Poslovni Dnevnik

Novi fond Raiffeisen­a jurit će više prinose američkog duga

U skladu s trendom Hanfa odobrila osnivanje Raiffeisen USD 2021 Bond fonda

- TOMISLAV PILI

U skladu s trendom Hanfa odobrila osnivanje Raiffeisen USD 2021 Bond fonda

Situacija na tržištu dolarskih obveznica u odnosu na dolarske kamatne stope ide u prilog pokretanju fonda

Uskladu s trendom rastućeg zanimanja domaćih ulagača za obvezničke fondove Raiffeisen Invest odlučio je pojačati svoju ponudu te vrste investicij­skih fondova. Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) na sjednici u utorak odobrila je tom društvu osnivanje i upravljanj­e fondom Raiffeisen USD 2021 Bond.

Već naziv fonda sugerira da se radi o fondu s trogodišnj­im rokom trajanja i fokusom na američke obveznice. U Hanfinom rješenju stoji kako je prospektom fonda navedeno da će ulagati preko 51 posto neto imovine u državne obveznice Republike Hrvatske, drugih zemalja članica Europ- ske unije i SADa. Iz prospekta proizlazi da je cilj ostvarivan­je prinosa od šest posto u dolarima u razdoblju tri godine što daje prosječni godišnji prinos od 1,96 posto. Iz Raiffeisen Investa pojašnjava­ju kako trenutna situacija na tržištu dolarskih obveznica u odnosu na dolarske kamatne stope, koje banke nude na štednju, idu u prilog pokretanju dolarskog fonda. “U situaciji kada se još k tome definira rok trajanja fonda, s politikom duracije je dosta izgledno unaprijed procijenit­i povrat u određenom periodu. Iz toga razloga smo u investicij­ski cilj naveli ciljanu minimalnu cijenu fonda u tri godine. Osim toga, ograničeni­m trajanjem fonda, te odgovaraju­ćom politikom dospijeća, nastojat ćemo eliminirat­i negativan utjecaj mogućeg daljnjeg rasta kamatnih stopa na cijenu obveznica”, ističu iz tog društva.

Na pitanje je li strategija ulaganja u američke obveznice potaknuta trendom povećanja kamatnih stopa Feda, iz Raiffeisen Investa kažu da je, kao rezultat različitih monetarnih politika Feda i ECBa, razina dolarskih kamatnih stopa već neko vrijeme značajno viša od razine eurskih kamatnih stopa. “Ovo je prvi dolarski fond u našoj ponudi, te smatramo da trenutne razine prinosa dolarskih dužničkih vrijednosn­ih papira, kao rezultat restriktiv­ne monetarne politike Feda, idu u prilog pokretanju dolarskog fonda”, kažu iz Raiffeisen Investa.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Ovo je prvi dolarski fond u ponudi Raiffeisen Investa
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Ovo je prvi dolarski fond u ponudi Raiffeisen Investa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia