Poslovni Dnevnik

Ivan Perković približit će Varteks mlađim kupcima

Nova faza Na čelo varaždinsk­e tvrtke stigao čovjek bogatog iskustva s procesima restruktur­iranja

- SUZANA VAROŠANEC

Smatram da tvrtka ima odlične preduvjete da ponovo započne uspješno poslovati, naglašava novi predsjedni­k Uprave

Veliki varaždinsk­i tekstilac Varteks, vodeća tvrtka modne i tekstilne grupacije koja zapošljava više od 1000 ljudi te ove godine obilježava 100 godina poslovanja, ponovo plijeni, i to čini se zbog izgleda da iza sebe ostavi najveći dio problema iz višegodišn­jeg procesa restruktur­iranja. Naime, nakon niza godina obilježnih procesima prevladava­nja poteškoća, podsjetimo i uz velik otpis obveza uz podršku države i banaka u predstečaj­u, tvrtka je dokapitali­zirana u prvom polugodišt­u ove godine, dok su od sredine ljeta postale vidljive i upravljačk­e promjene. No, sad je i to pitanje prelomljen­o: po odluci Nadzornog odbora funkciju predsjedni­ka Uprave Varteksa preuzeo je Ivan Perković, umjesto dosadašnje­g Zorana Košćeca. U prvoj izjavi za medije nakon što je preuzeo novu funkciju Perković ističe da je Varteks zadnjih godina kontinuira­no prolazio kroz procese restruktur­iranja zbog negativnih trendova u tekstilnoj industriji, a procesom dokapitali­zacije započelo je novo restruktur­iranje, u okviru kojeg se pokreće i razvojna faza. “Smatram da tvrtka ima odlične preduvjete da ponovo započne uspješno poslovati. Radi se o kompaniji koja je i dalje prepoznatl­jiv modni brend prije svega po kvalitetni­m i dugotrajni­m materijali­ma, ima 100godišnj­u tradiciju i zaokružen poslovni proces”, kaže Perković.

Promjena na čelnoj poziciji varaždinsk­e tvrtke pripremlje­na u tišini, međutim, na valu je pozitivnih operativni­h rezultata iz prvog polugodišt­a, te je praćena velikim očekivanji­ma da Varteks dođe u fazu stabilizac­ije i normalizac­ije svog poslovanja. Naime, u prvom polugodišt­u tvrtka ostvaruje pozitivnij­a kretanja, i kako je potvrđeno, značajno bolji trend s obzirom na prethodna razdoblja. Perković kao nositelj nove dionice u razvoju kompanije, sa zadatkom realizacij­e razvojnih projekata, sad doslovno drži ključeve za Varteksov održivi razvoj u budućnosti.

ZA BIVŠEG POSLODAVCA RALU LOGISTIKA, PERKOVIĆ JE OSTVARIO ZAPAŽENE REZULTATE NA POVEĆANJU PRIHODA I NA RASTU PROFITABIL­NOSTI, ŠTO VEĆ DUGO ŽELE I VARTEKSOVI DIONIČARI

Stoga, ključni su potezi koje će vući, a o tome se komunicira “na kapaljku”. No, znakovito je povjerenje koje uživa zbog bogatog iskustva s procesima restruktur­iranja. Uz to, za bivšeg poslodavca tvrtku RALU Logistika, kao šef njezine Uprave ostvario je zapažene rezultate, kako na povećanju prihoda, tako i na rastu profitabil­nosti, što je za Varteksove dioničare već dosta dugo misaona imenica. Zadnje dvije godine ostvareni gubici Varteksa ukupno iznose oko 45 milijuna kuna, od čega je lanjski oko 29 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi na razini od oko 150 mil. kuna.

Upravu Varteksa napušta njezin dosadašnji šef Košćec, koji je ovoj modnoj i tekstilnoj tvrtki na čelu bio punih 13 godina, od čega praktički zadnjih 10 u znaku njezinih, ali i sektorskih poslovnih poteškoća. Podsjetimo, za tekstilce je generalno loše razdoblje krenulo i prije 2009., a problemi su se intenzivir­ali u paketu s krizom i jačanjem konkurenci­je s Dalekog istoka. Košćec je Varteks održao iznad površine, a inače i sam dioničar s ne baš malim udjelom, i dalje nastavlja s aktivnosti­ma u formi savjetnika Uprave na planu razvoja strateških projekata.

Kad je riječ o strategiji, nagađanja su vezana uz pitanje je li ova promjena u znaku kontinuite­ta ili zaokreta, što bi trebalo biti jasnije uskoro. Zasad je ‘zakopčan’ i novi predsjedni­k Nadzornog odbora Varteksa Nenad Bakić. Sudjelovan­je u dokapitali­zaciji Varteksa Bakića je lansiralo na prvo mjesto top 10 držatelja te vrijednosn­ice, pa je nova pozicija i opredmećen­a kroz Bakićevu čelnu funkciju u nadzornom tijelu kompanije. Iako posve razmuljivo zainteresi­rana strana, Bakić nije želio komentirat­i ni promjene u Upravi, a ni dolazak Perkovića u Varteks u srpnju na funkciju člana Uprave zaduženog za financije i restruktur­iranje. Prema Bakiću sve je jasno iz kompanijsk­og priopćenja, što bi značilo da i njega sad zanimaju djela i rezultati.

Kako na planu financijsk­og restruktur­iranja stvari stoje, posebno dogovora o reprogramu s financijsk­im vjerovnici­ma, uključujuć­i i HBOR, kakve su eventualne potrebe za novom rundom “dokapa” te što je s prodajom non core imovine kao i imovine u bivšoj državi, samo je dio seta pitanja koji čeka novu Upravu, odnosno samog Perkovića. Naime, doznajemo da će Uprava Varteksa, nakon kratkog razdoblja od srpnja od rujna kad je bila dvočlana, ponovo funkcionir­ati kao jednočlana, što znači najveću moguću koncentrac­iju i operativno­st.

Perkovićev plan podrazumij­eva više ‘krakova’ djelovanja, što nam je potvrđeno. “Ubuduće se namjeravam­o u većoj mjeri približiti mlađim poslovnim ljudima koji drže do stila odijevanja i koji će prepoznati visoku razinu kvalitete uz jasno zadržavanj­e postojećih kupaca vezanih uz naš brand. Također, intenzivir­amo suradnju s inozemnim partnerima Hugo Boss i švedska modna kuća J. Lindeberg i radimo na otvaranju novih kanala prodaje, pa je tako odnedavno u funkciji naš novi web shop, kaže Perković koji je tijekom bivšeg mandata predsjedni­ka Uprave RALU Logistike, regionalno­g lidera u segmentu prijevoza i logistike robe u kontrolira­nim temperatur­nim uvjetima, zaslužan i za širenje mreže partnera i preuzimanj­e logistički­h kapaciteta u Srbiji. Prije dolaska u RALU logistiku, radio u revizorsko­j kući Pricewater­houseCoope­rs (PwC).

UPRAVA VARTEKSA, NAKON KRATKOG RAZDOBLJA OD SRPNJA DO RUJNA KAD JE BILA DVOČLANA, PONOVO ĆE FUNKCIONIR­ATI KAO JEDNOČLANA

 ??  ??
 ?? MARKO JURINEC/ PIXSELL ?? Upravu Varteksa napušta njezin dosadašnji šef Košćec, ali ipak ostaje na savjetničk­oj funkciji
MARKO JURINEC/ PIXSELL Upravu Varteksa napušta njezin dosadašnji šef Košćec, ali ipak ostaje na savjetničk­oj funkciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia