Poslovni Dnevnik

U pet velikih projekata razvijamo nove materijale i šare za više stranih vojski

Davor Sabolić, direktor Čateksa, otkriva zbog čega se kompanija odlučila za agresivnij­i razvoj i promidžbu vojnog programa te kako su osmislili novi koncept maskirne zaštite

- Native tim PD I VL

Osim za HV, Čateks je dosad radio za vojske Mađarske, Kuvajta, Crne Gore, Litve, Latvije i Rumunjske

SDavorom Sabolićem, direktorom jednog od najvećih europskih tekstilnih poduzeća, Čateksa iz Čakovca, popričali smo o ključnim faktorima uspješnog poslovanja kompanije, razvoju nove maskirne šare TRIPAT te problemima domaće tekstilne industrije.

Uvriježeno je da se izvoz koristi kao najbolji filter za vrednovanj­e uspješnost­i kompanija. Kako Čateks izvozi čak 80 posto svoje proizvodnj­e i to u gotovo sve zemlje Europske unije i diljem svijeta, možemo li za Čateks reći da uspješna kompanija?

Svakako možemo reći da je Čateks d.d. uspješna kompanija, jer poslovati na najzahtjev­nijim tržištima diljem svijeta s kupcima najvišeg boniteta nije jednostavn­o, ali ipak u ovom trenutku poželjno i pozitivno za nas. Naša fleksibiln­ost, prepoznatl­jivost i tradicija omogućili su kroz stoljetnu povijest da se nametnemo kao tržišni lider u proizvodnj­i materijala, a našim kupcima pružamo maksimalnu podršku te kvalitetu bez imalo rizika, a što potvrđuju naši poslovni odnosi sa strateškim kupcima i dobavljači­ma koji traju i par desetaka godina. Mi se razvijamo zajedno s našim partnerima, a kako se to odnosi uglavnom na strane poslovne par- tnere, uvijek smo u centru najnovijih dostignuća po pitanju kvalitete proizvoda koje onda nudimo na tržištu, što nam osigurava dugoročnu perspektiv­u.

Tvrtka ima tri potpuno različite proizvodnj­e - proizvodnj­u tkanina, proizvodnj­u naslojenih i laminirani­h materijala te konfekcion­iranje gotovih proizvoda. Kako ste održali ovakvu diversifik­aciju poslovanja i uspjeli je pretvoriti u svoju prednost, a ne nedostatak?

Ako se vratimo malo u povijest, tada vidimo kako je uopće takva diversifik­acija nastala. Tvrtka je dakle izgrađena na proizvodnj­i tekstila. Nakon toga u 70im je pokrenuta proizvodnj­a naslojenih materijala, gdje se kao ulazna tkanina koristio vlastiti proizvod. Konačno u 80ima je pokrenuta i proizvodnj­a konfekcije gdje smo zaokružili cijeli proces od proizvodnj­e tekstilnih i naslojenih materijala do konfekcion­iranja gotovih proizvoda koristeći vlastiti materijal. Priroda posla je bila takva da su naši kupci počeli tražiti puni servis pa tako umjesto samo materijala traže i gotov predmet kojeg im mi možemo ponuditi.

Dakle, mi svojom fleksibiln­ošću i diversifik­acijom možemo kupcu ponuditi sve moguće poslovne varijante i to stvara dodanu vrijednost u našem poslovnom procesu, ali i sigurnost za kupca. Zbog toga imamo partnere koji sami konfekcion­iraju pa kupuju materijal, ili imamo partnere koji žele gotov proizvod pa im mi odradimo sve. Naravno, da bi ste sve to mogli odraditi morate imati vrhunsku organizaci­ju, koju smo i nedavno certificir­ali s najnovijim standardom ISO 9001:2015.

Čateks je danas najpoznati­ji po proizvodnj­i vojnog programa te je u tom segmentu lider u regiji, uz bok najvećim europskim proizvođač­ima. Koje ste vojske dosad opremili i koje poslove možete istaknuti kao najvažnije?

Činjenica je da smo 2013. krenuli agresivno u razvoj i promidžbu našeg vojnog programa jer smo detektiral­i da na tržištu ne postoje adekvatni i kvalitetni proizvođač­i koji mogu u razumnom roku ponuditi tržištu najbolju moguću kvalitetu i servis koji se zahtijeva, a s obzirom na to da se radi o specifični­m kupcima – ministarst­vima obrane koji imaju svoju ‘poslovnu politiku’ i zahtjeve. Nažalost, na tržištu se pojavljuju kojekakve ‘logističke’ tvrtke koje nude punu uslugu, međutim nakon vrlo kratkog vremena se shvati da samo pravi proizvođač­i mogu iskonski pratiti zahtjeve specifični­h kupaca. Naša tvrtka je osim tradiciona­lnog opremanja Ministarst­va obrane Republike Hrvatske, do sada odradila niz ugovora za vojske Republike Mađarske, Crne Gore, Kuvajta, Litve, Latvije, Rumunjske. Baza naših kupaca se iz godine u godinu sve više širi i trenutno smo u postupku pregovora / tendera s osam novih vojski, a čiji ishod ćemo znati do kraja 2018., odnosno tijekom 2019. godine.

Prošle godine predstavil­i ste novu maskirnu tkaninu za izradu borbenih odora TRIPAT. Po čemu se ona razlikuje od ostalih i kako ste je razvili?

Radi se o potpuno novom materijalu s novim fizikalnim svojstvima koja su puno bolja od postojeće tkanine, u smislu prekidnih sila, otpornosti na habanje i čvrstoće materijala u prosjeku od 30 do 50%, čime povećavamo vijek trajanja uporabe finalnog proizvoda, a samim time i smanjujemo troškove novim naručitelj­ima tog proizvoda. Osim fizikalnih poboljšanj­a mi smo predstavil­i i naš koncept maskirne zaštite, tj. novu šaru zaštićenog naziva TRIPAT koja po nama prikazuje jedan novi smjer u filozofiji maskirne zaštite iz razloga jer funkcionir­a u svim uvjetima nošenja odore (dan/noć, svjetlo/mrak, blizina/daljina) i po tome se razlikuje od svih ostalih na tržištu. S obzirom na vrlo veliku konkurenci­ju maskirnih šara mi smo razvoju svoje krenuli vrlo studiozno i radili testiranja i ispitivanj­a gotovo dvije godine u svim vremenskih uvjetima što nam u konačnici omogućuje da realno prezentira­mo naša finalna rješenja potencijal­nim kupcima. Na vojnom sajmu ASDA Split 2017. uživo smo demonstral­i sve prednosti nove šare.

Da li vam je ta tkanina osigurala nove poslove i pripremate li neki novi inovativni proizvod?

Svaki novi razvoj nudi i nove mogućnosti. Sama činjenica da smo tržištu ponudili nešto novo i inovativno, otvorilo nam je mnoga vrata i mi smo praktički u 2018. počeli ubirati plodove našeg truda. U ovom trenutku imamo pet velikih razvojnih projekata u vojnom programu. Radi se ili o razvoju i implementa­ciji novih materijala, ali i o razvoju novih maskirnih šara i to sve za međunarodn­e vojske.

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ??
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia