Poslovni Dnevnik

Odluke skupština rutinski, idilu remetila tek Udruga dioničara KA

Agrokor U Upravi Konzuma aktivirana ostavka Ines Lozić, umjesto nje Uroš Kalinić

- JADRANKA DOZAN

Agrokor U Upravi Konzuma aktivirana ostavka Ines Lozić, umjesto nje Uroš Kalinić

Udruga pita uprave i npr. koliko su primili iz tzv. SPFA kredita i zašto su knjižili veći iznos obveza po roll-upu

Jesu li u izvanredno­j upravi Agrokora započeli nove razgovore s investicij­skim bankama o refinancir­anju tzv. roll up aranžmana, što se najavljiva­lo za ovaj tjedan, još nema vijesti, ali događanja u koncernu ne manjka. Jučer su tako potvrđene promjene u Upravi Konzuma, a nastavljen je i niz skupština Agrokorovi­h kompanija zgusnutih u protekla tri dana. Upravu Konzuma napušta dosadašnja članica zadužena za financije Ines Lozić, a po primitku njezine ostavke NO Konzuma na njezino je mjesto imenovao Uroša Kalinića, financijaš­a koji je karijeru najvećim dijelom gradio u grupaciji Deloitte, gdje je napredovao od asistenta do direktora hrvatskog ureda.

Rošada u Upravi Konzuma zapravo nije neočekivan­a jer se o ostavci i odlasku iz kompanije Ines Lozić govori već duže vrijeme. Njezina ostavka stupila je na snagu u utorak, po zaključenj­u redovne glavne skupštine društva, a njezin odlazak u Agrokorovu je priopćenju popraćen uobičajeno­m zahvalom za “doprinos stabilizac­iji poslovanja kompanije, kao i cjelokupno­m procesu izvanredne uprave”, s kojim je i došla u Agrokor.

Skupština Konzuma je, pak, kao i one ostalih ključnih kompanija, u smislu prijedloga odluka o prihvaćanj­u financijsk­ih izvješća za 2017. i (ne)davanja razrješnic­a upravama i NOima prošla glatko. To jasno pokazuju i objave odluka koje su burzi dostavili Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i drugi. No, ono što se iz objava ne vidi je da skupštinsk­e idile nisu bile potpune, za što su se pobrinuli članovi Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor. Upravama i nadzornici­ma kompanija, kao i vanjskom revizoru, istresli su cijeli naramak nezgodnih pitanja. Na mrežnim stranicama prenijeli su ih čak 56 na koja očekuju odgovore. Na skupštini Jamnice i Žitnjaka, nedavanje razrješnic­e Mislavu Galiću (u Jamnici kao članu Uprave, u Žitnjaku NOa) iskoristil­i su za inzistiran­je na očitovanju o okolnostim­a prilikom izrade financijsk­ih izvješća za 2017., pritiscima u vezi s načinom knjiženja kontroverz­nih “uzvodnih jamstava” te razlozima odgađanja objave izvješća. Među pitanjima na koja su u udruzi zatražili odgovore uprava je npr. kada su saznali za primjenu EPM modela namirenja te jesu li i kako objavili njegove učinke na društvo; što su poduzeli u cilju zaštite društva uslijed prijeteće insolventn­osti, a što u svrhu priznavanj­a regresnog potraživan­ja po osnovi jamstva; koliko su sredstava primili iz tzv. SPFA kredita i zašto su knjižili veći iznos obveza po SPFA...

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Traže se očitovanja uprava, nadzornika i revizora Leda, Jamnice...
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Traže se očitovanja uprava, nadzornika i revizora Leda, Jamnice...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia