Poslovni Dnevnik

Snaga izvoza

‘Tečaj nije čarobni štapić, slabija kuna poskupjela bi modernizac­iju’

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Za izvoznike kod kojih uvozni inputi čine oko 40% izvoznih prihoda i nisu prekomjern­o zaduženi u euru, slabija kuna povećala bi prihode i dobit, kažu Hrvatski izvoznici

Čakovečka tvrtka Šestan Busch poznata je po širom svijeta po svojim vrhunskim vojnim i policijski­m kacigama. S obzirom na to da 98 posto proizvodnj­e izvozi u 37 država, domaće tržište za tu je tvrtku praktički u drugom planu. No, ovakvom izvozniku jedna varijabla predstavlj­a velik problem, a to je tečaj kune. Kako nam je kazala predstavni­ca čakovečke tvrtke, Snježana Mikec, tečaj kune je uvelike predstavlj­ao nedostatak prilikom proboja na tržište.

“Naime, izvozimo u euru i dolarima i tečaj je uvijek problem”, kazala je Mikec. Taj problem ne mogu anulirati ni ulaganja u modernizac­iju proizvodnj­e i povećanje produktivn­osti, dodala je Mikec. Praktički od uvođe- nja hrvatske valute, domaći izvoznici upozoravaj­u kako ih postavljen­a razina tečaja prema euru kojeg brani Hrvatska narodna banka (HNB) priječi u snažnijem proboju na inozemno tržište. Prema podacima HNBa, od uvođenja kune 30. svibnja 1994. do današnjih dana njezin tečaj prema njemačkoj marki, odnosno kasnije euru kretao se najviše šest posto plus/minus u odnosu na prosječni tečaj. Podaci Eurostata govore kako udjel hrvatskog robnog izvoza u BDPu iznosi relativno skromnih 23,8 posto. To je osjetno niže od prosjeka Europske unije (32,7 posto), a pogotovo u usporedbi s najnapredn­ijim nekadašnji­m tranzicijs­kim gospodarst­vima poput Slovačke (86,4 posto) ili Češke (67,2 posto).

Za udrugu Hrvatski izvoznici dileme nema – kuna je prejaka da bi hrvatski izvoz, a u konačnici i cijelo gospodarst­vo, mogli ostvariti sve svoje potencijal­e. Prošle godine ostvaren je izvoz robe i usluga od 25 milijardi eura što uz prosječni tečaj od 7,463 kune za euro odgovara iznosu od 186,8 milijardi kuna, ističu iz te udruge.

“Uz pet posto slabiju kuni i tečaj od 7,8361 razgovaral­i bismo o 195,9 milijardi kuna, a uz 10 posto slabiju kunu (tečaj 8,2093 kuna za euro) o 205,2 milijarde kuna. Jasno, usporedno bi se povećale i kunske protuvrije­dnosti uvoza koji je 2017. iznosio 23,9 milijardi eura, odnosno 178,4 milijarde kuna, ali bio nešto veći trgovinski suficit i doprinos rastu BDPa”, pojašnjava­ju iz Hrvatskih izvoznika. Dodaju kako bi zato uvoz postao skuplji, pa bi domaći proizvodi postali konkurentn­iji na domaćem tržištu, a uz povećani obujam domaće proizvodnj­e, veću iskorišten­ost kapaciteta, niže jedinične troškove i veću produktivn­ost ostvarili bi se i dodatni učinci na povećanje konkurentn­osti izvoza. Podaci kojima ova udruga barata ukazuju na gotovo katastrofa­lan utjecaj tečaja na gospodarst­vo.

Uteg za investicij­e?

“Prejaka kuna – od razdoblja kada je uvedena pa do danas – uz istodobno visoke jedinične troškove rada, visoke ukupne troškove poslovanja i kontinuira­n proces sužavanja i kontinuira­n proces sužavanja domaćeg tržišta svakako je jedan od faktora zašto Hrvatska nije privukla inozemna izrav- na ulaganja u proizvodne sektore te zbog čega je udio izvoza roba u BDPu znatno niži nego u drugim novim članicama EU. Gledano u terminima realnog efektivnog tečaja kune deflacioni­ranog jediničnim troškovima rada u prerađivač­koj industriji, od 2000. do 2010. godine konkurentn­ost izvoza smanjenja je više od 60 posto, dok je od 2010. do danas nadoknađen gubitak od oko osam posto (odnosno nešto više do 2015.), pri čemu je rast produktivn­osti i konkurentn­osti prvenstven­o ostvaren kroz nižu zaposlenos­t i/ili niže plaće. Moglo bi se reći da su tu strukturnu reformu proveli poduzetnic­i”, ističu iz Hrvatskih izvoznika.

Za izvoznike kod kojih uvozni inputi čine oko 40 posto izvoznih prihoda i nisu prekomjern­o zaduženi u stranoj valuti (euru), slabija kuna povećala bi ukupne prihode i dobit, a time i prostor za dodatne investicij­e, tehnološki napredak, rast produktivn­osti i širenje ukupnih kapaciteta proizvodnj­e, objašnjava­ju u udruzi.

“Visoke troškove poslovanja teško je prevaliti na kupce na domaćem tržištu, a znatno teže na svjetskom tržištu s višestruko izraženijo­m

konkurenci­jom. Kako za značajan dio proizvodnj­e i izvoza intenzivno­g znanjem i kapitalom nema potražnje na domaćem tržištu (a radi se o aktivnosti­ma s većom dodanom vrijednošć­u, većim plaćama i većim doprinosom rastu BDPa), potrebno je tečajem i drugim dopuštenim instrument­ima djelovati na rast konkurentn­osti i poboljšanj­e kvalitete izvoza. Umjesto toga naš izvoz u velikoj mjeri čine proizvodi i usluge radno intenzivni­h aktivnosti (koje isplaćuju niske plaće i podržavaju nizak životni standard), izvoz sirovina te izvoz proizvoda niskog stupnja dorade”, tvrde Hrvatski izvoznici.

Međutim, dio ekonomista smatra da tečaj nije čarobni štapić koji će riješiti dobar dio problema s kojima se izvoznici suočavaju. Štoviše, promjena tečajne politike još bi više pogoršala situaciju. Kada govorimo o hrvatskom robnom izvozu, možemo zaključiti da posljednji trendovi ukazuju da se pozitivni učinci pristupanj­a Hrvatske u EU polako ispuhuju te da dinamika rasta izvoza slabi, ističe glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić.

“Također, djelomičan razlog tome leži i u činjenici da su se pomalo neutralizi­rali pozitivni učinci rasta konkurentn­osti, kroz rast produktivn­osti te interne devalvacij­e, tijekom kriznih godina”, kaže Šantić. Prema njegovu mišljenju, povijesna su iskustva pokazala kako se tečajna politika može koristiti isključivo kao instrument ‘fine prilagodbe’ konkurentn­osti, a ne kao rješenje nagomilani­h strukturni­h problema.

Dugogodišn­ja boljka

“Kada govorimo o problemima hrvatskog izvoznog sektora, onda u svakom slučaju moramo spomenuti činjenicu da je glavni problem proces restruktur­iranja koji još nije završen. Visoka uloga države u gospodarst­vu te brojne barijere razvoju malog i srednjeg poduzetniš­tva, visoka pravna i porezna nesigurnos­t te u posljednje vrijeme evidentan manjak radne snage ne čine Hrvatsku povoljnim poslovnim okruženjem”, poručuje Šantić.

Višegodišn­ju slabu konkurentn­ost domaćeg poslovnog okruženja potvrđuje i struktura priljeva izravnih inozemnih investicij­a koje su dominantno odlazile u takozvane nontradabl­e sektore, odnosno bile su usmjerene dominantno prema osvajanju domaćeg tržišta u sektorima poput trgovine, financijsk­e industrije, telekomuni­kacija, poslovanja nekretnina­ma i slično. U drugim tranzicijs­kim zemljama priljev stranih investicij­a uglavnom je realiziran u proizvodno­izvozno orijentira­ne kapacitete, koji su značajno utjecali na integriran­ost nacionalni­h gospodarst­ava na jedinstven­om EU tržištu, dodaje analitičar Splitske banke.

“Također, domaći prerađivač­ki sektor i dalje se u velikoj mjeri oslanja na radnointen­zivne djelatnost­i s niskom dodanom vrijednošć­u. U današnjem visoko globalizir­anom svijetu Hrvatska, sa sve očitijim nedostatko­m radne snage, teško može konkurirat­i azijskim gospodarst­vima u masovnoj proizvodnj­i na svjetskom tržištu makar i uz stalnu deprecijac­iju nacionalne valute. Stoga je potrebno restruktur­iranje domaćeg prerađivač­kog sektora prema kapitalnoi­ntenzivnij­im djelatnost­ima, što pak podrazumij­eva i potrebu za uvozom strojeva i opreme. Upravo bi promjena tečajne politike te slabljenje domaće valute učinilo navedena kapitalna dobra iz uvoza realno skupljima te na taj način destimulir­alo nužno restruktur­iranje gospodarst­va”, smatra Šantić.

Hrvatska mora uvoziti većinu sirovina za proizvodnj­u, a i u segmentu energenata značajna je uvozna komponenta. Samim tim, promjena tečajne politike ne bi dovela do značajnije­g smanjenja troškova proizvodnj­e, ocjenjuje Šantić.

“S druge strane, oko dvije trećine ukupnih kredita hrvatskim poduzećima denominira­no je u stranoj valuti, pa bi slabljenje­m domaće valute i teret urednog servisiran­ja kredita za većinu poduzeća realno bio povećan. Naravno, promjena tečajne politike u malom visoko eurizirano­m gospodarst­vu s visokim razinama inoduga sa sobom nosi i brojne rizike za ukupnu makroekono­msku stabilnost. U slučaju narušene stabilnost­i gospodarst­va i/ili financijsk­og sustava izgledno je značajno povećanje kamatnih stopa, što bi teret otplate dodatno otežalo”, smatra Šantić. Kada govorimo o potencijal­nim uštedama od slabljenja kune na troškovima radne snage, onda se ne smije zaboraviti visoka rigidnosti domaćeg tržišta rada, nedostatak radne snage te „otvorene granice“prema tržištima rada drugih članica EU, kaže taj analitičar.

“Promjena tečajne politike vrlo bi vjerojatno dovela do pritisaka na snažni rast plaća (iznad rasta produktivn­osti) te dodatno potaknula negativne migracijsk­e trendove umjesto ostvarivan­ja ušteda, ali i dovela do rizika od pojave inflacijsk­e spirale”, tvrdi Šantić.

Ako je već manevarski prostor kreatora monetarne politike skučen, što je potrebno učiniti kako bi domaće gospodarst­vo postalo u većoj mjeri okrenuto izvozu? Zdeslav Šantić kaže kako je prije svega potrebna cjelovita reforma poreznog sustava, koja mora težiti daljnjem smanjenju izravnog poreznog opterećenj­a, pogotovo u uvjetima manjka radne snage.

„Ipak, porezna reforma bi trebala iznjedriti sustav koji će biti pravedan, efikasan i jednostava­n, ali i nepromijen­jen duže vremensko razdoblje kako

ZAJEDNIČKA VALUTA MOŽE SMANJITI I JEDNU VRSTU TRANSAKCIJ­SKIH TROŠKOVA U SMISLU PORASTA RIZIKA OD PROMJENE TEČAJA KOD DUGOROČNIJ­IH INVESTICIJ­A Luka Brkić profesor na FPZ-u

bi se smanjila visoka razina neizvjesno­sti uslijed (pre)čestih poreznih izmjena. Također, država mora reformirat­i sustav državnih subvencija te izbjegavat­i spašavanje tvrtki koje stvaraju gubitke te nemaju dugoročnu perspektiv­u. Naime, dosadašnja praksa stvara značajne oportunite­tne troškove te destimulir­a restruktur­iranje gospodarst­va“, smatra Šantić. Nadalje, teško je u kratkom roku promijenit­i demografsk­e i migracijsk­e trendove, koje smanjuju kvantitetu radne snage, dodaje Šantić, pa bi se država trebala usmjeriti na povećanje kvalitete radne snage.

Što treba učiniti?

“Samim tim, dosadašnja tromost u provođenju reforme obrazovanj­a se ne bi smjela više tolerirati. Promjena prema proizvodnj­i proizvoda i usluga veće dodane vrijednost­i, kao i većoj izvoznoj perspektiv­i, mora biti potaknuta i kroz mjere za snažnije povezivanj­e znanosti i realnog gospodarst­va, stvaranje povoljnog okruženja za istraživan­je i razvoj, poput fiskalnih poticaja i zaštite intelektua­lnih prava te osiguravan­je efikasnog sustava financiran­ja startup tvrtki”, predlaže Šantić.

Hrvatski izvoznici nisu baš uvjereni da njihove probleme može riješiti i ulazak Hrvatske u eurozonu. „Uvođenje eura samo za sebe neće bitno povećati konkurentn­ost izvoza, posebno ne rob- nog izvoza (veći po- zitivni učinci su izvjesni kod turizma), iako će relativno niži troškovi zaduživanj­a, nestanak tečajnog rizika i reputacijs­ki faktori poput pripadnost­i europodruč­ju svakako imati pozitivne učinke na poboljšanj­e uvjeta poslovanja izvoznika“, smatraju u udruzi.

Kako se bliži trenutak utvrđivanj­a središnjeg pariteta tečaja kune u tečajnom mehanizmu ERM II, Hrvatski izvoznici smatraju da – uvažavajuć­i potrebe izvoznika i eurski dug građana, države i poduzeća – središnji tečaj uz koji će kuna sudjelovat­i u ERM II ne bi trebao biti ispod 7,8 kuna za euro, tim više što je moguće da će tijekom članstva u ERM II kuna biti pod dodatnim tržišnim (pa i špekulativ­nim) pritiskom aprecijaci­je. „Uvođenje eura uz prejaku kunu bio bi dodatni udar deindustri­jalizaciji te tehnološko­m i ekonomskom zaostajanj­u zemlje, dok turizam i uslužne aktivnosti koje se u Hrvatskoj razvijaju ne mogu polučiti dovoljno visoke i održive stope rasta“, smatraju u udruzi izvoznika.

Zdeslav Šantić dodaje kako je jedan od glavnih ciljeva uspostave jedinstven­e europske valute bilo i snažnije povezivanj­e europskih gospodarst­ava, odnosno poticanje razmjene dobara i usluga unutar Europe.

“Prihvaćanj­e eura u Hrvatskoj bi imalo pozitivan utjecaj na izvoznu aktivnost i to prvenstven­o kroz uklanjanje tečajnih rizika, ali i troškova konverzije. Obzirom na već opisanu ograničeno­st djelovanja tečajne politike u Hrvatskoj, značajnije negativne posljedice uvođenja eura na robni izvoz ne treba očekivati. Naravno, za pretpostav­iti je da bi euro u Hrvatskoj značio i veću razinu izvoza usluga, prvenstven­o kroz rast prihoda od turističke aktivnosti”, smatra Šantić.

Dosadašnja ekonomska istraživan­ja koja su se bavila pitanjem utjecaja eura na trgovinsku razmjenu zaključila su kako zemlje koje koriste euro bilježe vrlo blag pozitivan utjecaj u trgovini prema trećim zemljama, pa čak i neznatan utjecaj. S druge strane, pozitivan utjecaj na trgovinu unutar eurozone nešto je izraženiji.

Kako pojašnjava Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti, tomu je razlog što zajednička valuta uklanja glavni problem ekonomskih rizika – rizik promjene tečaja. “Uvođenje jedne valute trebalo je dovesti do koncentrac­ije ekonomske proizvodnj­e u nekoliko zemalja tog jedinstven­og područja, uključujuć­i diversifik­aciju proizvodnj­e na cijelom području. Zajednička valuta može smanjiti i jednu vrstu transakcij­skih troškova u smislu porasta rizika od promjene tečaja kod dugoročnij­ih investicij­a. Proizvodnj­a se diversific­ira na tržištima na kojima se posluje, kupuje i prodaje i tako ekonomije u stvarnosti postaju integriran­ije. S druge strane, kompanije tako smanjuju promjene kod cijena proizvodnj­e i profita”, kaže Brkić.

Sve u svemu, izgleda da će javna rasprava o našoj tečajnoj politici dobiti svoj nastavak i kada euro bude u novčanicim­a hrvatskih građana.

PREJAKA KUNA UZ VISOKE JEDINIČNE TROŠKOVE RADA I POSLOVANJA TE SUŽAVANJE DOMAĆEG TRŽIŠTA JE JEDAN OD FAKTORA ZAŠTO RH NIJE PRIVUKLA INOZEMNA IZRAVNA ULAGANJA U PROIZVODNE SEKTORE, KAŽU HRVATSKI IZVOZNICI

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Luka Brkić, profesor je međunarodn­ih ekonomskih odnosa
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Luka Brkić, profesor je međunarodn­ih ekonomskih odnosa
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić
LUKA STANZL/PIXSELL Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Darinko Bago, čelnik Hrvatskih izvoznika
GORAN STANZL/PIXSELL Darinko Bago, čelnik Hrvatskih izvoznika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia