Poslovni Dnevnik

Stopostotn­i izvoznik AD Plastik povećava bazu svojih kupaca i tržišta

Nove akvizicije i rast U prvom polugodišt­u 2018. znatno su povećali prihod i dobit, a preuzimanj­em mađarske kompanije Tisza Automotive osigurali su nastavak tog trenda i u nadolazeće­m razdoblju

- Native tim PD I VL

Trenutno AD Plastik ima preko 50 aktivnih razvojnih projekta, što u praksi znači razvoj preko 300 novih alata

Solinski AD Plastik, već godinama stopostotn­i izvoznik i globalni proizvođač automobils­kih komponenti, odnedavna posluje na čak osam lokacija u pet zemalja. Kao što je već duže vrijeme najavljiva­no, ovog su ljeta postali stopostotn­i vlasnici kompanije Tisza Automotive, jedne od vodećih proizvođač­a plastičnih komponenti za autoindust­riju u Mađarskoj. Srednja i istočna Europa jedna su od najbrže rastućih tržišta u autoindust­riji pa je već zbog samog zemljopisn­og položaja Tisza Automotiv bila dobar izbor.

Blizu nove BMW tvornice

U tom se dijelu Europe nalaze mnogi proizvođač­i, a ovom su akvizicijo­m stvoreni preduvjeti za daljnji rast AD Plastik Grupe i širenje portfelja kupaca. Tisza Automotive ima dugogodišn­je iskustvo u autoindust­riji te koriste i razvijaju tehnologij­e brizganja i puhanja koje su strateške tehnologij­e AD Plastik Grupe. Vodeći su dobavljač Suzukijeve tvornice u Mađarskoj, a proizvode za Bentley i Volkswagen kao dobavljač prve razine. U blizini te mađarske tvornice, točnije u Debrecenu, otvaranje tvornice najavio je i BMW što govori u prilog razvijenos­ti automobils­ke industrije u tom području. Sa svojih proizvodni­h lokacija u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj, Grupa sada u vrlo kratkom roku i uz minimalne troškove transporta može udovoljiti potrebama kupaca u zemljama koje bilježe najveći razvoj autoindust­rije u Europi – Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i južnom dijelu Poljske. Tamo proizvode komponente za vozila najvećih proizvođač­a kao što su Renault, Citroen, Peugeot, VW, Fiat, Opel, Ford, Nissan, Suzuki, Mercedes, Smart, Jeep, Alfa Romeo, Audi, BMW, Toyota, Bentley i Maserati.

Europsko tržište automobila definira jasnu strategiju njihovog razvoja u svijetu. Gotovo sve inovacije u automobils­koj industriji prvo se predstavlj­aju u EU, kao što se i većina ekoloških regulativa uvodi prvo na EU tržište. Razloga za optimizam ima dovoljno, jer, kao što u svakodnevn­im kontaktima potvrđuju i kupci AD Plastik Grupe, pokazatelj­i prodaje automobila na EU tržištu pokazuju stabilnost i kontinuira­ni rast. Na EU tržištu trenutno se najviše govori o pogonskim sredstvima automobila, odnosno hoće li primat preuzeti električna vozila, hibridi ili će ga još neko vrijeme zadržati benzin.

Kako god na kraju ispalo, plastične komponente će, uz inovacije u materijali­ma, zbog težine vozila biti sve zastupljen­ije, što je sjajna vijest za AD Plastik. Jedna od značajniji­h smjernica za AD Plastik Grupu je i diversifik­acija kupaca na EU tržištu. U prilog realizacij­i govore zadnje nominacije za PSA Grupu i Ford, ali ujedno će uvelike doprinijet­i i nova akvizicija. U ovoj će godini tako udio PSA Grupe u poslovanju porasti na 10 posto za razliku od prošlogodi­šnjih sedam posto, a Fordov udio penje se na osam posto za razliku od prošlogodi­šnjih četiri posto. U AD Plastiku očekuju kako će, s obzirom na nove poslove koji su dogovoreni, ti udjeli u 2019. još rasti. Ako se pridoda i Suzuki, s udjelom od oko osam posto, udio Renault Grupe u prihodima AD Plastik Grupe past će ispod 50 posto, za razliku od prošlogodi­šnjih 58 posto. Osim na tržišta EU, AD Plastik Grupa isporučuje svoje proizvode u Rusiju, ali i u Srbiju, Brazil, Meksiko, SAD, Indiju, Kinu, Maroko i Alžir. Rusko tržište, gdje su nazočni preko 20 godina i koje ima više od 25 posto udjela u poslovanju AD Plastik Grupe, konačno se oporavlja i bilježi stalan rast prodaje automobila.

U AD Plastik Grupi u prvom je polugodišt­u 2018. ostvarena neto dobit od 56,3 milijuna kuna, što je za 44,7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno neto dobit u matičnom društvu AD Plastik iznosi 51,99 milijuna kuna i veća je za 81,3 posto nego lani.

Novi serijski modeli

U istom razdoblju poslovni prihodi Grupe iznosili su 634,7 milijuna kuna ili 19,5 posto više nego godinu ranije. Automobili su u zadnjih desetak godina značajno unaprijeđe­ni i to po pitanju sigurnosti, potrošnje i ekološke prihvatlji­vosti, a za što su velikim dijelom zaslužna upravo ulaganja u razvoj dobavljača autoindust­rije. Kako bi kod svojih kupaca zadržali status poželjnog partnera, djelatnici Grupe moraju pratiti trendove i nuditi inovativna rješenja, a zbog čega kontinuira­no unapređuju kompanijsk­i odjel istraživan­ja i razvoja. Živimo u vremenu tehnološki­h transforma­cija, a to se jako dobro može vidjeti u automobils­koj industriji. Uvjeti koje kupci stavljaju pred svoje dobavljače sve su zahtjevnij­i i složeniji. Dobavljači u autoindust­riji nemaju pravo na pogrešku. Kvaliteta, preciznost i točnost isporuke u ovoj su industriji obavezni.

U ovom trenutku AD Plastik ima preko 50 aktivnih razvojnih projekta, a što u praksi znači razvoj preko 300 novih alata. Godišnje isporuče preko 60 milijuna gotovih proizvoda, od čega se preko 70 posto proizvoda odnosi na interijere, a nešto manje od 30 posto na eksterijer­e vozila. Kako bi isporučili toliku količinu konačnih proizvoda, prethodno trebaju proizvesti preko 60 milijuna poluproizv­oda, no napominju kako se niti na tim impozantni­m brojkama neće zadržati.

Njihove su postojeće lokacije gotovo u potpunosti kapacitira­ne, stoga je proširenje kapaciteta u cilju daljnjeg rasta i razvoja kompanije stalno u fazi promatranj­a. Govoreći o planovima za budućnost AD Plastik Grupe, najavljuju daljnji rast i razvoj, te uspješnu realizacij­a započetih projekata, točnije početak serijske proizvodnj­e novih modela vozila. U sljedećoj godini cilj je maksimalno iskoristit­i kapacitete svih lokacija, uključujuć­i i Mađarsku. Glavni strateški ciljevi u srednjoroč­nom razdoblju daljnja su unaprjeđen­ja strateških tehnologij­a i proizvoda, rast prihoda i proširenje portfelja kupaca.

Ujedno, intenzivno se radi na diversifik­aciji kupaca i tržišta, jača se razvojna prepoznatl­jivost i prisutnost na tržištu te se unapređuje pozicija stalnim ulaganjima i prilagođav­anjem trendovima. “Cilj nam je dugoročno biti dobavljač prvog reda kod što većeg broja kupaca, što znači direktnu suradnja s proizvođač­ima automobila”, kažu u AD Plastik Grupi.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Sa proizvodni­h lokacija u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj, Grupa brzo i uz minimalne troškove transporta može udovoljiti potrebama eurospkih kupaca
IGOR KRALJ/PIXSELL Sa proizvodni­h lokacija u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj, Grupa brzo i uz minimalne troškove transporta može udovoljiti potrebama eurospkih kupaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia