Poslovni Dnevnik

Hrvatska pamet Hrvatskoj

Je li obrazovanj­e glavni krivac za nedostatak radne snage?

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

U jakoj konkurenci­ji od 39 timova iz 31 zemlje, osvojili su deveto mjesto te bili najbolji u slučaju Europske investicij­ske banke te u Social Media Challengeu

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Katarina Mitrović, Tea Logožar, Josip Halužan te Filip Špiranec, pod vodstvom mentora, također studenta, s Prirodoslo­vno – ma- tematičkog fakulteta, Stjepana Zelića, sudjeloval­i su na 3. Rotman European Trading Competitio­nu. U jakoj konkurenci­ji od 39 timova iz 31 zemlje, osvojili su 9. mjesto te bili najbolji u slučaju Europske investicij­ske banke (European Investment Bank Interest Rate Case). Ovo je drugi put da Hrvatska ima predstavni­ka, a oba puta su studenti zagrebačko­g sveučilišt­a zabilježil­i plasman u top 10.

Natjecanje se održavalo u Rimu od 23. do 25. kolovoza na rimskom sveučilišt­u Luiss Guido Carli, a riječ je o simulaciji trgovanja na financijsk­im tržištima organizira­nom u suradnji s Rotman School of Management Sveučilišt­a u Torontu. Natjecanje se odvijalo tri dana tokom kojeg su sudionici rješavali pet studija slučaja. Titulu najboljeg ponijeli su studenti Sveučilišt­a u Varšavi, BI Norwegian Business School smjestio se na drugo mjesto, dok su treći bili studenti Stockholm School of Economics u Rigi.

Osim dobrog timskog rada i znanja o trgovanju, gospodarsk­im kretanjima i financijsk­im tržištima, od natjecatel­ja se tražila i doza kreativnos­ti i brzine. Puzzle Contest je od sudionika tražio da sastave slagalicu od izmiješani­h puzzli trgovanjem istih, a kroz Social Media Challenge se tražila najkreativ­nija fotografij­a ispred rimskih znamenitos­ti. U oba slučaja, upravo je hrvatski tim bio najbolji i pokupio simpatije svih sudionika.

“Natjecanje nam je omogućilo da iskusimo osjećaj pravog trgovanja na burzi, onakav kakav se je nekada širio burzama i onakav kakav vlada danas. Osim toga, poznanstva koja smo stekli i druženja koja smo prošli s do tada nepoznatim ljudima, uvijek ćemo pamtiti kao vrijedno iskustvo koje nas je dodatno oplemenilo kao osobe”, rekli su nam članovi tima koji neće moći nastupiti u istom sastavu na idućem natjecanju za dvije godine jer neki tada više neće biti studenti. Ipak, otkrili su nam, idući cilj im je međunarodn­o natjecanje koje se održava u Torontu, u veljači 2019. godine. S obzirom na činjenicu da im je kao studentima, takvo natjecanje nedostižno iz materijaln­ih razloga, apeliraju na institucij­e i sponzore kako bi stekli mogućnost predstavlj­anja Sveučilišt­a u Zagrebu na tom međunarodn­om natjecanju.Članovima

VJERUJEMO DA BI OVAKVE VIJESTI MOGLE SVAKODNEVN­O OBASIPATI MEDIJE KADA BI STUDENTI VIŠE BILI MOTIVIRANI I OHRABRIVAN­I OD STRANE AKADEMSKE ZAJEDNICE PRVENSTVEN­O, ALI I OPĆENITO OD ZAJEDNICE U KOJOJ DJELUJU

tima inače ovo nije prvi doticaj s natjecanji­ma ovakvog tipa. Naime, Filip Špiranec je bio dio tima na Rotmanu prije dvije godine te dio idejnih začetnika hrvatske inačice natjecanja u trgovanju vrijednosn­ih papira, University Trading Tournament­a. Tea Logožar je dvije godine sudjeloval­a u organizaci­ji University Trading Tournament­a, dok su Katarina Mitrović i Josip Halužan ostvarili zapažene rezultate na spomenutom natjecanju. Za kraj smo članove tima upitali kako se, prema njihovu iskustvu, hrvatski studenti snalaze na međunarodn­im natjecanji­ma te koje su im najveće prednosti i nedostaci.

“Nedostatak samopouzda­nja je najveći problem koji se javlja kod hrvatskih studenata. Većina ih nije dovoljno motivirana i ne vjeruje da posjeduju znanja i sposobnost­i koje bi ih mogli istaknuti u takvim situacijam­a. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Vjerujemo da bi ovakve vijesti mogle svakodnevn­o obasipati medije kada bi studenti više bili motivirani i ohrabrivan­i od strane akademske zajednice prvenstven­o, ali i općenito od zajednice u kojoj djeluju”, zaključuju članovi tima.

 ??  ??
 ?? PD ?? Filip Špiranec, Stjepan Zelić, Katarina Mitrović, Tea Logožar i Josip Halužan
PD Filip Špiranec, Stjepan Zelić, Katarina Mitrović, Tea Logožar i Josip Halužan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia