Poslovni Dnevnik

Ruska braća prodala Perutninu Ptuj Ukrajincu

Vodeći ukrajinski proizvođač peradi MHP ponudio je najveću cijenu

-

Nedavno se u slovenskim medijima kao mogući kupac spominjao najveći europski proizvođač peradi francuska grupa LDC

Čini se da su braća Andrej i Evgenij Zubicki, vlasnici ruskog Industrial Metallurgi­cal Holdinga (IHM), koji u Sloveniji ima Slovensku industriju čelika (Sij) i Perutninu Ptuj, privremeno zakopala ratne sjekire i odlučili prodati slovenskog proizvođač­a hrane od peradi. Kupac je ukrajinski MHP, jedna od vodećih kompanija u međunarodn­oj poljoprivr­ednoj i prehramben­oj industriji, priopćili su iz grupe MHP, javljaju slovenski mediji.

Najavljuju ulaganja

MHP grupa, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini, slovenskoj je Agenciji za zaštitu konkurenci­je podnijela prijavu koncentrac­ije za stjecanje udjela u Perutnini Ptuj. Kompanija najavljuje da će Perutninu Ptuj, sa 3600 zaposlenih, a koja je jaki brend s važnim udjelom peradarski­h proizvoda s dodanom vrijednošć­u, u sljedećim godinama podržati investicij­ama i daljnjim razvojem.

Prema neslužbeni­m informacij­ama Dela, MHP je za 91% udjela u Perutnini Ptuj ponudio daleko najvišu cijenu. Ne- davno se u medijima kao mogući kupac spominjao najveći europski proizvođač peradi, francuska grupa LDC. Kupovna cijena za Perutninu Ptuj ni- je poznata, ali Delo navodi da će SIJ ostvariti dobit prodajom jer je slovensku tvrtku kupio za oko 70 milijuna eura, a krajem prošle godine Sij je investicij­u u Perutninu procijenio na 82 milijuna eura. Vlasnik ukrajinsko­g MHPa je milijarder Jurij Kosiuk. Forbes je Kosiuka svrstao na 1561. mjesto najbogatij­ih ljudi s imovinom koja je procijenje­na na 1,4 milijarde dolara. Jurij Kosiuk je trgovao žitaricama nakon raspada Sovjetskog Saveza da bi se prebacio na perad 1998. godine. MHP je preuzeo 2008. godine i sada je vlasnik oko 77% dionica kompanije koja je uvrštena na Londonsku burzu.

Raste prihod MHP-a

U prvoj polovici 2018. godine MHP je povećao prihod za 16% na 694 milijuna dolara.

Perutnina Ptuj lani je ostvarila prihod od oko 257 milijuna eura, što je za 4,8% više nego 2016. godine. Matična kompanija ostvarila je nešto manje od 8 milijuna eura dobiti. Grupa se sastoji od 19 tvrtki u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

VLASNIK UKRAJINSKO­G PREHRAMBEN­OG DIVA MHP-A JE MILIJARDER JURIJ KOSIUK, S IMOVINOM KOJU FORBES PROCJENJUJ­E NA 1,4 MILIJARDI DOLARA

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL ?? Perutnina Ptuj lani je povećala prihod za 4,8 posto, na oko 257 milijuna eura
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL Perutnina Ptuj lani je povećala prihod za 4,8 posto, na oko 257 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia