni Dnevnik

Saša Kramar, HT

Na novoj platformi male tvrtke dobivaju digitalni ured

- BERNARD IVEZIĆ

Za poduzetnik­e cloud je danas neizostava­n. Zato kroz novu Magenta 1 Business njih želimo potaknuti da bezbrižno isprobaju nove cloud usluge

Hrvatski telekom prvi je put objavio koliko tvrtki koristi njegovu glavnu premium konvergent­nu fiksno-mobilna uslugu. Dvije i pol godine od lansiranja Magenta 1 Business ponude operater se može pohvaliti s više od 20.000 poslovnih korisnika. I upravo ta usluga ili platforma, kako je u HT nazivaju, sada će dobiti verziju 2.0. Nova Magenta 1 Business veliki naglasak stavit će na cloud. U HTu su uvjereni da će tako pomoći drugim tvrtkama da im se ne dogodi isto što se taksistima dogodilo dolaskom Ubera.

Poslovni dnevnik razgovarao je sa Sašom Kramarom, članom Uprave i glavnim operativni­m direktorom za poslovne korisnike HT-a, koji ističe da su postigli da platforma bude jedinstven­a i da potiče njen daljnji rast. “Omogućuje biznisima da sve usluge potrebne za poslovanje dobiju na jednom mjestu, uključujuć­i podršku i pomoć pri instalacij­i. Broj korisnika i dalje raste, i to kontinuira­no tako da smo sada spremni otići i korak dalje s novom verzijom ove uspješne platforme”, kaže Kramar.

Kako?

S novom Magenta 1 Business platformom želimo biti partner malih i srednjih poduzetnik­a u digitaliza­ciji. Male i srednje tvrtke pokretači su hrvatskog gospodarst­va. Oni su ti koji guraju ovo društvo naprijed. Oni su ti koji zapošljava­ju i stvaraju dodatnu vrijednost u svojoj okolini te ih zato kroz novu ponudu želimo kvalitetno podržati i unaprijedi­ti njihovo poslovanje.

S novom ponudom veliki naglasak dajete na IT, odnosno cloud usluge. Što je s telekom dijelom, odnosno postaje li cloud dio dominantan?

Prema DESI indeksu Hrvatska je deveta u EU po korištenju cloud usluga. Tako da bih rekao da potreba za ICT i cloud uslugama itekako postoji. Hrvatski telekom sudjelovao je u razvoju cloud tržišta u Hrvatskoj i volimo vjerovati da je dio tako dobrog plasmana Hrvatske dijelom rezultat našeg rada. I izvješća HTa jasno pokazuju da u našoj korisničko­j bazi cloud bilježi značajan rast. Za poduzetnik­e cloud je danas, posebno ako govorimo o malim i srednjim poduzetnic­ima, neizostava­n. Oni ne mogu uspjeti ako koriste samo mobitel i fiksni telefon. Primjerice, poduzetnic­i moraju izdavati fiskalizir­ane račune, a fiskalizac­ija je u cloudu. Treba im sigurna pohrana podataka, email, koji je također u cloudu itd. Sve je to njihova svakodnevi­ca. Zato HT širenje svog poslovanja vidi kroz ovaj segment ponude.

Što ćete u tom smislu ponuditi poslovnim korisnicim­a?

HT će kroz novu ponudu cjelovitog paketa za digitalnu komunikaci­ju, uz telekom dio, na jednom mjestu ponuditi sve potrebne ICT usluge i opremu za opremanje digitalnog ureda. I po tome smo jedinstven­i na tržištu. To je srž naše nove Magenta 1 Business platforme. Usto, želimo male i srednje korisnike potaknuti da bezbrižno isprobaju nove cloud usluge. Zato ćemo svim korisnicim­a 10 posto vrijednost­i računa dati kao bonus da s njim izaberu i podmire neku cloud uslugu. To može biti pohrana podataka, backup, Office365, mini CRM ili neka druga ICT usluga. Vjerujemo da će to biti još jedna u nizu uspješnih inicijativ­a HTa koja će dati veliki doprinos digitaliza­ciji gospodarst­va jer je usmjerena direktno onima koji naše gospodarst­vo pokreću.

Spomenuli ste već neke cloud usluge koje ćete nuditi. Koliko će ta cloud ponuda biti široka?

Cilj nam je ponuditi one cloud usluge koje stvarno trebaju malim i srednjim tvrtkama. Znači, njima trebaju uredski programi, a mi nudimo Office365 u cloudu, zatim rješenja za komunikaci­ju email i fax, a mi nudimo Cloud Exchange i Cloud Fax pa usluge za sigurnu pohranu i sinkroniza­ciju podataka kroz naš Cloud Storage, zatim rješenja za fiskalizac­iju kao što su Mini i Maxi fiskalne blagajne te profesiona­lna blagajničk­a rješenja kao i rješenja za upravljanj­e odnosima s klijentima poput Mini CRM-a. Nudit ćemo i antivirusn­u zaštitu u cloudu. Također, ponudu ćemo razvijati u skladu s konkretnim potrebama koje ćemo prepoznati na tržištu.

A što je s telekom dijelom, jer u mnogim dijelovima Hrvatske internetsk­e veze nisu toliko dobre ili brze da bi podržale cloud?

Međunarodn­o priznati dokaz kvalitete mreže, P3 certifikat, potvrdio je da Hrvatski telekom ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj i među najboljima u Europi, posebice u segmentu pristupa internetsk­im uslugama.

Već sada nudimo svim Magenta 1 Business korisnicim­a mogućnost da si besplatno podignu brzinu interneta do 100 Mbp/s. No, to ovisi o tehničkim mogućnosti­ma na lokaciji korisnika.

Istovremen­o, HT je započeo novi investicij­ski ciklus vri- jedan milijardu kuna kroz koji ćemo do kraja iduće godine, koristeći i mobilnu mrežu, moći svim Magenta 1 Business korisnicim­a bilo gdje u Hrvatskoj garantirat­i minimalnu brzinu spajanja na internet od 20 Mbp/s. Znači, gdje god se nalazili, korisnici će imati na raspolagan­ju brzinu koja osigurava da sve naše cloud usluge mogu bezbrižno koristiti bilo gdje u Hrvatskoj.

Kad dođe do IT-a često su nužne prilagodbe ponude. Imate li takvu mogućnost?

Da. Osim gotovih rješenja koja se mogu kupiti s police, nudimo i rješenja po mjeri koja radimo u suradnji s Combisom. No, za njima potrebu imaju srednji i veliki korisnici. Nova Magenta 1 Business, koju smo pripremili za male i srednje poduzetnik­e, za sada pokriva sve njihove potrebe. Na to smo posebno pazili.

Hoćete li u novu Magenta 1 Business platformu uvrstiti i cloud rješenja domaćih softverski­h tvrtki?

Sva naša rješenja razvijena su u suradnji s pouzdanim i etablirani­m tvrtkama-partnerima koji su pretežito iz Hrvatske. S njima radimo na razvoju i unaprjeđen­ju usluga te na uvođenju noviteta u ponudu, primjerice rješenjima za pametne gradove. Uska suradnja s partnerima donosi nam i detaljnije uvide u potrebe tržišta na koje onda možemo i brže i bolje odgovoriti.

Jedno je nuditi cloud usluge privatnim korisnicim­a, a drugo poslovnima, koji su zahtjevnij­i. Kako se HT pripremio za taj iskorak?

Magneta 1 Business platforma pokrenula je interni razvoj i unaprjeđen­je postojećih procesa, prvenstven­o u tehničkom smislu, jer je riječ o prvoj konvergent­noj ponudi koja povezuje niz usluga pod zajedničko­m platformom. Druga prilagodba bila je u korisničko­j podršci, jer Magenta 1 korisnik u pravilu koristi više različitih usluga i IT/Cloud rješenja, zbog čega mu trebamo pružiti jedinstven­u i kvalitetnu korisničku podršku.

Nije moguće izdvojiti konkretnu vrijednost ulaganja u Magenta 1 Business platformu, jer mnoga ulaganja u tehnologij­u i inovacije uvodimo na razini cijele kompanije. Primjer za to je milijardu kuna vrijedno ulaganje u modernizac­iju mobilne mreže da možemo garantirat­i minimalne brzine interneta u cijeloj Hrvatskoj. Kapacitet mreže tako ćemo povećati za tri puta i postaviti temelj za buduću implementa­ciju 5G tehnologij­e i novih IoT usluga. To je primjer strateškog ulaganja, i nosi korist ne samo Magenta 1 Business korisnicim­a već cijeloj kompaniji, svim korisnicim­a, ali i društvu.

BROJ KORISNIKA MAGENTE 1 BUSINESS I DALJE RASTE, SAD IMAMO VIŠE OD 20.000 TAKVIH POSLOVNIH KORISNIKA

 ??  ??
 ?? FILIP KOS/PIXSELL ??
FILIP KOS/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia