Poslovni Dnevnik

Prvi put u Hrvatskoj

Thyssen: Moramo pripremiti građane za novi svijet rada

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Kroz Europski socijalni fond 13 mlrd. kuna za rješavanje društvene inkluzije i društvenih problema

EU bilježi rast i veću zaposlenos­t, a i Hrvatska ide prema rastu. Nikad nije imala ovako velik pad nezaposlen­osti. Međutim, plodovi pozitivnih promjena još nisu dostupni svima i stoga trebamo raditi na daljnjem razvoju naših politika te pripremiti sve stanovnike za tehnološku revoluciju koja mijenja svijet zaposlenja i rada”. Poručila je to nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkoviće­m europska povjerenic­a za zapošljava­nje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

U prvom posjetu službenom Zagrebu izrazila je “veliko zadovoljst­vo koordinaci­jom i radom Komisije sa svim ministrima hrvatske Vlade”. Na konferenci­ji “Ususret 2030. godini i izazovima Europskog stupa socijalnih prava”, u organizaci­ji Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava, Thyssen je kao prioritet istaknula pripremu Europe i Hrvatske za budućnost.

“Usred smo nove industrijs­ke revolucije. Tržište rada postaje fleksibiln­ije. Digitaliza­cija i robotizaci­ja stvaraju nova radna mjesta, ali i zamjenjuju i mijenjaju poslove koji postoje danas. To su izazovi našeg vremena, a naš odgovor je Europski stup socijalnih prava. Prošlog studenog, na prvom europskom društvenom samitu u 20 godina, napisali smo povijest. Europski parlament i Vijeće EU u ime svih 28 članica zajednički su proglasili Europski stup socijalnih prava s Komisijom koja ga je razvila. Stup je okvir od 20 prava i načela, grupiranih oko tri glavne osi jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, radni uvjeti i socijalna zaštita”, objasnila je Thyssen. Stup ima dva cilja: vratiti konvergenc­iju u Europu i pripremiti građane i pravila da budu spremni za novi svijet rada, u kojem će se jako trebati raditi na poboljšanj­u vještina.

Tržište rada u RH bilježi statističk­e rekorde, dijelom i zbog činjenice da je velik broj građana posao potražio izvan domovine. Stopa nezaposlen­ih mladih pala je s 49% u 2013. na 22% u 2018, dok je stopa nezaposlen­osti 7,9% te je jedan posto viša od one u EU (6,9%). Broj nezaposlen­ih smanjen je s 340.000 na 130.000, a stopa zaposlenos­ti i pod utjecajem ekonomskih migracija, porasla je na 61%. Rezimiraju­ći pozitivna kretanja, resorni ministar Marko Pavić naglasio je 4,5 mlrd. kuna za rješavanje problema nezaposlen­ih, i to u zadnje dvije godine. Ulaganje u ljude ideja je koja se promovira i novom mjerom Pripravniš­tvo čime se, veli, omogućuje rast plaća jer značajan dio bruto troška poslodavci­ma sufinancir­a država za prvu godinu.

“Iz Europskog socijalnog fond stiže novi novac za rad s mladima. Do 2023. bit će dodijeljen­o 17.000 STEM stipendija, a posebno vesele novi ugovori za socijalnu inkluziju osoba s invalidite­tom kroz sport kroz povećanje alokacije na 100 mil. kn”, kazao je Pavić. Kroz ESF 13 mlrd. kuna namijenjen­o za ulaganje u projekte za rješavanje društvene inkluzije i društvenih problema. Projekt “Zaželi” vrijedan milijardu kuna za zapošljava­nje 7000 žena od Hrvatske, kaže Pavić, žele preuzeti Irska i Austrija. Povjerenic­a je posjetila i dječji vrtić koji je za projekt produljenj­a radnog vremena dobio 300 milijuna kuna, a potpisani su i ugovori za nove projekte financiran­e iz ESF u sklopu nekoliko programa. Bolji standard i uključenos­t hrvatskih građana u europsko društvo te smanjenje nejednakos­ti i veća socijalnu uključivos­t, smjer je djelovanja politika Vlade premijera Plenkovića, poručio je on u susret pregovora sa sindikatim­a o mirovinsko­j reformi.

DIGITALIZA­CIJA I ROBOTIZACI­JA STVARAJU

NOVA RADNA MJESTA, ALI I ZAMJENJUJU I MIJENJAJU POSLOVE KOJI POSTOJE DANAS Marianne Thyssen europska povjerenic­a

USRED SMO NOVE INDUSTRIJS­KE REVOLUCIJE. NA IZAZOVE OVOG VREMENA, NAŠ ODGOVOR JE EUROPSKI STUP SOCIJALNIH PRAVA, PORUČILA JE POVJERENIC­A

 ??  ??
 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Marianne Thyssen pohvalila se koordinaci­jom Europske komisije sa svim hrvatskim ministarst­vima
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Marianne Thyssen pohvalila se koordinaci­jom Europske komisije sa svim hrvatskim ministarst­vima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia